1.034.197

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar író és világpolgár

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Találkozások... Ezzel a címmel indítjuk útjára az Európa Institut Budapest periodikáját. Elősegíteni az európai egységesülési folyamatot a kultúra, a tudomány, a politikai gondolkodás területén!... Tovább

Előszó

Találkozások... Ezzel a címmel indítjuk útjára az Európa Institut Budapest periodikáját. Elősegíteni az európai egységesülési folyamatot a kultúra, a tudomány, a politikai gondolkodás területén! Elősegíteni, hogy Magyarország és a középkelet-európai térség megtalálja helyét ebben az egységesülésben, mind a gazdaságban, mind az emberi kapcsolatokban. Elősegíteni, hogy a közép-kelet-európai térség értelmisége megtalálja azokat a politikai intézményeket, amelyek a napi politikai és társadalmi élet kereteit kompatibilissé teszik az összeurópai politikai-társasági intézményekkel. - Ezek a célok vezették az alapítókat, amikor elhatározták az Intézet létrehozását, és az új intézmény célkitűzéseiről döntöttek. Találkozások...
Fórumot adni Budapesten a magyar és nyugat-európai értelmiségnek. Fórumot biztosítani azoknak, akik a szovjet rendszer összeomlása után tenni akarnak valamit e térség európai integrációjáért.
Előadásokat rendezni külföldi és hazai tudósok meghívásával, konferenciákat szervezni, ahol az európai egységesüléssel, Magyarország integrációjával kapcsolatos tennivalók kerülnek megvitatásra. Találkozásokat szervezni az intellektuellek között: cseréljék ki véleményüket, ismerjék meg egymást személyesen. Legyen az Intézet az egyik szerény kis motorja az „értelem európai integrációja"-nak... Találkozások... Gyűrjük le azokat a feszültségeket, amelyek robbanáshoz vezethetik a közép-kelet-európai társadalmakat. Sokan azt hitték a szovjet rendszer idején: bevezetjük a piacgazdaságot és a többpártrendszert - és ez azonnal azt eredményezi, hogy a „Kelet utoléri a Nyugatot", - A valóság egészen más, - mondottuk 1989 őszén. A fejeknek - a gondolkodásnak, a szokásrendszernek - is változniuk kell ahhoz, hogy Európa ezen részén egy kulturált civil társadalom épüljön ki.
Amennyiben nem segítjük megoldáshoz a szociális, nemzeti és egyéb évszázados ellentéteket itt Közép-Kelet-Európában, megakadhat maga az európai egységesülés folyamata is - mondottuk! Az 1991-1992. év azután, a volt Szovjetunió bomlásának etnikai, vallási és szociális konfliktusai, majd a cseh és szlovák szétválás, de még inkább a jugoszláv polgárháború - ráirányították a világ figyelmét a térségre.
- Teremtsünk hát olyan fórumot az Európa Institut Budapest falai között, amely fórum a középkelet-európai térség népei vezető értelmiségei számára találkozóhely.
Legyen egy olyan hely, ahol egy asztalhoz ülnek a térség vezető értelmiségei akkor is, ha a politikusok egymással éppen nincsenek tárgyaló viszonyban.
Találkozások... A legfiatalabb, tudósnak készülő generáció találkozóhelyét megteremteni Budapesten. Olyan intézményt szervezni, ahol együtt élnek (kollégiumi rendszerben), európai témájú előadásokat hallgatnak, szemináriumokon vesznek részt, megismerkednek azokkal a tudósokkal, akik a világ különböző sarkaiból látogatnak Budapestre. Vissza

Tartalom

Glatz Ferenc: Begegnungen... Találkozások.. 7
TANULMÁNYOK, ELŐADÁSOK
NEMESKÜRTY István: Egy száműzött magyar klasszikus 9
NAGY Péter: A „másik" Molnár 13
BÉCSY Tamás: A cselvígjáték modern változata 23
KERÉNYI Ferenc: Hat szerep megtalálja a szerzőt 33
HANÁK Péter: A dramaturgiai szituáció mint az antidráma eszköze Molnár darabjaiban 43
SZILAGYI Ágnes: Molnár Ferenc francia bohózatfordításairól 49
NYERGES László: A világhír felé 55
KARCSAI KULCSÁR István: A császár 57
MOLNÁR GÁL Péter: Molnár Ferenc Amerikában 63
KÖZLEMÉNYEK
KELEMEN Béla: A hazai területfejlődési folyamatok és a területfejlesztési gazdaságpolitika 73
PEJKOVSZKA, Penka: Magyar értelmiség az újkori bolgár kultúra fejlődésében 87
INTÉZETI ÉLET
Európa Institut Budapest (1990-1994) 99
I. Tudomány, politika, értelmiségiek (Glatz Ferenc) 100
I. 1. A célok és a kezdet 100
I. 2. A szervezeti rend kiépítése 101
Ösztöndíjasok 102
Konferenciák, előadások, szemináriumok 103
I. 3. Működési rend 106
Kuratórium 106
Tudományos Tanács 106
Igazgatóság 107
II. Az Intézet munkatársai 108
Az Intézet vezetőinek tudományos és tudományszervezői tevékenysége, fontosabb publikációik 108
III. Ösztöndíjasok 122
III. 1. Teljes ösztöndíjasok 122
III. 2. Az Európa Institut Budapest bécsi ösztöndíjasai 138
III. 3. Az Erdélyi Múzeum Egyesület ösztöndíjasai 140
III. 4. Szállást kaptak 141
IV. Rendezvények 142
IV. 1. Konferenciák 142
IV. 2. Előadások 152
IV. 3. Szemináriumok, szeminárium-sorozatok 154
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv