1.034.885

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hasnyálmirigy betegségek és diéták

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: B+V Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 111 oldal
Sorozatcím: Képzett Beteg Könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN: 963-9536-26-1
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A Képzett beteg sorozat legújabb kiadványa egyik legfontosabb szervünkkel, a hasnyálmiriggyel foglalkozik. A hasnyálmirigy-betegségek hazánkban egyre nagyobb számban fordulnak elő. Ebben a növekedésben nagy szerepet játszik a helytelen táplálkozás, az állati fehérjékben és zsiradékokban gazdag táplálkozás, és a mértéktelen alkoholfogyasztás. A betegség sokszor az első időszakban tünetszegény, olyan panaszokat okoz, amivel a beteg még nem fordul orvoshoz, majd hirtelen belobban, súlyos tüneteket okozva.Más esetekben fogyás, állandó hasmenés és fájdalom jelzi a hasnyálmirigy működési zavarát. Ezzel a könyvvel segíteni szeretnénk az olvasónak, hogy jobban megértse a hasnyálmirigy-betegségek lényegét, lefolyását, a kezelés, gyógyulás célját és módszereit. Az orvos szerző vázolja a hasnyálmirigy központi szerepét, ismerteti a szervet vizsgáló eljárásokat. Leírja az akut és krónikus gyulladás lényegét, a hasnyálmirigy daganatainak típusait, és a betegségek hosszú távú lehetséges... Tovább

Fülszöveg

A Képzett beteg sorozat legújabb kiadványa egyik legfontosabb szervünkkel, a hasnyálmiriggyel foglalkozik. A hasnyálmirigy-betegségek hazánkban egyre nagyobb számban fordulnak elő. Ebben a növekedésben nagy szerepet játszik a helytelen táplálkozás, az állati fehérjékben és zsiradékokban gazdag táplálkozás, és a mértéktelen alkoholfogyasztás. A betegség sokszor az első időszakban tünetszegény, olyan panaszokat okoz, amivel a beteg még nem fordul orvoshoz, majd hirtelen belobban, súlyos tüneteket okozva.Más esetekben fogyás, állandó hasmenés és fájdalom jelzi a hasnyálmirigy működési zavarát. Ezzel a könyvvel segíteni szeretnénk az olvasónak, hogy jobban megértse a hasnyálmirigy-betegségek lényegét, lefolyását, a kezelés, gyógyulás célját és módszereit. Az orvos szerző vázolja a hasnyálmirigy központi szerepét, ismerteti a szervet vizsgáló eljárásokat. Leírja az akut és krónikus gyulladás lényegét, a hasnyálmirigy daganatainak típusait, és a betegségek hosszú távú lehetséges kimenetelét.
A gondosan vezetett diétának, az étrend szakszerű összeállításának a hasnyálmirigy betegségeinek kezelésében rendkívül nagy jelentősége van. Az étkezési javaslatok fegyelmezett betartása enyhíti a tüneteket, panaszokat és segíti a gyógyulást. A dietetikai fejezetben tudományosan megalapozott és a gyakorlatban bevált tanácsokat, hasznos recepteket talál az olvasó. Eza fejezet minden beteg számára betartható általános dietetikai/étrendi javaslatokat tartalmaz. Vissza

Tartalom

Bevezetés7
A hasnyálmirigy8
A hasnyálmirigyet vizsgáló eljárások9
A hasnyálmirigy betegségei10
Heveny hasnyálmirigy-gyulladás10
Idült hasnyálmirigy-gyulladás13
A hasnyálmirigy daganata15
Dietetikai fejezet19
Bevezetés19
Amit a tápanyagokról tudni kell19
Energia20
Fehérjék21
Szénhidrátok22
A növényi ("diétás", élelmi), rostok23
Zsírok23
Energiát nem adó tápanyagok, mikrotápanyagok24
Vitaminok24
Ásványi anyagok, nyomelemek24
Az emésztés folyamatáról röviden24
Emésztőszervrendszer24
A hasnyálmirigy táplálkozással összefüggő feladatai25
A legfontosabb, amita diéta szempontjából tudni kell25
Az akut hasnyálmirigy-gyulladás diétája26
Az élelmiszerek fokozatos beépítése27
Felhasználható nyersanyagok, ételek28
Mintaétrend30
A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás étrendi kezelése31
Általános javaslatok31
A nyersanyag-kiválasztás szempontjai32
Fogyasztásra javasolt élelmiszerek, nyersanyagok34
Étel- és italjavaslatok az egyes étkezésekhez36
Fogyasztásra nem javasolt élelmiszerek, nyersanyagok38
Összefoglalás, kiegészítő tanácsok39
Mintaétrendek40
Ételreceptek43
Levesek43
Levesbetétek50
Főzelékek, mártások, köretek53
Tészták63
Húsételek, feltétek65
Saláták72
Reggelire és kisétkezésekre javasolt készítmények75
Sütemények, édességek78
Üdítőitalok, turmixok84
A receptgyűjteményben szereplő ételek felsorolása94
Függelék97
Konyhatechnológiai fogalmak97
A leggyakrabban használt konyhai mérőeszközök98
Mértékegység-táblázat és energiatartalom99
Fontosabb élelmiszerek energia- és zsírtartalma100
Néhány élelmi anyag fehérjetartalma104
Vitaminok leggyakoribb előfordulása105
Makro- és mikroelemek főbb forrásai106
Néhány fontosabb élelmiszer A-vitamintartalma106
Néhány élelmiszer karotintartalma107
Néhány élelmiszer E-vitamintartalma107
Néhány élelmiszer folsavtartalma107
Fontosabb élelmiszerek cinktartalma108
Néhány élelmiszer magnéziumtartalma108
Néhány élelmiszer rosttartalma109
Fontosabb élelmiszerek, élelmi anyagok jellemző tápanyagtartalma109
Irodalom112
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv