A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A kékpúpú teve hátán

Németh Andor idézése

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Új Világ Kiadó-Antonin Lehm Alapítvány
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 191 oldal
Sorozatcím: Európai kulturális füzetek
Kötetszám: 14-15
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN: 963-217-469-0
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Sok vita folyik mostanában a két Magyarországról, annyi azonban bizonyos, hogy csak egy magyar irodalom létezik. Ennek az irodalomnak az arculatát, szellemiségét, értékrendjét Kazinczy Ferenc óta... Tovább

Előszó

Sok vita folyik mostanában a két Magyarországról, annyi azonban bizonyos, hogy csak egy magyar irodalom létezik. Ennek az irodalomnak az arculatát, szellemiségét, értékrendjét Kazinczy Ferenc óta mindig a magyar irodalom koronázatlan fejedelmei, vezéregyéniségei, valamint az őket magasba emelő irodalmi közvélemény, a hámi „boldog kevesek" alakították, illetve alakítják ki. Nem ismételhetjük elégszer, hogy magyar írók, így köztük Németh Andor is, mindig elkötelezett hívei voltak a nemzet, a nép boldogulását célzó törekvéseknek, a haladásnak, az emberségnek, az igazabb Európának.
A vidékről Pestre érkező, eladdig írói körökben ismeretlen fiatalember, Németh Andor a múlt század elején egy kis színdarabbal, a Veronika kendőjével jelentkezett, majd évek teltek el azzal, hogy főként csak olvasott. Mégsem vonta soha senki kétségbe Kassák Lajos szerkesztőtársának, Déry Tibor, Karinthy Frigyes, József Attila barátjának író voltát, noha a tőle várt művekkel folyamatosan adós maradt. Nem állt ezzel egyedül. Karinthy Frigyes azt ígérte híveinek, csak egy-két nyugodt évre lenne szüksége, hogy megalkossa a művet, a Nagy Enciklopédiát. Csak halála után mérhettük fel, hogy számba véve a mégis elkészült remekműveket, ezek együtt mégis kiteszik a nagy oeuvre-t. Németh Andor híre, rangja lassan gyarapszik. Igaz, utolsó éveinek méltatlan mellőzése után, a még élő babérkoszorús barátok a sírnál elmondott gyászbeszédeikkel végül is kinyitották előtte a magyar halhatatlanok (fel nem épült) Panteonjának jelképes kapuját.
Húsz évvel halála után, még 1973-ban kiadták, írói jelenlétének bizonyítékául, Réz Pál szerkesztésében válogatott írásainak gyűjteményét. Most, harminc év múltával megint csak örömmel állapíthatjuk meg éppen e tanulmánykötet elemzéseinek tükrében, hogy az európai emberség és szellem igazságát és szépségét hirdető írásai, versei, szépprózai alkotása, tanulmánykötetei, visszaemlékezései aktuálisabbak és érvényesebbek, mint valaha is voltak. Az életmű változatlanul eleven része a halhatatlan magyar irodalomnak.
M. G. Vissza

Németh Andor

Németh Andor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Németh Andor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv