| Kiadó: | Kossuth Lajos Tudományegyetem Néprajzi Tanszék |
|---|---|
| Kiadás helye: | Debrecen |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 273 oldal |
| Sorozatcím: | Gömör néprajza |
| Kötetszám: | 29 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-471-707-1 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Előszó | 5 |
| A három völgy: Szuha-völgy, Turóc-völgy, Csermosnya-völgy | 9 |
| Vadon termő növények a táplálkozásban | 33 |
| Gomba | 35 |
| Népi gombanevek | 36 |
| Gombaételek | 40 |
| Sóska | 46 |
| Teafüvek | 48 |
| Vadgyümölcsök | 48 |
| Gumók és gyökerek | 54 |
| Méz a táplálkozásban | 61 |
| Mézsör, mézbor | 63 |
| A méz mint gyógyító táplálék | 65 |
| Hal és vadhús a táplálkozásban | 69 |
| A halászat lehetőségei és módjai | 69 |
| Halételek | 72 |
| Rákászat | 72 |
| Nyúlvadászat | 73 |
| Nagyvadak befogása és hasznosítása | 74 |
| Kisállatok és madarak haszna a táplálkozásban | 75 |
| A gömöri kenyér | 79 |
| Őrletés és malmok | 81 |
| A liszt tárolása | 88 |
| A kenyér alapanyaga | 90 |
| A kenyérsütés napja | 92 |
| Felkészülés a sütésre | 93 |
| Kovászolás | 94 |
| Dagasztás | 97 |
| A kemence fűtése | 99 |
| A szakítás | 101 |
| A bevetés és a sütés | 101 |
| A kenyér hűtése és tárolása | 103 |
| A kenyér megkezdése | 105 |
| A kenyér tisztelete | 105 |
| A kenyérsütés elsajátítása | 106 |
| Lepények | 107 |
| Tej és tejtermékek a táplálkozásban | 113 |
| A fejés módja és a kisborjú szoptatása | 122 |
| A tej kezelése | 125 |
| A tej és tejtermékek értékesítése | 126 |
| A tej és tejtermékek másodlagos szerepe | 126 |
| A fejés és a tejkezelés eszközei | 127 |
| A tej minőségét befolyásoló körülmények | 131 |
| Hiedelmek, mágikus cselekedetek, tejvarázslás | 132 |
| A juhtej | 137 |
| A juh fejése | 137 |
| A juhtej feldolgozása | 139 |
| A juhtej termékeinek fogyasztása | 141 |
| A sertéshús feldolgozása és tartósítása | 145 |
| A sertésvágás ideje | 147 |
| A sertésvágáshoz való készülődés | 148 |
| Disznóölés | 150 |
| Disznótor | 157 |
| Zsírolvasztás | 159 |
| Füstölés | 160 |
| Sertéshúsból készült speciális ételek | 160 |
| Levesek | 165 |
| Habarás | 166 |
| Habart levesek | 166 |
| Rántott levesek | 169 |
| Húslevesek | 172 |
| Főzelékek és mártások | 175 |
| A gömöri konyha főtt tésztaféléi | 179 |
| Levestészták | 182 |
| Burgonya és liszt alapanyagú tészták, pépek | 183 |
| Burgonyás pépes ételek | 188 |
| Sült tészták | 191 |
| Egyszerű lepényfélék | 191 |
| Élesztő nélküli, zsírban sütött tészták | 194 |
| Kelesztett tészták, kalácsok | 195 |
| Étkezési szokások | 207 |
| Heti étrend | 213 |
| Heti étrend Lévárton | 213 |
| Heti étrend Dernőn | 218 |
| Heti étrend Alsószuhán | 221 |
| Ünnepek és jeles alkalmak ételei | 225 |
| Karácsony, szilveszter, újév, farsang, nagyböjt, húsvét, pünkösd | 225 |
| Névnap | 231 |
| Búcsú | 231 |
| Lakodalom | 233 |
| Keresztelő | 234 |
| Temetési tor | 234 |
| A munkások étkezése | 237 |
| Élelmiszerek tárolása | 241 |
| Tartósítási módok | 247 |
| Befőzés | 247 |
| Lekvárfőzés | 248 |
| Káposztasavanyítás | 250 |
| Aszalás | 252 |
| Füstölés | 253 |
| A táplálkozáshoz kapcsolódó tárgyak, eszközök | 255 |
| A főzéshez és étkezéshez szükséges edénykészlet | 255 |
| Összegzés helyett | 261 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.