kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 159 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | 963-230-680-5 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
| A telep tecnológiája | 9 |
| Mit tartalmazzon a technológia? | 10 |
| Mit érhetünk el a technológia fejlesztésével? | 11 |
| Mi is az a rotáció? | 14 |
| Milyen adatok szükségesek a rotáció megtervezéséhez? | 15 |
| Kocalétszám - jövedelmezőség | 16 |
| A fajta és a tenyésztési mód kiválasztása | 17 |
| Néhány szót a szállításról | 20 |
| Trágyakezlés az épületen belül és a telepen kívül | 22 |
| A vemhesítés technológiája | 27 |
| Búgathatjuk-e a gyenge kondíciójú kocát? | 28 |
| A vemhesítési szakasz és időtartama | 28 |
| A kocacsoport kialakításának jelentősége | 30 |
| Hány nap alatt búgassuk a kocacsoportokat? | 30 |
| A kocacsoport összetétele | 30 |
| Vemhesítés | 32 |
| Az ivarzás szakaszai és tartalma | 33 |
| Hogyan válogassuk ki az ivarzó kocákat? | 34 |
| A termékenyítés legkedvezőbb időpontja | 34 |
| Hányszor termékenyítsünk? | 35 |
| A termékenyítés módszerei | 36 |
| A mesterséges termékenyítés előnyei | 37 |
| Hogyan szoktassuk a kanokat a fantomra? | 38 |
| A mesterséges termékenyítés technológiája | 39 |
| A mesterséges termékenyítő labor kialakítása és berendezései | 42 |
| A laboratóriumi eszközök tiszítása | 42 |
| A mesterséges termékenyítés aranyszabályai | 43 |
| Hogyan termékenyül meg a petesejt? | 43 |
| Az embrió fejlődésének szakaszai | 44 |
| A kocák elhelyezése | 44 |
| Milyen a jó vemhesítőépület? | 45 |
| Mennyi ideig tartsuk és hogyan helyezzük el a kocákat a vemhesítőben? | 48 |
| Milyen etetési rendszert válasszunk? | 49 |
| Mikor optimális a hőmérséklet és a páratartalom? | 50 |
| Elhelyezés a vemhesség alatt, a kocaszállás kialakítása | 51 |
| Fűtsük-e a kocaszállást? | 53 |
| Milyen legyen az etetési módszer? | 53 |
| Mit kell tudni a padozatról? | 54 |
| A vemhesítőépület és a kocaszállás dolgozóinak munkarendje | 55 |
| Takarmányozás | 56 |
| Mit etessünk a tenyészkanokkal? | 57 |
| Miből álljon a kocák takarmánya? | 57 |
| Milyen fejadagot naponta hányszor etessünk? | 58 |
| Szükséges-e a takarmány kiegészítése? | 60 |
| A fiaztatás technológiája | 63 |
| Az elletési szakasz tartalma | 64 |
| Mikor helyezzük a kocát a fiaztatóba? | 64 |
| Hány napig szopjanak a malacok? | 64 |
| Miért szükséges az utónevelés? | 65 |
| Hogyan fertőtlenítsük a fiaztatót? | 65 |
| Milyen legyen a fiaztatóépület? | 67 |
| Miért és hogyan fűtsük a fiaztatót? | 69 |
| Hogyan ellessünk? | 70 |
| Miről ismerjük fel az ellésre készülő kocát? | 72 |
| Az ellés segédeszközei | 73 |
| Tennivalók az újszülött malacokkal | 73 |
| Hogyan gondozzuk a szopós malacokat? | 74 |
| Hogyan dajkásítsunk? | 77 |
| Mikor és hogyan válasszuk el a malacokat? | 78 |
| Meddig tartsuk a kocákat tenyésztésben? | 79 |
| A fiaztatóban dolgozók tennivalói, munkarendje | 80 |
| Takarmányozás | 81 |
| Hogyan takarmányozzuk a szoptatós kocákat? | 81 |
| Mit és meddig etessünk a szopós és választott malacokkal? | 83 |
| A vaspótlás módja | 84 |
| Mikor kezdjük a takarmány etetését? | 86 |
| Hogyan etessük a malacokat? | 87 |
| Melléktermékek etetése | 90 |
| Hogyan előzzük meg a választáskori problémákat? | 91 |
| Korai malacelválasztás | 92 |
| A hizlalás technológiája | 95 |
| A hizlaló teleprész és a hízóférőhelyek kialakítása | 97 |
| A hizlalóépületek kialakítása | 100 |
| A férőhelyek kialakítása | 102 |
| A hizlalóépületek gépesítési lehetőségei | 108 |
| A takarmánykiosztás gépesítése | 109 |
| Szellőzési rendszerek | 111 |
| Miért szükséges a megfelelő szellőztetés? | 114 |
| A hizlalóépületek dolgozóinak munkarendje | 116 |
| Milyen súlyú állatokkal kezdjük a hizlalást? | 116 |
| Falkásítás ivar és súly szerint | 118 |
| Hogyan térjünk át a hizlalótakarmányra? | 118 |
| Etetési módszerek | 119 |
| Nedves darás etetés | 119 |
| Kombinált etetés | 122 |
| Száraz darás önetetés | 123 |
| Padlós etetés | 124 |
| Takarmányozás | 125 |
| Hogyan állítsuk be a fejadagot? | 126 |
| Az ivóvíz legyen megfelelő mennyiségű és minőségű | 127 |
| Milyen takarmányt etessünk? | 128 |
| Takarmánykiegészítők | 129 |
| Mit kell tudni a sertésbetegségekről? | 131 |
| A betegségmegelőzés (prevenció) eszközei | 131 |
| A prevencia módszerei | 133 |
| A beteg állat fogalma | 134 |
| Testhőmérséklet | 135 |
| A fertőző betegségek jellemzői | 136 |
| Baktériumok okozta fertőző betegségek | 136 |
| Brucellózis | 136 |
| Leptospirózis | 137 |
| Sertésorbánc | 138 |
| Vírusok okozta fertőző betegségek | 139 |
| Ragadós száj- és körömfájás | 140 |
| Sertéspestis | 140 |
| Vírusos hasmenés | 142 |
| Aujeszky-féle betegség | 143 |
| Torzító orrgyulladás | 143 |
| Malacok hurutos, gennyes tüdőgyulladása | 143 |
| Gyakoribb, nem fertőző betegségek | 144 |
| Savós csülökirha-gyulladás | 144 |
| Rongyostalpúság | 145 |
| Corynebacerium pyogenes okozta fertőzés | 146 |
| Nehéz fialás | 146 |
| Méhgyulladás | 147 |
| Tőgygyulladás | 147 |
| Hiánybetegségek | 148 |
| Élősködők (paraziták) | 148 |
| Malacok vashiányos anaemiája | 150 |
| Coli-baktériumok okozta betegségek | 150 |
| Gyomor- és bélgyulladások | 152 |
| Sertések gyomorfekélye | 153 |
| Kannibalizmus | 153 |
| Tüdőgyulladás | 154 |
| Emberre veszélyes sertésbetegségek | 155 |
| Gyógyszerek beadása | 156 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.