1.034.775

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Végzetes esztendők

1938-1945

Szerző

Kiadó: Körmendy Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 272 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 19 cm
ISBN:
Megjegyzés: A színes fedőlapot tervezte: Hámori György. A szerző kivehető fotójával illusztrálva. Nyomtatta a Kispest m. város nyomdája.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Legjobb volna kitörölni emlékezetemből azokat a rossz napokat, amelyek most már mögöttem vannak. De mégis csak emlékeznem kell reájuk, mert azok, akik utánam jönnek, elolvassák feljegyzéseimet és -... Tovább

Előszó

Legjobb volna kitörölni emlékezetemből azokat a rossz napokat, amelyek most már mögöttem vannak. De mégis csak emlékeznem kell reájuk, mert azok, akik utánam jönnek, elolvassák feljegyzéseimet és - hiszem -, hogy tanulnak belőle valamit. Rád gondolok, kedves Béla fiam, amikor ezeket a sorokat papírra vetem. Eszembe jut, hogy mégis csak hagynom kell valamit a te számodra is azokból a tapasztalatokból, melyeket az utóbbi években szereztem. El kell, hogy mondjam, milyen szempontok vezettek bizonyos kérdések megítélésénél, el kell hogy mondjam márcsak azért is, hogy helyesen ítéld meg apád életének utolsó fejezetét. De szükség van arra is, hogy emlékeimből hasznos tanulságokat szűrj le magadnak jövőd és gondolkodásod kialakítására.
Nem szeretek ezekre az időkre emlékezni, mert e fekete évek egyénileg is, de általános vonatkozában is, életem legszomorúbb szakaszát teszik. Ekkor jutottam katonai pályám legmagasabb fokára: miniszter lettem - s ekkor buktam a legnagyobbat is, mert mint politikai fogoly, hat hónapig éltem az állam kenyerén a sopronkőhidai fegyházban és miután a nyilasok kihurcoltak Németországba, még további négy hónapot kínlódtam Bajorországban, egy tanyán. És ekkor értem meg szegény hazánk legnagyobb bukását, a második elveszített világháborút. Szomorú sorsot mért rám a Teremtő, pedig én azt hiszem, soha senkinek nem akartam ártani. Azt az elvet vallottam, hogy mindenkin segíteni kell, mert az Isten azért adott egyeseknek hatalmat és tehetséget, hogy az a gyengébbek, a reászorulók javára kamatoztassuk. És mégis, mi lett e magatartás jutalma? A kőhidai fegyház és az, hogy azok, akiknek érdekében oly sokat tevékenykedtem, éppen a tisztikar jelentős része fordult ellenem, mindazok, akiknek szemében nevem a "nagy árulót" jelentette. Így hívtak a vezérkariak akkor, amikor miniszter voltam, mert szerintük elárultam a vezérkart, elárultam a honvédséget, mert nem voltam híve a németeknek, vagyis szerintük nem voltam kellőkép tengelybarát és - ez is fontos szempont volt az ő szemükben - mert az üldözött zsidóknak pártjára keltem.
Mégis emlékeznem kell ezekre az időkre. Nem tehetem meg, hogy átadjam a feledésnek azokat az eseményeket, amelyeknek néha részese, néha irányítója is voltam. Akik a nagy nyilvánosság előtt működtek, akiknek szerepük volt az utóbbi évek eseményeiben, azoknak vallaniok kell, le kell szögezniök álláspontjaikat, mert az utódok csak akkor kerülhetik el a fenyegető hibákat, ha a múlt eseményeit alaposan ismerik. Így tehát én sem adom át magam a nyugalomnak, mert ezt a munkát feltétlenül el akarom végezni. Megkísérlem emlékeimet összeszedve, rávilágítani életem e szomorú korszakára.
Nehogy azt hidd, hogy csak szomorúság volt az életem. Meg kell vallanom azt is, hogy családi életemben noha semmiféle felhő nem sötétítette el napjaimat, ahol anyátok szerető szíve megadott minden kárpótlást azért, amit a világ elvett tőlem. Ő sohasem volt hozzá más, mint egybekelésünk első pillanatában: hűségesen szerető és megértő élettársam, igaz feleségem. Az ő szeretete kárpótolt mindenért és ennek tudatában nem is érzem nyomasztónak néhány ember elfordulását vagy megmentését. Azt tudom, hogy ő most is a régi szerető hitves: a ti anyátok.
Olvasd hát figyelemmel mindazt, amit én az elkövetkezendő oldalakon elbeszélek. Azt akarom, hogy még jobban megerősítsem benned a meggyőződést, hogy én ma és mindenkor embertársaimnak javát akartam és akarom addig, amíg a jó Isten erőt ad nékem e munkára. Vissza

Fülszöveg

1939 szeptemberében a német hadsereg megtámadta Lengyelországot s ezzel kirobban a második világháború. Több mint hatvanmillió ember vesztette életét, százmilliók szereztek soha el nem felejthető borzalmas emlékeket e hat év alatt. Nemzetünk is egymillió halottját sirathatja, s hazánk nyolc hónapon át volt hadszíntér.
Nagybaczoni Nagy Vilmos vezérezredes, volt honvédelmi miniszter e végzetes esztendőkről ad számot emlékiratában, mely először 1947-ben jelent meg. A nemzetét szerető, mélységesen és következetesen humanista tábornok őszintén ad számot mindarról, amit átélt. Bemutatja a régi magyar uralkodó osztály belső harcait, azokat, akik a nácik oldalán belesodorták népünket e háborúba, s számot ad azokról, akik megpróbálták e tragédiát akadályozni. Őszintén vall saját kétségeiről, tetteiről é vívódásairól. Bizalmas dokumentumokat is közöl, melyek hitelesebbé teszik mondanivalóját.

Tartalom

Az I. hadtest élén. Bevonulás a Felvidékre Szolnokon. Az 1. hadsereg parancsnoka
A honvédelmi miniszter tárgyalásai Hitlerrel 1941 elején. Szerbia összeomlása
Háború Oroszországgal a 2. magyar hadsereg katasztrófája
Nyugalomban. Kapcsolataim a magyar gazdasági élettel
Működésem, mint honvédelmi miniszter
Ismét nyugalomban
Szerbia magyar csapatok által való megszállásának gondolata újra kísért
Események 1944 március 19-től 1944 október 15-ig
Mi történt 1944 október 15-én?
A kormányzó kiáltványa és a hadsereg. A honvédség szerepe az októberi eseményekben
Milyennek látom a jövőt?

Nagybaczoni Nagy Vilmos

Nagybaczoni Nagy Vilmos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Nagybaczoni Nagy Vilmos könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Végzetes esztendők Végzetes esztendők Végzetes esztendők Végzetes esztendők

A gerinc vászonnal pótolt, belülről megerősített példány. A borító elszíneződött.

Védőborító nélküli példány.

Állapot:
5.840 ,-Ft
47 pont kapható
Kosárba
konyv