1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A pezsgő

Szerző
Lektor
Fotózta

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 171 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 20 cm
ISBN: 978-963-286-704-5
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ami a franciáknak és az egész világnak évszázadok óta Champagne, arra a magyarok a gróf Széchenyi István alkotta pezsgő szót használják.
Az idők során az ünnepekkel, a meghitt vagy éppen megható pillanatokkal, a vidámsággal egyaránt összekapcsolódó és a mai napig meghatározó szimbólumot jelent ez az ital. Nem képzelhető el sem állami fogadás, sem üzleti vacsora, sem jelentősebb családi ünnep, újévi köszöntés pezsgővel való koccintás nélkül.
Szerencsére mára a pezsgő kezd kilépni ebből az ünnepi körből, de megőrizve exkluzivitását a mindennapok italává is kezd válni.
A franciák a 17. századtól, Dom Pérignontól számítják a Champagne-uk megszületését, és innentől kezdve italukkal az egész világot meghódították. Magyarország is hamar belefogott e nemes ital készítésébe és igen rangos szerepet töltött be a második világháborúig.
Európai vezető szerepét elvesztve is romjaiból újjáépült a hazai pezsgőgyártás, mely az utóbbi 10 évben újabb lendületet kapott és egyre többen gondolják... Tovább

Fülszöveg

Ami a franciáknak és az egész világnak évszázadok óta Champagne, arra a magyarok a gróf Széchenyi István alkotta pezsgő szót használják.
Az idők során az ünnepekkel, a meghitt vagy éppen megható pillanatokkal, a vidámsággal egyaránt összekapcsolódó és a mai napig meghatározó szimbólumot jelent ez az ital. Nem képzelhető el sem állami fogadás, sem üzleti vacsora, sem jelentősebb családi ünnep, újévi köszöntés pezsgővel való koccintás nélkül.
Szerencsére mára a pezsgő kezd kilépni ebből az ünnepi körből, de megőrizve exkluzivitását a mindennapok italává is kezd válni.
A franciák a 17. századtól, Dom Pérignontól számítják a Champagne-uk megszületését, és innentől kezdve italukkal az egész világot meghódították. Magyarország is hamar belefogott e nemes ital készítésébe és igen rangos szerepet töltött be a második világháborúig.
Európai vezető szerepét elvesztve is romjaiból újjáépült a hazai pezsgőgyártás, mely az utóbbi 10 évben újabb lendületet kapott és egyre többen gondolják úgy, hogy pezsgőt is készítenek és forgalmaznak.
Az igazi sikerekig még hosszú lesz az út, meg kell tanulni a pezsgőkészítést a szőlőtermesztéstől kezdve a készítés különböző fázisain keresztül. A remény meg van, és bízunk benne, hogy a fogyasztók is észreveszik azt a fejlődést, ami a hazai pezsgőgyártásban végbemegy.
Ehhez kíván segítséget nyújtani ez a könyv is, segíteni az eligazodásban, felkelteni az érdeklődést és bemutatni a pezsgő csodálatos történetét. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 9
AJÁNLÁS 11
VILÁGHÓDÍTÓ ITAL FRANCIAORSZÁGBÓL 13
Champagne titkai 18
Champagne legnevesebb pezsgőgyárai 23
A HAZAI PEZSGŐGYÁRTÁS TÖRTÉNETE 37
Gróf Széchenyi István és a „champaniai forma bor" 37
Nemzetgazdasági szemle 40
A PEZSGŐ GYÁRTÁSA 47
Az alapbor 49
Erjesztés - likőrözés 50
Élesztő 51
Erjesztés, palackozás 51
A pezsgő készítése palackos erjesztéssel (Méthode Traditionnelle) 52
A dugó 52
A pince 52
Az erjedés 53
A seprő felrázása 53
A seprő eltávolítása fagyasztásos eljárással, degorzsálással .54
A palackban erjesztett, szűréssel seprőtlenített eljárás (Méthode Transvasiée) 55
Tartályban erjesztés és érlelés (Méthode charmat) 55
JELENTŐS HAZAI PEZSGŐGYÁRAK A XIX. SZÁZADTÓL NAPJAINKIG 59
Pezsgőgyártás Budafokon 59
A Törley pezsgőgyár története 63
A kétezres évek Törley pezsgői 78
A François Pezsgőgyár 83
Hungaria Pezsgőpincészet 88
Balatonbogiári Borgazdaság Zrt 90
Új arculat 92
A Chapel Hill pezsgők 94
Pécsi pezsgőgyártás 97
A Littke pezsgőgyár 97
Cezar Winery 100
Chateau Vincent - egy rendhagyó életrajz 103
Soproni borvidék 111
Taschner pincészet 111
Nagy-Somlói borvidék 112
Kreinbacher birtok 113
Etyek-Budai borvidék 116
Kertész Családi Pincészet 117
Gombai szőlőbirok és kézműves pezsgőpincészet 118
Szentesi József J&J Pezsgőmanufaktúra 120
Villány-Siklósi borvidék 123
Polgár Pincészet 123
Tokaj-Hegyalja kincse 124
Boránál Kft 126
Demeter Zoltán pincészete 127
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 129
Királyudvar Szőlőbirtok 131
Sauska pincészet 132
Szent Tamás pincészet 133
Az Izsáki pezsgő 135
Walton Pezsgőgyár 136
Royalsekt Zrt 136
Cbevalier Törley Pezsgőrend 138
Néhány jogszabály a pezsgőkészítésről 141
Szakkifejezések, magyarázatok 142
Pezsgő kóstolása 145
Pezsgő etikett 146
A buborékok a pezsgőben 148
PEZSGŐHÖZ ILLŐ KÜLÖNLEGES RECEPTEK 150
Bicsár Attila - Alabárdos étterem 150
Varjú Viktor - Bock Bisztró 151
Nyíri Szása és Győrffy Árpád - Arany Kaviár étterem 155
Szulló Szabina és Széli Tamás - Onyx étterem 159
Fekete Boglárka - Gerbeaud cukrászda 162
Lajsz András - L. A. Bottega 166
FELHASZNÁLT IRODALOM 169

Niszkács Miklós

Niszkács Miklós műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Niszkács Miklós könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv