kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 210 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-230-267-2 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. |
Előszó | 5 |
A pálinkafőzés története (Sólyom L.) | 7 |
Gyümölcsszeszfőzdék területi elhelyezkedése, irányítása, kapacitása, feladata (Sólyom L.) | 15 |
A gyümölcsszeszipar nyersanyagai (Sólyom L.) | 19 |
Gyümölcsök | 19 |
Alma | 19 |
Cseresznye | 22 |
Eper | 24 |
Kajszi | 25 |
Körte | 28 |
Meggy | 29 |
Őszibarack | 30 |
Szilva | 31 |
Egyéb gyümölcsök | 33 |
Vegyes gyümölcs | 34 |
A gyümölcs konzerv-, hűtő-, szeszipari feldolgozásának helyzete és jelentősége | 36 |
A gyümölcs szeszipari feldolgozásának problémái | 39 |
A gyümölcs átvétele, vizsgálata | 41 |
Borgazdasági termékek | 43 |
Bor | 43 |
Szőlőtörköly | 46 |
Borseprő | 48 |
Borgazdasági termékek vizsgálata | 50 |
Egyéb nyersanyagok | 54 |
Cefrézés (Ujszászi J.) | 56 |
A cefrekészítés műveletei | 56 |
Átválogatás | 56 |
Mosás | 57 |
Mag- és száreltávolítás | 57 |
Aprítás | 58 |
Cefreszállítás | 59 |
Különleges cefrézési eljárások | 60 |
Pektinbontás | 60 |
Gőzölés | 61 |
Calvados készítése | 61 |
A borókabogyó feldolgozása | 61 |
A szőlőtörköly feldolgozása | 62 |
Az erjedés elmélete (Pelc A.) | 65 |
Az élesztő | 65 |
Az élesztő kémiai összetétele | 66 |
Az élesztő enzimjei | 67 |
Tápanyagok, táplálékfelvétel | 68 |
Az alkoholos erjedés mechanizmusa | 69 |
Az élesztők gyakorlati felosztása | 70 |
Baktériumok | 71 |
Penészek | 72 |
Gyümölcscefrék erjesztése (Pelc A.) | 74 |
A kierjedt cefre tárolása | 77 |
A cefre vizsgálata, az erjedés ellenőrzése | 77 |
A bor és a cefre lepárlása (Nagypataki I.) | 81 |
Több komponensű gőz- és folyadékelegyek | 81 |
Mi az elegy? | 81 |
Korlátlanul elegyedő folyadékrendszerek | 82 |
Gőz-folyadék egyensúlyi rendszerek | 83 |
Alkohol-víz elegyek viselkedése forraláskor | 85 |
Elgőzölögtetés | 89 |
Kondenzáció (cseppfolyósítás) | 90 |
A lepárlás módszerének kialakulása és fejlődése | 91 |
Közvetlen tüzelésű üstök | 94 |
Vízfürdős lepárlóüstök | 95 |
Gőzfűtésű lepárlóüstök | 95 |
Az üstfedél, a sisak és a páracső | 97 |
Deflegmátorok | 98 |
Bor-előmelegítő | 99 |
A hűtő | 100 |
Mérő- és gyűjtőberendezések | 101 |
Finomítóüstök | 102 |
Folytonos üzemű borlepárló berendezés | 105 |
A lepárlás | 107 |
Lepárlási módszerek | 108 |
A cefre feldolgozása szakaszos készüléken | 109 |
Finomítás szakaszos készüléken | 114 |
Főzés és finomítás egyetlen műveletben az összetett lepárlókészüléken | 117 |
Az érlelés (Ujszászi J.) | 122 |
A természetes érlelés | 123 |
Az érlelés fizikai folyamatai | 123 |
Az érlelés kémiai folyamatai | 128 |
Kísérletek az érlelés felgyorsítására | 130 |
Tárolás (Ujszási J.) | 132 |
Tárolóhelyek és -eszközök | 132 |
Raktárak, pincék | 132 |
Fahordók | 133 |
Egyéb tárolótartályok | 135 |
Folyadékok továbbítása | 136 |
Az alkohol jellemzői és mérése | 137 |
A darabban álló hordók folyadékmennyiségének (liter) kiszámítása | 139 |
A szeszfok megváltozása | 139 |
Derítés | 148 |
Fontosabb derítőszerek | 149 |
Szűrés | 150 |
Töltés, palackozás | 151 |
Hordós szállítás | 151 |
Demizsonos szállítás | 152 |
Palackozás | 152 |
A gyümölcsszeszipar késztermékei (Sólyom L.) | 154 |
Gyümölcspálinkák | 154 |
Almapálinka | 154 |
Barackpálinka | 155 |
Cseresznyepálinka | 155 |
Körtepálinka | 155 |
Meggypálinka | 156 |
Őszibarack-pálinka | 156 |
Szilvapálinka | 156 |
Vegyesgyümölcs-pálinka | 156 |
Egyéb, ritkább pálinkák | 157 |
Szőlő- és borgazdasági termékek párlatai | 157 |
Borpárlat | 157 |
Seprőpálinka | 158 |
Törkölypálinka | 158 |
A gyümölcsszeszipar késztermékeinek vizsgálata, összetétele (Ujszászi J.) | 160 |
Érzékszervi vizsgálat | 160 |
Fizikai és kémiai vizsgálatok | 162 |
Az alkoholtartalom meghatározása | 162 |
A szárazanyag- (extrakt) tartalom | 163 |
Gyümölcsszeszfőzdék egyszerű laboratóriumi felszerelése | 171 |
Gyümölcspálinkák és borpárlatok hibái (Ujszászi J.) | 173 |
Illat- és ízhibák | 173 |
Tisztasági és színhibák | 178 |
Energia- és vízgazdálkodás (Saáry M.) | 184 |
Az energiagazdálkodás főbb irányelvei | 187 |
Vízgazdálkodás | 192 |
Gyümölcsszeszipari melléktermékek és hulladékok (Sólyom L.) | 195 |
Egészség- és vagyonvédelem (Varga J.) | 197 |
Személyi higiénia | 197 |
Az egészség- és munkavédelem tárgyi feltételei | 198 |
Tűzvédelem | 200 |
Törvényes előírások (Varga J.) | 201 |
Az üzemben tartó kötelességei | 201 |
Hitelesítés és a műszaki leírás előkészítése | 201 |
Bejelentések | 202 |
A mennyiség megállapításának módjai | 202 |
Nyilvántartások | 203 |
Az üzemben tartó egyéb feladatai | 203 |
A felelős üzemvezető | 204 |
Pálinka és borpárlat előállításának különös szabályai | 204 |
Irodalomjegyzék | 207 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.