Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

962.707

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Napút Évkönyv 2008.

Irodalom, művészet, környezet/Hetvenöt jeles hetvenes - IX. évfolyam 10. szám

Szerkesztő
Róla szól

Kiadó: Napkút Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 152 oldal
Sorozatcím: Napút Évkönyv
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókat, színes illusztrációkat tartalmaz. Melléklet: Napút-füzetek 20. szám, Szénpor a bőr alatt.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ahogy lennénk
Most, amikor, újabb év fordultával, folyóiratunk karácsonyra megint egybegyűjtötte hetvenedik életévük küszöbére lépő jelességeink pálya- és korértékelő vallomásait - tizenegyedszer... Tovább

Előszó

Ahogy lennénk
Most, amikor, újabb év fordultával, folyóiratunk karácsonyra megint egybegyűjtötte hetvenedik életévük küszöbére lépő jelességeink pálya- és korértékelő vallomásait - tizenegyedszer immár, ezúttal az 1938-ban születettekét könnyebb szívvel vallom be, mint ahogy egy évvel ezelőtt tettem volna, hogy tavaly, évkönyvünk jubileumán zátonyra futott ama próbálkozásunk, hogy az idei magyar hetvenesek mellé egy-egy hónap szülötteinek legalább egy-két, adott évjáratbeli világnagyságát is megszólaltassuk. Mert hiszen amilyen őszinte rácsodálkozással fedezték fel néha egymást a mi leendő hetveneseink, olyan érdekesnek gondoltam volna felvillantani, mely hírességekkel is fut párhuzamosan az életük 69 év óta, s mit gondolnak azok a világról, melyben, mit tehetünk, koldusok s királyfiak egyszerre születnek ma is. Nem sikerült tehát a Napút-évkönyv globalizálása. Holott a kontinensünkről, tágabb kultúrkörünkből és messzi helyekről az összébb-összébb zsugorodó világfalunak nem akármilyen nagyságait akartuk szóra bírni, uralkodókat és filmsztárokat, művészeket, tudósokat, politikusokat, sikerembereket - de valamiért nem oldódott meg a nyelvük. Ma azt gondolom, jobb így, talán nem is igen tudtunk volna mit kezdeni a nagyvilágból kapott válaszokkal. Nem mintha a világszíntéren játszott szerepüknek nem lett volna, nem lenne súlya szemünkben, hiszen épp ezért tartják számon, becsülik őket mifelénk is; nem mintha nem sarkallna bennünket a tájékozódás vágya, az egyetemesség eszméje, egy profán ökumené, sokkal inkább abból fakadóan, hogy alighanem az esetleges megnyilatkozók maguk lettek volna (vagy voltak) zavarban afelől, hogy a megélt élet legmélyebb személyességéből és közösségi beágyazottságából mi jöhet át mihozzánk a világkép, a nyelv, a másféle történelmi időszámítás zsilipéin. S kaptunk volna sok-sok okos közhelyet, protokollszöveget, udvarias szólamot, mert a lényeges dolgokat megmagyarázni úgysem lehet.
Ez a törvényszerű fiaskó világította meg még jobban előttem, hogy milyen jó is volt nekilátnunk, legelőször 1997-ben, a mi hetveneseinket összeszedni, még ha nem is valamiféle mesterséges teljességgel, mert minden korosztályból voltak, akik eleve kitértek a részvétel elől efféle tablókon (kár pedig!). A személyes, felfogásbeli, affinitásbeli, világnézeti különbözőségeik, a magyarok szétszóratása folytán a földgolyó más-más pontjához kötődő életútjuk ellenére mindig az derült ki, volt és - íme - van egymásnak mondanivalójuk, félszavakból is értik egymást.
E kudarc nyomán világosabb lett előttem, mint valaha, hogy egy kis családba tartoznak, egy kis családba tartozunk, hiszen a mi hetveneseink mondandója, mint afféle esszenciája egy értelmiségi oral historynek, átcsap a máskülönben egymáson oly sokat értetlenkedő nemzedékek közötti gátakon is, méghozzá a világra tartozóan, akkor is, ha a nagyvilág persze nem vesz róla tudomást! Amit személyesen megéltek, világörökség, magyar világörökség. Amit személyesen tapasztaltak, senki nem tapasztalhatta meg úgy, ahogy ők. Nem mehet veszendőbe. Mondjuk el, mondassuk el - amíg van kinek. Vissza

Tartalom

Bognár Antal: Ahogy lennénk 3
Deák Ferenc: 5
Bodor Elek: 8
Novák István: 10
Balogh Elemér: 12
Lóránt János Demeter: 13
Török Gyula: 15
Hézső Ferenc: 16
Bakó Endre: 18
Bakonyi Péter: 20
Hoós János: 22
Molnár Miklós: 26
Preisich Anikó: 29
Hencze Tamás: 31
Takács Ferenc: 33
Nikmond Beáta: 36
Orosz Adél: 37
Borsódy László: 38
Ágh István: 41
Weeber Klára: 44
Granasztói György: 45
Devich János: 47
Debreczeny István: 49
Sándor György: 51
Forral Eszter: 52
Csire Gabriella: 55
Baranyay András: 57
G. Márkus György: 58
Felföldi Anikó: 60
Janáky István: 62
Tóth Sándor: 64
Tordy Géza: 67
Juhász Előd: 68
Földi Imre: 70
Gombár Endre: 71
Gyarmati Sándor: 73
Gruber Hugó: 75
Bálványos Huba: 77
Avar János: 79
Engelmayer Ákos: 81
Szarka István: 83
Czegő Zoltán: 85
Ócsai Károly: 87
Miskolczi Miklós: 89
Cey-Bert Róbert Gyula: 91
Simor András: 92
Köves József: 93
Koncz Gábor: 94
Németh László: 97
Lehotka Gábor: 99
Mihályfy László: 101
Szily Géza: 104
Tarjáni Ferenc: 106
Báger Gusztáv: 108
Szeredás András: 110
Tomaso Kemény: 112
Dalos Margit: 114
Lakatos Iván: 116
Léderer Tamás: 118
Jámborné Balog Tünde: 119
Ittzés Mihály: 121
Rákosi Gyula: 123
Doszpod József: 125
Kálmán Attila: 126
Metz Katalin: 129
Dimény Judit: 131
Szumrák Vera: 133
Dömölky János: 135
Marik Péter: 136
Jakabházy László: 138
Féner Tamás: 140
Nádler István: 142
Tandori Dezső: 143
Kovács Attila: 146
Hajdú László: 149
Zana József: 151
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem