kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Országos Közoktatási Tanács |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 479 oldal |
| Sorozatcím: | Nemzetnevelők Könyvtára V. - A népiskola könyvei |
| Kötetszám: | 19 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 13 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva, kihajtható melléklettel. |
| Bevezetés | 3 |
| I. rész: GAZDASÁGI ISMERETEK | |
| I. fejezet. Növénytermesztés | |
| A növényi test felépítése | |
| A mag | 5 |
| A növényi test belső és külső felépítése | 6 |
| A növény táplálkozása | 9 |
| Áthasonítás, anyagcsere, lélegzés | 11 |
| A növény szaporodása | 14 |
| A növény életfeltételei | 17 |
| A talaj és művelése | |
| A talaj művelésének célja és fontossága | 19 |
| Talajismeret, talajtérképezés | 20 |
| A termőtalaj kialakulása, alkotórészei | 21 |
| A termőtalaj fontosabb tulajdonságai | 23 |
| Különféle talajnemek és tulajdonságaik | 28 |
| Talajjavítások, telkesítés | 33 |
| Mit tudjon talajáról a kisgazda | 37 |
| Ásás és ásó | 31 |
| Földforgatás /rigolírozás/ | 38 |
| A szántás és az eke | 49 |
| A porhanyítás és eszközei | 47 |
| Fogasolás, különféle fogasok | 52 |
| Hengerezés, különféle hengerek | 56 |
| Tanítói feladatok a helyes talajművelésre való nevelésben | 59 |
| A talaj termékenységének megőrzése és fokozása | |
| Trágyázás | 60 |
| Az istállótrágya | 62 |
| A jó és rossz trágyatelep | 63 |
| Az istállótrágya kezelése | 64 |
| Az istállótrágya kihordása, elteregetése, alászántása | 67 |
| Komposzt és zöldtrágya | 69 |
| Árnyéktrágya. Trágyalé gyűjtése és felhasználása | 70 |
| Szerves anyagok korhadása, rothadása | 71 |
| Mesterséges vagy műtrágyák | 73 |
| A műtrágyák beszerzése és helyes alkalmazása | 78 |
| Vetés, növényápolás, betakarítás, eltartás | |
| A vetőmag. Beszerzés, termesztés, előkészítés | 80 |
| A vetés ideje és módjai | 84 |
| A vetés mélysége, sűrűsége. Vetőmagmennyiség | 87 |
| A vetések ápolása | 88 |
| Ismertebb állati és növényi kártevők. Gyomirtás | 96 |
| A termények betakarítása és eltartása | 99 |
| Fontosabb gazdasági növények termesztése | |
| GABONAFÉLÉK | |
| A búza | 104 |
| A tavaszi búza | 108 |
| A rozs | 108 |
| Az árpa | 110 |
| A zab | 113 |
| A kukorica | 114 |
| A seprűcirok | 119 |
| A rizs | 120 |
| A köles | 121 |
| A tatárka /pohánka/ | 122 |
| Gabonafélék termesztési adatai | 123 |
| HÜVELYESEK | |
| A bab | 125 |
| A borsó | 126 |
| A lencse | 129 |
| A szegletes lednek | 130 |
| A szójabab | 130 |
| A lóbab | 132 |
| A csillagfürt | 133 |
| Hüvelyesek termesztési adatai | 134 |
| GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK | |
| A burgonya | 135 |
| A takarmányrépa | 140 |
| A cukorrépa | 142 |
| A murokrépa | 143 |
| A kerékrépa | 143 |
| A cikória | 144 |
| A takarmánykáposzta | 144 |
| Gyökér- és gumós növények termesztési adatai | 144 |
| OLAJOSNÖVÉNYEK | |
| A repce | 145 |
| A mák | 147 |
| A napraforgó | 149 |
| A ricinus | 150 |
| A tök | 151 |
| Olajosnövények termesztési adatai | 153 |
| IPARI ÉS KERESKEDELMI NÖVÉNYEK | |
| A kender | 154 |
| A len | 156 |
| A dohány | 158 |
| A komló | 160 |
| SZÁLAS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK | |
| A lucerna | 163 |
| A vöröshere | 164 |
| A bíborhere | 164 |
| A baltacím | 165 |
| A nyúlszapuka | 165 |
| A somkóró | 165 |
| A szöszösbükköny | 166 |
| A pannonbükköny | 167 |
| A csalamádé | 167 |
| A takarmányrozs | 167 |
| A muhar | 168 |
| A fehérmustár | 168 |
| A csibehúr | 168 |
| A cirokcsalamádé | 169 |
| A szudánifű | 169 |
| Takarmánykeverékek | 169 |
| Zabosbükköny | 169 |
| Borsóscsalamádé | 170 |
| Rozsosborsó és bükköny | 170 |
| A rozsos bíborhere | 170 |
| Szálas takarmánynövények termesztési adatai | 171 |
| RÉT- ÉS LEGELŐGONDOZÁS | |
| A rét és a legelő növényzete | 172 |
| Rét- és legelőápolás | 172 |
| Szénakészítés és eltartás (Siló) | 174 |
| Helyes legeltetés | 177 |
| Közlegelők, legelőtársulatok | 178 |
| GYÓGYNÖVÉNYEK | |
| Vadontermő és termesztett gyógynövények | 179 |
| A gyógynövények gyűjtése és szárítása | 185 |
| A gyógynövények értékesítése | 186 |
| A fontosabb gyógynövények termesztési adatai | 186 |
| II. fejezet: Állattenyésztés | |
| Általános állattenyésztési ismeretek | |
| Az állattenyésztés jelentősége | 187 |
| Fontosabb állattenyésztési szakkifejezések | 188 |
| Tenyészeljárások | 190 |
| Tenyészállatbeszerzés, tenyészkerületek | 190 |
| A versenyek és kiállítások célja és fontossága | 191 |
| Az istálló berendezése és tisztántartása | 192 |
| Állatbetegségek | 193 |
| Oltások | 193 |
| Az emberre is veszedelmes állatbetegségek | 196 |
| A beteg állat ápolása és elkülönítése | 197 |
| Általánosan észlelt hibák az állatok ápolásában | 198 |
| A helyes takarmányozás | 198 |
| Különféle takarmányok és táplálóértékük | 199 |
| A takarmányok előkészítése | 200 |
| A takarmányozás rendje | 202 |
| Itatás. Sózás. Vitaminok | 204 |
| A legeltetés fontossága | 204 |
| A takarmány összetétele | 205 |
| A takarmányok táplálóértéke | 206 |
| Egyedi takarmányozás | 207 |
| Takarmányszabványok 1000 kg élősúlyra | 213 |
| Téli takarmányozási előirányzat | 214 |
| Néhány gyakorlati példa az állatok takarmányozásához | 215 |
| Részletes állattenyésztés | 216 |
| LÓTENYÉSZTÉS | |
| A lótenyésztés jelentősége. Lófajták | 217 |
| A ló leírása | 218 |
| A ló külseje | 219 |
| A ló ápolása | 222 |
| A ló takarmányozása | 223 |
| Csikónevelés | 224 |
| SZARVASMARHATENYÉSZTÉS | |
| A szarvasmarhatenyésztés jelentősége | 225 |
| A hazánkban elterjedt szarvasmarha-fajták | 225 |
| A szarvasmarha külseje és belső szervei | 228 |
| A szarvasmarha ápolása és takarmányozása | 230 |
| Borjúnevelés | 232 |
| A JUHTENYÉSZTÉS | |
| A juhtenyésztés jelentősége | 233 |
| Tenyésztésre alkalmas juhfajták | 233 |
| A juhok gondozása és takarmányozása | 237 |
| Pároztatás. Báránynevelés | 238 |
| Nyírás, gyapjúkezelés | 239 |
| A juh és termékeinek értékesítése | 239 |
| TEJGAZDASÁG | |
| A tej képződése, összetétele | 240 |
| A fejés | 241 |
| A tej kezelése | 242 |
| A tej feldolgozása | 244 |
| A tej és tejtermékek felhasználása | 247 |
| Tejhibák és okozóik | 247 |
| A tej és a tejtermékek állami ellenőrzése | 248 |
| Tejszövetkezetek | 249 |
| SERTÉSTENYÉSZTÉS | |
| A sertéstenyésztés haszna és jelentősége | 250 |
| Sertésfajták | 251 |
| A sertés külseje | 253 |
| A sertés godozása és takarmányozása | 254 |
| Malacnevelés, süldők takarmányozása | 256 |
| Sertéshízlalás | 258 |
| Sertésbetegségek | 261 |
| KECSKETENYÉSZTÉS | 262 |
| HÁZINYÚLTENYÉSZTÉS | 263 |
| BAROMFITENYÉSZTÉS | |
| A baromfitenyésztés jelentősége | 266 |
| Baromfifajok és fajták | 266 |
| A baromfiállomány nemesítése | 269 |
| A tojástermelés fokozása | 270 |
| Tenyésztojások beszerzése, gyűjtése és kezelése | 271 |
| Természetes és mesterséges keltetés | 272 |
| Baromfiak gondozása és takarmányozása | 273 |
| A baromfiól | 275 |
| Baromfibetegségek és ellenségek | 276 |
| Víziszárnyasok | 278 |
| Pulykatenyésztés | 280 |
| A baromfi és baromfitermék értékesítése | 282 |
| MÉHTENYÉSZTÉS | |
| A méhtenyésztés jelentősége | 283 |
| A méhek élete. Méhegyedek | 284 |
| A méhek lakása | 285 |
| A méhek tápláléka. Méhlegelők | 285 |
| Különféle munkák a méhesben | 287 |
| A méhek betegségei és ellenségei | 288 |
| SELYEMHERNYÓTENYÉSZTÉS | |
| A selyemhernyótenyésztés jelentősége | 289 |
| A tenyésztőhelyiség berendezése | 289 |
| A selyemhernyók etetése, gondozása | 290 |
| A selyemhernyó betegségei és ellenségei | 292 |
| III. fejezet: Gazdaságvezetés | |
| Gazdálkodás | |
| Gazdálkodási módok és módszerek | 293 |
| A földbirtok okszerű berendezése | 294 |
| A saját és bérelt földön való gazdálkodás | 294 |
| A gazdálkodáshoz szükséges tényezők | |
| A munkaerő | 296 |
| Az állatállomány | 297 |
| Gépek és eszközök | 298 |
| Gazdasági épületek | 298 |
| Forgótőke és szaktudás | 299 |
| Anyag- és állatbeszerzés | 299 |
| A termények és állatok értékesítésének ideje és módja | 300 |
| A gazdaság terhei | 301 |
| Számadásvezetés | 302 |
| Minta egy gazdaság leltárához | 305 |
| Állatnapló | 305 |
| Pénztárkönyv | 305 |
| Termény- és anyagforgalmi napló | 305 |
| IV. fejezet: Kertészkedés | |
| Konyhakert berendezése, kerti munkák | |
| A konyhakert haszna. Helyének megválasztása és beosztása | 304 |
| A konyhakert földjének kihasználása. Vetésforgó | 306 |
| A konyhakert talajának előkészítése, trágyázása | 309 |
| A melegágy készítése és kezelése. Palántanevelés | 312 |
| Magvetés, duggatás, palántálás | 314 |
| Ápolási munkák a konyhakertben | 315 |
| Konyhakerti magtermesztés | 316 |
| Konyhakerti termények betakarítása | 317 |
| Konyhakerti termények eltartási módja | 318 |
| Konyhakerti termények értékesítése | 320 |
| A konyhakert állati ellenségei | 322 |
| Kerti növények termesztése | |
| Káposztafélék termesztése | 324 |
| Salátafélék termesztése | 327 |
| Labodafélék termesztése | 328 |
| Kobakosok termesztése | 329 |
| Paprika és paradicsom termesztése | 331 |
| Gyökérfélék és gumósok termesztése | 333 |
| Hagymafélék termesztése | 334 |
| Hüvelyesek termesztése | 335 |
| Évelő és fűszernövények termesztése | 336 |
| Egyéb kerti növények termesztése | 339 |
| V. fejezet: Gyümölcs- és szőlőtermesztés | |
| Gyümölcstermesztés | |
| A gyümölcstermesztés jelentősége | 341 |
| A gyümölcstermesztés fellendítésének módjai | 341 |
| A gyümölcsfa ismertetése | 342 |
| A gyümölcsfa alakja és magassága | 345 |
| A fajta megválasztása, csemetebeszerzés | 348 |
| A gyümölcsfák ültetése | 349 |
| A gyümölcsfák metszése | 351 |
| A gyümölcsfák gondozása | 353 |
| A gyümölcsfák gyakoribb gombabetegségei | 356 |
| A gyümölcsfák gyakoribb állati ellenségei | 357 |
| Permetezés, permetezőszerek | 361 |
| A gyümölcsfák és bokrok permetezése | 361 |
| A talaj és időjárás okozta károk s a védekezés | 363 |
| A gyümölcs szedése, osztályozása, csomagolása | 365 |
| A gyümölcs eltartása és értékesítése | 366 |
| Gyümölcstermesztő és értékesítő szövetkezetek | 368 |
| A gyümölcs házi és gyári feldolgozása | 368 |
| Szőlőművelés | |
| Szőlőtermő vidékek. A szőlő telepítése | 370 |
| Szőlőtőke. A szőlő ültetése | 370 |
| A szőlő szaporítása, oltása | 372 |
| A szőlő metszése és évi munkái | 374 |
| Szüret, borkezelés | 376 |
| A szőlő eltartása. A must és bor készítése | 378 |
| A bor kezelése | 379 |
| A pince tisztasága. Hordókezelés | 380 |
| Borhibák és betegségek. Hamisítások | 381 |
| A bor értékesítése. Pinceszövetkezetek | 382 |
| V. fejezet: Általános tudnivalók | |
| Törvényes rendelkezések | |
| Mezőrendőri törvény | 383 |
| Állategészségügyi rendelkezések | 384 |
| Szőlő- és gyümölcstermesztési rendelkezések | 385 |
| Fásítási kötelezettség | 386 |
| A tagosítás | 387 |
| Halászati és vadászati törvény | 388 |
| Mezőgazdasági munkásbiztosítás | 389 |
| A gazda számára fontos intézmények | |
| Szövetkezetek | 389 |
| Mezőgazdasági kamarák | 391 |
| Különböző felügyelőségek | 391 |
| Gazdakörök | 392 |
| Tanfolyamok, gazdaképző intézetek | 392 |
| Kísérleti állomások | 393 |
| Tőzsde, rádió, posta, vasút | 394 |
| II. rész: HÁZTARTÁSI ISMERETEK | |
| I. fejezet: A lakás | |
| A lakás megválasztása és berendezése | 396 |
| A lakás tisztántartása | 397 |
| A lakás fűtése és világítása | 397 |
| II. fejezet: A ruházat | |
| A ruházati nyersanyagok | 398 |
| A helyes és magyaros öltözködés | 400 |
| A felsőruha | 401 |
| A felsőruha gondozása | 401 |
| A felsőruha kímélése | 402 |
| A fehérnemű | 403 |
| A fehérnemű rendbentartása | 404 |
| Folttisztítás | 406 |
| III. fejezet: Táplálkozás, főzés, tartósítás | |
| Fontosabb táplálóanyagaink | 408 |
| A vitaminok fontossága | 412 |
| Élelmiszerszükségletünk. A helyes és helytelen élelmezés | 415 |
| Élelmiszereink | 418 |
| A liszt és a kenyér | 419 |
| A húsok | 420 |
| Sertésvágás, feldolgozás | 424 |
| A tej és tejtermékek | 425 |
| A tojás | 426 |
| A zsír | 428 |
| Szappanfőzés lúgkő nélkül | 428 |
| A zöldfőzelékek | 431 |
| A szárazfőzelékek | 432 |
| A gyümölcs | 433 |
| Fűszerfélék, élvezeti cikkek | 434 |
| Helyes étkezések | 436 |
| Betegek és gyermekek élelmezése | 437 |
| Terítés, tálalás, felszolgálás | 439 |
| A levesek elkészítése | 440 |
| Körítések készítése | 441 |
| Mártások készítése | 441 |
| Saláták készítése | 441 |
| Húsok készítése | 441 |
| Főzelékfélék elkészítése | 443 |
| Főtt tészták készítése | 445 |
| Tarhonya és levestészták készítése | 445 |
| Kenyér- és kalácssütés | 446 |
| Étrendek | 447 |
| A tartósítás célja és módjai | 450 |
| Zöldségfélék tartósítása | 450 |
| Gyümölcsök tartósítása | 451 |
| A hús tartósítása | 457 |
| IV. fejezet: Háztartásvezetés | |
| A háziasszony kötelessége és tulajdonságai | 458 |
| Helyes munkamegosztás. A cseléd | 460 |
| A jövedelem helyes beosztása. Költségvetés | 460 |
| Háztartási naplóvezetés | 462 |
| A leltár | 463 |
| Élelmezési napló | 464 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.