1.034.164

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Egész az északi pólusig/Az Alpok tavai/Kóborlások Kisázsiában

Szerző

Kiadó: Magyar Földrajzi Intézet R. T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 103 oldal
Sorozatcím: Földrajzi ifjúsági olvasmányok
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Az Egész az északi pólusig című mű 8 fekete-fehér fotóval és egy színes térképpel, Az Alpok tavai 10 fekete-fehér fotóval illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A mi szegény országunk úgyszólván teljesen el van zárva a tengertől. Politikailag ugyan urai vagyunk egy darab festői tengerpartnak, de idegen ajkú, ellenséges indulatú, alacsony műveltségű népek... Tovább

Előszó

A mi szegény országunk úgyszólván teljesen el van zárva a tengertől. Politikailag ugyan urai vagyunk egy darab festői tengerpartnak, de idegen ajkú, ellenséges indulatú, alacsony műveltségű népek lakta zordon hegyvidék választ el bennünket a tengerparttól s azért népünkben nincs meg a hajlandóság a tenger felé törekedni. Ennek pedig az a szomorú következménye, hogy a magyar ember nem igen törődik a külső világgal. Magába zárkózik, fázik minden külföldi kapcsolattól. Emiatt látóköre szűk, a külfölddel való kereskedelmi kapcsolatok gazdasági előnyeit nem használja ki a maga javára, hanem ellenkezőleg, a szemfüles külföld használ ki minket. De a magyar ember szűklátókörűsége miatt még a saját hazájában rendelkezésére álló természeti eszközöket sem tudja értékesíteni.
Mindezen a sok bajon egyedül a földrajzi ismeretek széleskörű terjesztésével lehet csak segiteni. A Magyar Földrajzi Társaság fenkölt célja, hogy a földrajzi ismereteket terjessze s a geografiai ismeretek kapcsán szélesbitse a magyarság látókörét. Ha politikusaink és vezető férfiaink jobb geografusok volnának, nem volna munkaképtelen a parlament, nem volna olyan veszedelmes a nemzetiségi kérdés, nem hevernének természeti kincseink kihasználatlanul s volna magyar ipar és magyar kereskedelem a Balkán felé. Gyarmatainkká tettük volna a közelebbi kelet országait, visszaszereztük volna a dalmáciai tengerpartot s gazdasági és kulturális fölényünkkel urai lettünk volna már annak a nemzetiségi zagyvaléknak, ami köröskörül körülveszi a Kárpátok és a Dinári hegyek mentén hazánkat.
Középiskoláinkban van az első baj. A földrajz a legelhanyagoltabb, legmegvetettebb tantárgy. Irodalmunkban a földrajz egészen jelentéktelen helyet foglal el s minőségileg rendkivül silány. A műveltnek nevezett családok asztalán rendesen mindenféle könyv és ujság van, csak térképatlaszt keresünk hiába. Hej! milyen másképpen van ez külföldön!
Farkasfalvi Kornél, ez a fiatal középiskolai tanár, a Magyar Földrajzi Társaság lelkes tagja átértette ezeket s jobb idők jele, hogy a megértést tett is követte. Pályadijat tűzött ki 10 geografiai olvasmányra, egyenkint 100 koronával. A pályázat nagyon eredményes volt. A beérkezett munkákból több is megérdemelte volna a pályadijat, mint amennyinek adni lehetett.
Ez is örvendetes jelenség.
A pályázatra beérkezett munkák legjobbjait itt adjuk közre. Vissza

Tartalom

Egész az északi pólusig3-29
Az Alpok tavai
A tavak világában (1908. jul. 7-26.)3
A tavak eredete11
A tavak kulturális fontossága21
Az Alpok tavai28
Kóborlások Kisázsiában
Előszó3
Szmirnától Ájdinig5
Ájdin vidékén13
Hadsi Jonusznál21
Kóborlások a Menderesz-völgyben27
A Menderesz-völgy népe33
A hurijet Anatoliában39
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Egész az északi pólusig/Az Alpok tavai/Kóborlások Kisázsiában Egész az északi pólusig/Az Alpok tavai/Kóborlások Kisázsiában Egész az északi pólusig/Az Alpok tavai/Kóborlások Kisázsiában Egész az északi pólusig/Az Alpok tavai/Kóborlások Kisázsiában Egész az északi pólusig/Az Alpok tavai/Kóborlások Kisázsiában Egész az északi pólusig/Az Alpok tavai/Kóborlások Kisázsiában Egész az északi pólusig/Az Alpok tavai/Kóborlások Kisázsiában Egész az északi pólusig/Az Alpok tavai/Kóborlások Kisázsiában Egész az északi pólusig/Az Alpok tavai/Kóborlások Kisázsiában Egész az északi pólusig/Az Alpok tavai/Kóborlások Kisázsiában

A könyv gerince vászonnal pótolt. Belülről megerősített példány. A borító kissé kopottas.

Állapot:
9.800 Ft
4.900 ,-Ft 50
25 pont kapható
Kosárba
konyv