A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Műszaki fejlődés - természettudományos műveltség/Műszaki és Természettudományi Egyesületek, Társaságok Magyarországon (dedikált példány)

Készült a MTESZ alapításának 50. évfordulójára

Szerző
Lektor
Fotózta

Kiadó: MTESZ
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 163 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Németh József szerző által dedikált példány. Fekete-fehér fotókkal illusztrált. Angol nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Évezredünk fordulóján ünnepeljük Szövetségünk megalakulásának 50. évfordulóját. A harmadik évezred küszöbén a szokásosnál is mélyebben vizsgáljuk múltunkat, jelenünket, viszonyunkat önmagunkhoz és... Tovább

Előszó

Évezredünk fordulóján ünnepeljük Szövetségünk megalakulásának 50. évfordulóját. A harmadik évezred küszöbén a szokásosnál is mélyebben vizsgáljuk múltunkat, jelenünket, viszonyunkat önmagunkhoz és a világhoz. A jövőt tervezzük, tesszük - s ehhez segítségül a múltba (is) visszanézünk. Történelmünk, tetteink, nagyjaink - akarásuk és eredményeik - mutatják, valószínűsítik azt az utat, amelyen járhatunk.
A természettudósi, mérnöki lét fundamentumához tartozik a környezet ismerete, törvényeinek kutatása, s ezek alkalmazásával az emberiséget szolgáló alkotások létrehozása. A környezetünkhöz szervesen tartozik a történelmi múlt is. Mit akartunk? Mit tettünk? Mit sikerült elérni? E kérdések vizsgálata, összvetésük a jelennel, biztosabbá teszik a prognózist, a jövő tervezését.
A múlt erőt, hitet is ad. A tettek, eredmények mögött mindig ott állt, fel-felvillan az egyén, aki nemzedékeken átörökítve soha el nem fogyva, mindig újabbat, nemesebbet akart. Akart jobb jövőt, boldogabb élethelyzetet családjának, nemzetének. Múltunk példamutató nagyjai helytállása buzdítást ad a jelen, s a jövő tudósainak, mérnökeinek. Mutatja: a mindig megújulni kész emberi erő és kitartás, annyi küzdelem árán is, annak ellenére is, képes maradandót létrehozni, alkotni.
A bennünket körülvevő házak, utak, hidak, a bennünket ellátó ivóvízhálózatok, élelmiszer-gazdaságunk, a minket nevelő tanárok, a jövőt formáló informatikai hálózatok hirdetik az alkotó ember neve, munkája beleégett szervesül jelenünkben, jövőnkbe.
De az egyén nem egyedül alkotott. Szakmai kultúrák, közösségek vették, veszik körül. Közösségek, melyekben kifejtették, megmérték gondolataikat, terveiket, melyek buzdítást közöltek, üzenve: nem vagy egyedül. Az egyén, és közösség dialektikája adja történelmünk erőterét.
E gondolatokkal adjuk át az olvasónak kötetünket, amely rendszerez, megörökít, értékeket mutat fel, építve a korszerű nemzetismeretet, nemzettudatot, hirdetve a tudás és alkotás jövőt formáló erejét.
Kívánjuk, hogy a könyv lapjainak forgatása adjon mélyülő ismereteket és járuljon hozzá jövőnk tisztábban látásához. Vissza

Tartalom

Üdvözlet az olvasónak 5
Útravaló - Bevezető helyett 4
I. Műszaki-Természettudomány Egyesületek és társulatok a kezdetektől a II. világháborúig 7
1. Egyesületi és társulati élet 1848-1918 között 7
2. Műszaki-természettudományi Egyesületek és a Mérnöki Kamara a két világháború között 29
II. A Magyar Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (1944-1948) 43
III. A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) megalakulása (1948. június 29.) 53
IV. A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége 1950-1968 között 65
V. A gazdasági reformtól a rendszerváltó évekig (1968-1990) 87
VI. Esélyek és lehetőségek az ezredfordulón (1990-1998) 105
VII. 150 év 150 sorban 115
VIII.To the Reader 120
Summary 121
150 years in 150 lines 124
IX. Függelék (közgyűlések, egyesületek, területi szervezetek, elnökök, főtitkárok, MTESZ-díjasok. névmutató) 129

Németh József

Németh József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Németh József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv