A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A zsidó iskolaügy története Magyarországon

Tudományos koncerencia Budapesten

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottságának neveléstörténeti albizottsága és a Magyar Pedagógiai Társaság neveléstörténeti szakosztálya 1994-ben is megrendezte hagyományos közös... Tovább

Előszó

A Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottságának neveléstörténeti albizottsága és a Magyar Pedagógiai Társaság neveléstörténeti szakosztálya 1994-ben is megrendezte hagyományos közös felolvasóülését A tudományos ülésnek - immár ez is hagyomány - az ELTE Tanárképző Főiskola Kara adott otthont 1994. december 14-én Markó utcai épületének patinás Lotz-termében.
A konferencia témája - A zsidó iskolaügy története Magyarországon - tervszerű folytatása volt a korábbi évek hasonló jellegű tanácskozásainak, amelyeken a katolikus és a protestáns iskolaügy hazai történetét, valamint az állam, az egyház és az iskola problémakörét tekintették át a nevelés- és iskolatörténet, kutatói. Különös és szomorú apropóját adta rendezvényünknek évszázadunk szégyenének, a holocaustnak az ötvenedik évfordulója.
Mindezeken túl nyomós szakmai érvek szóltak a témaválasztás mellett. A magyar neveléstörténetnek sajnálatosan elhanyagolt területe - s éppen ezért fontos feladata - a zsidó nevelés évezredes hagyományainak és az izraeliták magyarországi iskolaügyének új kutatásokon alapuló, alaposabb megismerése, hiszen a zsidó iskola viszonylag újabb keletű hazai históriája - sajátosságaival és tanulságaival egyetemben - az ezeréves magyar iskola történetének integráns és fontos eleme.
A megszokottnál nagyobb érdeklődést kiváltó konferencia előadásait élénk és tartalmas vita kísérte, amely érdekes és értékes új adatokat szolgáltatott, s további feladatokat jelölt meg a neveléstörténeti kutatók számára. Vissza

Tartalom

Előszó (Kelemen Elemér) 5
Karády Viktor: A zsidó „túliskolázás" kérdése a történelmi Magyarországon 7
Felkai László: A zsidó iskolák tantervi változásainak sajátosságai 39
Halász Imre: Az izraelita iskolaalap és Zala megye zsidó kisiskolái a XIX. század közepén 49
Síró Béla: A zsidó gimnáziumok történetéhez (1919-1944) 67
Nagy Péter Tibor: Antiszemitizmus és felsőoktatás-politika - a numerus clausus törvény jelentősége 81
Gadó János: Tóraolvasó szociológus kerestetik (A zsidó oktatás szellemi és intézményi környezete 1989 előtt és után) 95
Várhegyi György: Egy sajátos identitású iskola születése 108
Fehér Erzsébet: Két dokumentum a sátoraljaújhelyi izraelita iskola reformkori indulásáról 114
Székelyné Körösi Ilona: A zsidó elemi iskola Kecskeméten (1840-1877) 120
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv