1.034.780

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Napoleon Szent Ilonai emlékiratai

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Officina Nyomda és Kiadóvállalat Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött keménykötés
Oldalszám: 62 oldal
Sorozatcím: Officina könyvtár
Kötetszám: 29
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kiválogatta, franciából fordította, bevezetéssel és jegyzetekkel ellátta Timár László. Nyomtatta az Officina Nyomda és Kiadóvállalat Kft, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

„Napoleon kívánságára esetenként megküldték neki az összes Franciaországban megjelent könyvújdonságokat. Ezeket nagy érdeklődéssel olvasta és valahányszor az igazságot nem egészen pontosan fedő... Tovább

Előszó

„Napoleon kívánságára esetenként megküldték neki az összes Franciaországban megjelent könyvújdonságokat. Ezeket nagy érdeklődéssel olvasta és valahányszor az igazságot nem egészen pontosan fedő részletekre bukkant, vagy olyasmit talált, ami felvilágosításra szorult, jegyzeteket mondott tollba egyik környezetéhez tartozó tábornokának."
E szavakkal kezdődnek Napoleonnak 1823-ban, tehát két évvel halála után, megjelent emlékiratai. A mű pontos címe: „Emlékiratok Franciaország Napoleon alatti történelmének szolgálatára. Írták Szent Ilona szigetén a fogságát vele megosztott tábornokok. Kiadta és a kéziratokat teljesen sajátkezüleg javította: Napoleon."
Az emlékiratok tehát voltaképpen vitairatok, jelen kötetünk Pitt politikájáról, az egyiptomi, oroszországi és az 1813. évi németországi hadjáratokkal kapcsolatos vitákat bocsátja hazai közönségünk elé. Ezeket kivétel nélkül Napoleon tollbamondása alapján Montholon tábornok vetette papírra. Pittel és Egyiptommal egy ,,A katonai események szabatos taglalása vagy Történelmi tanulmányok az 1799-1814. évi hadjáratokról" című, névtelen szerzőtől megjelent nyolckötetes munka, míg az 1812/13. évi háborúval egy „Hadtudományi megfigyelések" című, Párisban 1816-ban megjelent, ugyancsak ismeretlen szerző írta mű foglalkozik. A császár rendszeresen először a vitára alkalmat adó szöveget idézi, azután kerül sor az észrevételekre.
Megjegyzései más Napoleonnal ismertetnek meg bennünket, mint amilyennel a köztudatban eddig találkoztunk. Ragyogó, pattogó napi parancs-irálya, leveleinek szabatos világossága az emlékiratokban nem találhatók. Fáradt, meggyötört fogolynak gyakran ismétlésekbe bocsátkozó és ellentmondásokba eső védekezését olvashatjuk itt. Vissza

Tartalom

Pitt politikája5
Egyiptom10
Kléber tábornok levele a francia Direktóriumhoz24
Moszkva37
Az orosz hadjárat40
Az 1813. évi hadjárat50
Időrendi táblázat55
Névmutató60
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv