| Bevezetés (Nagymajtényi László) | 13 |
| Egészség-Betegség, Megelőzés | 15 |
| Az egészség és betegség fogalma | 15 |
| Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők | 16 |
| Megelőzés és egészségfejlesztés | 18 |
| Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat helye és szerepe a lakosság egészségi állapotának javításában | 23 |
| Müller Anna: Demográfiai alapismeretek | 26 |
| A demográfia adatforrásai | 26 |
| Strukturális demográfia | 27 |
| Népmozgalom | 29 |
| Demográfiai elemző módszerek | 30 |
| A természetes népmozgalom alapmutatói | 32 |
| Specifikus (tisztított) népmozgalmi arányszámok | 33 |
| Mortalitási elemzések | 35 |
| Csecsemőhalálozás | 36 |
| Perinatális halálozás | 37 |
| Magzati veszteségek | 38 |
| Anyai halálozás | 39 |
| Korai halálozások | 39 |
| Időskori halálozás | 41 |
| Származtatott halálozási mutatók | 41 |
| Epidemiológiai alapismeretek | 44 |
| Az epidemiológia adatforrásai | 44 |
| Kötelező, folyamatos bejelentések | 44 |
| Regiszterek | 45 |
| Az egészségügyi intézmények statisztikái | 45 |
| Társadalombiztosítási statisztikák | 45 |
| Az epidemiológiai vizsgálatok csoportosítása | 45 |
| Deszkriptív epidemiológia | 48 |
| Analitikus epidemiológia | 52 |
| Intervencis epidemiológia | 56 |
| Az epidemiológiai vizsgálatok tervezése, menete | 57 |
| Paulik Edit: A kórnikus nem fertőző betegségek epidemiológiája | 59 |
| A szív- és érrendszeri betegségek epidemiológiája | 61 |
| Az ischaemias szívbetegségek epidemiológiája | 63 |
| Magasvérnyomás betegség | 65 |
| Cerebrovascularis betegségek | 66 |
| A daganatos betegségek epidemiológiája | 67 |
| A daganatos betegségek kockázati tényezői | 69 |
| A daganatos betegségek megelőzése | 74 |
| A leggyakoribb daganatok epidemiológiai jellemzői | 76 |
| A diabetes mellitus epidemiológiája | 79 |
| A caries epidemiológiája | 81 |
| A krónikus májbetegségek epidemiológiája | 83 |
| Az osteoporosis epidemiológiája | 87 |
| A légúti betegségek epidemiológiája | 90 |
| Krónikus aspecifikus légzőszervi betegségek (KALB) | 90 |
| Asthma bronchiale | 91 |
| A balesetek epidemiológiája | 95 |
| Közlekedési balesetek | 92 |
| Munkabelesetek | 93 |
| Otthoni balesetek | 94 |
| A balesetek megelőzése | 95 |
| Az öngyilkosság epidemiológiája | 95 |
| Járványtan | 99 |
| Általános járványtan | 100 |
| A járványfolyamat mozgató erői | 101 |
| A fertőző betegségek csoportosítása | 103 |
| A fertőző betegségek megelőzése | 103 |
| Részletes járványtan | 111 |
| Az aerogén fertőző megbetegedések járványtana | 111 |
| Az enterális betegségek járványtana | 127 |
| A toxicoinfekciók járványtana | 143 |
| Institóris László: Hematogén és lymphogén betegségek | 149 |
| A kültakarón keresztül terjedő betegségek járványtana | 153 |
| Vezér Tünde: A szexuális úton terjedő fertőző betegségek járványtana | 160 |
| Papp András: Zoonozisok | 172 |
| Prion betegségek | 188 |
| A nosocomialis fertőzések járványtana | 192 |
| Pető Éva: Az egészséget károsító magatartásformák | 201 |
| Alapfogalmak | 201 |
| Dohányzás | 202 |
| A dohányzás káros hatásáért felelős összetevők | 202 |
| Epidemiológiai helyzet | 203 |
| Passzív dohányzás | 205 |
| A dohányzás megelőzése | 205 |
| Alkoholfogyasztás | 206 |
| Az alkoholizmus fogalma | 206 |
| Epidemiológiai helyzetkép | 208 |
| Megelőző tevékenység | 210 |
| Kábítószer-fogyasztás | 211 |
| A drogfogyasztás epidemiológiája | 212 |
| A kábítószer-fogyasztás egészségügyi hatásai és társadalmi vetülete | 214 |
| Rizikópopuláció | 215 |
| A drogfogyasztással kapcsolatos prevenciós lehetőségek | 216 |
| Környezet-egészségtan | 217 |
| Dési Illés: Ökológiai alapismeretek | 217 |
| A levegő egészségtana | 219 |
| A levegő összetétele. A légszennyezés forrásai | 219 |
| A levegő minőségének szabályozása és védelme | 220 |
| A legfontosabb légszennyező vegyületek és hatásaik az egészségre | 222 |
| Magyarország levegőminőségi helyzete | 226 |
| Papp András: A vizek egészségtana | 228 |
| Az emberiség vízszükséglete | 229 |
| Természetes vizek | 229 |
| Az ivóvíz | 234 |
| Szennyvizek, szennyvíztisztítás | 237 |
| Institóriás László: A talaj egészségtana | 239 |
| A hulladékok egészségtana | 243 |
| Település-egészségtan | 247 |
| A lakások egészségtana | 249 |
| A gyógyszertárak egészségtana | 252 |
| A fekvőbeteg intézmények egészségtana | 257 |
| Az óvodák és iskolák egészségtana | 261 |
| Munkaegészségtan | 263 |
| Papp András: A munkahely, mint expozíciós forrás | 264 |
| A munka hatása a szervezetre | 266 |
| A fizikai munka egészségtana | 268 |
| A szellemi munka egészségtana | 270 |
| A magas és alacsony hőmérsékleten végzett munka egészségtana | 271 |
| A magas és alacsony nyomáson végzett munka hatása az egészségre | 274 |
| A mechanikai rezgések okozta egészségkárosodások | 276 |
| Zajártalmak | 277 |
| Vibrációs ártalmak | 280 |
| Ionizáló sugárzások | 281 |
| Az ionizáló sugárzások jellemzői és biológiai hatásaik | 281 |
| Akut sugárártalom | 283 |
| Krónikus sugárártalom | 284 |
| Az ionizáló sugárzás ártalmainak megelőzése | 284 |
| Nem ionizáló sugárzások | 286 |
| Ultraibolya sugárzás | 286 |
| Látható fény | 287 |
| Infravörös sugárzás | 288 |
| Mikrohullám | 289 |
| Rádióhullámok | 289 |
| Porártalmak | 290 |
| A porok hatását befolyásoló tényezők | 290 |
| Progrediáló fibrosisok | 292 |
| Idegentest típusú tüdőfibrózisa | 294 |
| Növényi porok okozta tüdőbetegségek | 296 |
| Foglalkozási és környezeti toxikológia | 298 |
| Dési Illés: Általános toxikológia | 298 |
| Kockázatbecslés és -kezelés | 303 |
| Kémiai biztonság | 307 |
| Részletes toxikológia | 308 |
| Nehézfémek és vegyületeik | 308 |
| Szerves oldószerek | 312 |
| A gázok toxikológiája | 319 |
| A peszticidek toxikológiája | 320 |
| Perzisztens környezeti kemikáliák | 324 |
| Táplálkozás- és élelmezésegészségtan | 327 |
| Táplálkozás és élelmezés, az esszenciális tápanyagok szerepe | 327 |
| A fehérjék, szénhidrátok, zsírok | 328 |
| A nem megfelelő fehérje-, szénhidrát- és zsírbevitel okozta ártalmak | 330 |
| A vitaminok táplálkozás-egészségtana | 331 |
| A különféle elemek táplálkzás-egészségtani szerepe | 334 |
| A táplálkozással összefüggő, krónikus nem fertőző betegségek | 336 |
| Az élelmiszerekben előforduló egészségkárosító anyagok | 337 |
| Növényi és állati eredetű egészségkárosító anyagok | 338 |
| Élelmiszer adalékanyagok | 339 |
| Tecnológiai eredetű szennyezések | 340 |
| Környezeti eredetű szennyezések | 341 |
| Mikroorganizmusok, rovarok, rágcsálók | 341 |
| Az élelmiszer-biztonság | 342 |
| A közétkeztetés higénéje | 344 |
| Paulik Edit: Az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programja | 346 |
| A Program előzményei, alapelvei | 346 |
| Az alprogramok feladatai | 348 |
| Egészséget támogató társadalmi környezet kialakítása | 348 |
| Az egészséges életmód programjai, az emberi egészség kockázati tényezőinek csökkentése | 349 |
| Az elkerülhető halálozások, megbetegedések, fogyasztékosság megelőzése | 349 |
| Az egészségügyi és népegészségügyi intézményrendszer fejlesztése az egészségi állapot javítása érdekében | 350 |