1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A húnok története

(Hogyan keletkezhetett a huszár szó?)

Szerző

Kiadó: Eggenberger-féle Könyvkereskedés Rényi Károly
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 74 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Amikor huszárságunk és főleg huszár szavunk eredetének kutatását befejező tanúlányomat megírtam és amikor a "húsz" és "ár", "guszar-huszár", "uszár-huszár", "haszia-huszár" stb. elméletet a... Tovább

Előszó

Amikor huszárságunk és főleg huszár szavunk eredetének kutatását befejező tanúlányomat megírtam és amikor a "húsz" és "ár", "guszar-huszár", "uszár-huszár", "haszia-huszár" stb. elméletet a "hun-sar" új elméletel bővítettem, őszintén tisztelt barátom, dr. Melich nagybecsű véleményét, aki a közelmúltban kétszer részesült legfelsőbb helyről jött kitüntetésben, ismét kikértem.
Noha az én szerény véleményem a leghívatottabb nagy magyar tudós véleményével nem egyezik, dr. Melichnek a velem folytatott eszmecseréért legmélyebb tiszteletemet, legőszintébb köszönetemet és legigazibb hálámat kifejezni mégis szükségesnek tartom. S az, hogy ma újabb konkrétum nélkül a huszár szó és huszárságunk eredete szinte megoldhatatlan, illetve, hogy a rendelkezésre álló legrégibb adat különböző értelmezése és magyarázata mellett a legelső vélemény (származástan) éppen olyan helyes lehet, mint akár a huszadik, nem ejt kétségbe, mert ki tudja, mit hoz a jövő?
Ki tudja, hogy milyen újabb konkrétumok kerülnek esetleg napfényre s hogy azok melyik elméletet fogják majd igazolni?
A hún-magyr rokonságot bizonyító ősforrásokat összegyűjtve és a húnok történetét röviden összefoglalva, talán a hún-magyar rokonság tényére is rámutattam, amit ma - sajnos - még kevesen vallanak.
Szilárd a meggyőződésem, hogy huszárságunk eredetét nem a szlávok, hanem a húnok történelmében kell keresni. S ezt még igen tisztelt ellenfeleimnek is el kell ismerni, ha forrásműveim adatait hiteles adatoknak és szerény fáradozásomat komoly munkának hajlandók tekinteni.
A Forrásművek és a Függelék szövegében megemlékszem egy olyan német nevű, de lángolólelkű magyar pap-tudósról, aki a hún-magyar származás történelmi adatokon nyugvó tényét nemcsak itthon, de külföldön is hirdette. S lehet, hogy ennek a mellőzött és elhallgatott magyar tudósnak érdemeit olvasóim jobban fogják méltányolni, mint azt az ő kortársai tették. Vissza

Fülszöveg

"A húnok története" című szerény munkámat a folyó évi január hó 8-án Debrecenben elhúnyt Dr. Darkó Jenő, a gróf Tisza István Tudományegyetem ny. r. egyetemi tanára emlékének szentelem.
Ez a kiváló magyar bizantologus volt az, aki "A huszár szó és a magyar huszárság eredete" című könyvem megjelenése után a "Magyar volt-e az európai huszárság őse?" című tanúlmányomban idézett levelével, majd később személyesen is felkeresett.
Ő volt az, aki jóakaratú tanácsaival buzdított és figyelmeztetett, hogy az első s esetleg kevés sikert nyújtó kísérletezés után nem szabad csüggedni, hanem fokozott szívóssággal és buzgalommal kell tovább dolgozni, mert a felvetett kérdést végre meg kell oldani.
S amikor ezt nyilvánosságra hozom, teszem azért, hogy a nagy magyar tudós iránt érzett, soha el nem múló hálámat kifejezhessem.

Nemes-Dedinai Zsuffa Sándor

Nemes-Dedinai Zsuffa Sándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Nemes-Dedinai Zsuffa Sándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv