1.034.213

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az orvosi laboratóriumi asszisztensek kézikönyve I-II.

Egészségügyi szakiskolák tankönyve

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. KÖTET
Előszó17
Bevezetés19
Az orvosi laboratóriumokban alkalmazott matematikai alapismeretek és egyes eljárások - Írta: Pallós Emil
Bevezetés23
Alapismeretek25
Természetes számok25
Számegyenes25
Műveletek25
Törtek28
Egyenletek31
A logaritmusa35
Arányos mennyiségek39
Százalék40
Nomográfia44
Irányszög és iránytangens46
Matematikai statisztika50
A valószínűségszámítás elemei52
Hibaszámítás57
Fizikai alapismeretek - Írta: Czuppon Alfréd
Bevezetés61
Mértékegységek61
Mechanika62
Newton III. törvénye65
Skaláris és vektormennyiségek66
Mozgás körpályán67
A munka69
A teljesítmény69
Energia69
A pontrendszerek mechanikája70
A forgatónyomaték70
Súlypont70
Tehetetlenségi nyomaték72
A mérleg72
A folyadékok és gázok mechanikája73
A nyomás tovaterjedése folyadékokban74
A hidrosztatikus nyomás74
Archimedes törvénye74
Sűrűség és fajsúly75
A légnemű testek tulajdonságai75
Légnyomás75
Boyle-Mariotte törvénye76
Nyomás áramló folyadékokban és gázokban76
Vákuumszivattyúk77
Belső súrlódás78
A folyadékmolekulák kölcsönhatása78
Hőtan80
A hőmérséklet80
Hőmérők80
Hőtágulás81
Hőmennyiség és fajhő83
A hő mechanikai ekvivalense83
Halmazállapotváltozások83
Elektromosság84
Elektrosztatika84
Elektromos tér85
Elektromos potenciál85
Kapacitás85
Az elektromos áram86
Ohm törvénye87
Kirchoff-törvények87
Az elektromos áram hatásai88
Elektromos mérőkészülékek89
Áram- és feszültségmérők mérési határának kibővítése90
Mágnesség90
Elektromágneses indukció91
Elektromos áram folyadékokban93
Elektromos áram gázokban94
Az elektromos áram biológiai vonatkozásai96
Fénytan98
Geometriai optika100
Hullámoptika103
Fényelektromos jelenségek107
Anyaghullámok107
Az atomok felépítése108
Elméleti és gyakorlati kémiai ismeretek - Írta: Novák Ervin
Bevezetés113
Laboratóriumi alapműveletek113
Laboratóriumi eszközök113
Üvegeszközök összeszerelése121
Üvegeszközök tisztítása121
Elemek, vegyületek, vegyszerek125
A vegyszerek elnevezése127
A vegyszerek tisztasága128
A vegyszerek tisztaságának ellenőrzése129
Oldatok készítése130
Súlymérés131
Oldatok koncentrációjának ellenőrzése fiziko-kémiai módszerekkel138
Fajsúlymérés138
Anyagok elválasztása és tisztítása, tisztítási műveletek147
Szűrés147
Oldatok kémhatásának fogalma, mérése és beállítása157
Kiegyenlítő v. puffer-oldatok160
Egyéb laboratóriumi eljárások174
Mikroszkópos vizsgálatok174
Kolloidok vizsgálata177
A radioaktivitás jelensége és mérése179
Gázfejlesztés182
Vegyelemzés183
Minőségi vegyelemzés184
Klasszikus minőségi elemzés184
Spektroszkópia (színképelemzés)186
Kromatográfia186
Elektroforézis189
Mennyiségi vegyelemzés190
Gravimetria191
Térfogatos analízis191
Műszeres analízis196
Az elemek és a szervetlen vegyületek ismertetése206
A periódusos rendszer csoportjai206
Nemfémes elemek208
Fémes elemek220
A szerves vegyületek ismertetése234
A szerves vegyületek felosztása234
A szerves vegyületek nevezéktana, jelölése és képlete235
Nyíltszénláncú (alifás) vegyületek236
Szénhidrogének236
Alkoholok239
Alifás aminok243
Éterek244
Aldehidek245
Ketonok249
Szerves savak249
Savszármazékok252
Aminósavak258
Fehérjék266
Észterek, zsírok, lipoidok276
Zártszénláncú vegyületek294
Izociklusos vegyületek294
Policiklusos vegyületek310
Aliciklusos vegyületek319
Heterociklusos vegyületek326
Nukleinsavak és rokon vegyületek336
Orvostudományi előismeretek - Írta: Dr. Nievel J. György
Általános élettani és kórtani alapfogalmak343
A sejt343
Szövetek343
Mozgásrendszer348
Csontrendszer348
Izomrendszer358
Idegrendszer366
Az idegműködés sajátosságai366
Gerincagy370
Agytörzs374
Hypothalamus376
Kéreg alatti szürkemagvak378
Kisagy379
Agykéreg380
Agyburkok384
Érzékszervek388
Légzőrendszer393
Légutak394
Légzőmozgások398
Belső légzés400
A légzés szabályozása402
A tüdő vérkeringése és annak zavarai403
A légutak hurutos, gyulladásos megbetegedései404
A vérkeringés406
A szív406
A vérkeringés zavarai412
Szívelégtelenség, keringési elégtelenség414
Emésztőrendszer417
Szájüreg417
Nyálmirigyek417
Nyelőcső419
Belek424
A tápanyagok sorsa a szervezetben432
A szénhidrátok intermedier anyagcseréje433
A szénhidrátanyagcsere zavarai436
A fehérjék intermedier anyagcseréje437
A zsírok intermedier anyagcseréje441
Só- és vízanyagcsere443
Vitaminok445
A máj447
Általános anyagcsere454
Hormonok455
Agyalapi mirigy456
Tobozmirigy457
Pajzsmirigy457
Mellékpajzsmirigy458
Csecsemőmirigy459
Mellékvese459
A vér461
Vörösvértestek461
Fehérvérsejtek464
A lép467
Vérplasma468
Húgyivarszervek474
Vizelet elválasztó, gyűjtő és levezető szervek474
A vizelet480
Nemiszervek484
Klinikai laboratóriumi vizsgálatok - Írta: Dr. Balás Béla
A klinikai laboratóriumi vizsgálatokról általában495
A klinikai laboratóriumok beosztása495
A klinikai laboratórium ügymenete497
Vizeletvizsgálatok500
Mintavétel500
Általános vizeletvizsgálat502
Fehérjevizsgálatok vizeletből511
A vizeletben előforduló cukrok vizsgálata517
Ketontestek kimutatása vizeletből524
Haemoglobin és származékainak kimutatása vizeletből528
A vizeletben előforduló kóros anyagcseretermékek kimutatása534
Különféle próbák és meghatározások vizeletből538
Haematologiai vizsgálatok550
A vérsejtsüllyedés vizsgálata550
A vérsejtek számlálása552
A haemoglobin meghatározása556
A festett vérkészítmény vizsgálata564
A vörösvérsejtek részletes vizsgálata és a vérszegénységgel kapcsolatos egyéb vizsgálatok569
A fehérvérsejtek elváltozásaival kapcsolatos vizsgálatok587
Vércsoportok vizsgálata589
A véralvadás vizsgálata599
Váladékok és punktátumok vizsgálata610
A vér és vérsavó vegyi vizsgálata635
A szérumlipoidok vizsgálata699
Fermentvizsgálatok707
Funkciós vizsgálatok717
A májműködés laboratóriumi vizsgálata717
A veseműködés vizsgálata735
Név- és tárgymutató749
II. KÖTET
Szövettani ismeretek és vizsgálómódszerek - Írta: Dr. Lengyel Imre
Szövettan21
Bevezetés21
A szervek szövettana29
A tápcsatorna szövettana32
Légzőszervek34
Savós hártyák35
Vizeletválasztó rendszer és elvezetőkészülék35
Nemiszervek36
Hormonális mirigyek37
Az idegrendszer szerkezete38
Érzékszervek39
Kórszövettan39
Regresszív folyamatok39
Progresszív folyamatok41
A vérkeringés zavarai43
A gyulladások kórszövettana44
A daganatok kórszsövettana46
Szövettani technika49
Anyaggyűjtés50
Az anyag rögzítése52
Beágyazás57
Metszés60
Hisztokémia75
A szénhidrátok hisztokémiája84
A lipidek hisztokémiája84
Blokkolási eljárások88
Az enzimek biokémiája89
Anorganikus sejtalkatrészek hisztokémiai kimutatása98
Pigmentek kimutatása100
Fluoreszcensz mikroszkópia101
Általános bakteriológia és immunitástan - Írta: Dr. Ormay László
Bevezetés107
A mikrobiológia tárgya és felosztása107
Az orvosi mikrobiológia feladata és története107
A mikrobák felosztása108
A mikrobák helye és jelentősége az élők világában108
Általános bakteriológia109
A baktériumok alaktani tulajdonságai109
A baktériumok fizikai szerkezete111
A baktériumok biológiája112
A baktériumok ellenállása kémiai és fizikai behatásokkal szemben116
Mikrobák és betegség118
A szervezet védekezése a fertőzésekkel szemben125
Kemoterápeutikumok, antibiotikumok142
A baktériumok változékonysága144
Bakteriológiai vizsgálómódszerek146
Alaktani vizsgálómódszerek148
Élettani-biokémiai vizsgálatok154
A baktériumok vegyi tevékenységének vizsgálata166
Mikro- vagy gyorsvizsgáló módszerek168
A baktériumok antibiotikum iránti érzékenységének vizsgálata 169
Állatpathogenitási vizsgálatok170
Szerológiai vizsgáló eljárások172
A baktériumok azonosítása szerológiai módszerekkel172
A vérsavó ellenanyagainak azonosítása szerológiai módszerekkel175
Lues szerológiai vizsgálómódszerek182
Egyéb vizsgálóeljárások188
A baktérium-törzsek fenntartása190
Vizsgálatok bakteriofágokkal191
Részletes bakteriológia - Írta: Dr. Ormay László
A baktériumok osztályozása és elnevezése197
Gram pozitív coccusok197
Gram negatív diplococcusok208
Bélbaktériumok212
Pseudomonas228
Corynebacteriaceae228
Mycobacterium234
Az ivóvíz, szennyvíz és talaj bakteriológiai vizsgálata - Írta: Dr. Gregács Margit
Ivóvizek bakteriológiai vizsgálata277
A víz élettani vonatkozásai277
Vízféleségek és a víz körforgása277
Az ivóvizek közegészségügyi ellenőrzése278
Szennyvizek bakteriológiai vizsgálata287
20 és 37 C fokon növő baktériumok számának meghatározása288
A coli-titer meghatározása289
Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása289
Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése289
Talajbakterológiai vizsgálatok289
20 és 37 C fokon növő baktériumszám meghatározása290
A coli-titer meghatározása290
A streptococcus faecalis meghatározása291
Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása291
Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése291
Élelmiszerbakteriológiai vizsgálatok - Írta: Dr. Nikodémusz István
Miért szükséges az élelmiszerek bakteriológiai vizsgálata295
Élelmiszerbakteriológiai tisztasági rutinvizsgálatok297
Élelmiszerártalmat okozó ételek vizsgálata303
Az élelmiszerbakteriológiában alkalmazott különleges táptalajok305
Levegőbakteriológiai vizsgálatok - Írta: Dr. Mórik József
Általános tudnivalók311
Levegőbakteriológiai vizsgálóeljárások312
A vizsgálati eredmények értékelése320
Vírustan - Írta: Dr. Dömök István
A vírusok jellemzése325
A vírusok részecskéinek mérete, alakja, fizikai és vegyi tulajdonsága326
A vírusok ellenállóképessége fizikai és kémiai behatásokkal szemben328
Vírus és gazdasejt329
Vírushaemagglutinatio330
A vírusok antigénszerkezete és immunogén tulajdonságai331
Vírusellenes immunitás332
A vírusok izolálása és tenyésztése334
A vizsgálati anyagok vétele, laboratóriumba juttatása, vizsgálatra előkészítése a vírusizolálási kísérletek céljára335
A vírusok izolálása és tenyésztése kísérleti állatokban340
A vírusok izolálása és tenyésztése embrionált tyúktojásban341
Szövet- és sejt-tenyészetek készítésekor általánosan alkalmazott anyagok és módszerek345
A vírusszuszpenziók "infektív egység" tartalmának meghatározása351
A vírusok jelenlétének megállapítása festett készítmények mikroszkópos vizsgálata vagy haemagglutinatiós próba révén352
A víruskutatásban használatos szerológiai reakciók356
Egyes vírusok és víruscsoportok rövid jellemzése360
Rickettsiák365
Orvosi mikológia - Írta: Novák Ervin
Általános mikológia369
A gombák alaktana369
A gombák szaporodása és szaporítószervei371
Laboratóriumi diagnosztika379
Szerológiai diagnosztika392
Részletes mikológia393
Parazitológia - Írta: Aradi M. Pál
Parazitológiai alapismeretek407
A parazitológiai vizsgálatokhoz szükséges felszerelés413
Protozoonok413
Székletből kimutatható protozoonok417
Rhizopodák418
Székletből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata421
Váladékból kimutatható protozoonok429
Váladékból kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata429
Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok430
Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata434
Férgek438
Székletvizsgálattal kimutatható férgek442
Székletből, ill. vizeletből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata451
A szennyvíz és a talaj belmintológiai vizsgálata459
Vérből és szövetekből kimutatható férgek460
Cestodák460
Nematodák461
Vérből és szövetekből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata462
Ízeltlábúak464
Rovarok464
Pókszabásúak465
Rágcsálók472
Ízeltlábúak gyűjtése és előkészítése a vizsgálatokra473
Élelmiszerparazitológiai vizsgálatok475
Kísérleti állatok és állatkísérleti beavatkozások - Írta: Dr. Tiboldi Tibor
A kísérleti állatok elhelyezése480
A különféle állatfajták tartására alkalmas istállófélék480
Az állatistálló hőmérséklete, levegőjének páratartalma és tisztasága480
A különböző állatfajták részére szükséges ketrecek, aklok, akvaterráriumok481
A ketrecek és aklok megjelölése482
Etető- és itatóedények482
Az almozás482
A kísérleti állatok szállítása482
A kísérleti állatok itatása és etetése483
Az itatás jelentősége és kivitele483
Általános irányelvek a kísérleti állatok etetésében483
Az állateleségek483
A vitaminok és sók jelentősége484
A mennyiségileg és minőségileg elégtelen táplálkozás következményei484
Az ételmérgezés484
A kísérleti állatok tenyésztésének alapismeretei485
A tiszta törzs jelentősége a kísérletek végzésében485
A pároztatás módszerei485
A vemhesség időtartama és felismerése485
Bánásmód a vemhes és a szoptató állatokkal486
Az újszülött állatok kísérletekkben való felhasználásának kérdése486
Általános ismeretek a kísérleti állatok megbetegedéseiről486
Egyes állatfajták legfontosabb betegségeinek s azok gyógyításának rövid ismertetése488
Baktériumok által okozott megbetegedések489
Vírusok által okozott megbetegedések491
A nyulak dobkórja493
A kísérleti beavatkozásokra vonatkozó általános ismeretek493
Az állatok előkészítésének fontosabb követelményei493
A helyi és az általános érzéstelenítés módszerei495
A kísérleti beavatkozásokhoz szükséges eszközök sterilizálása, használatuk, karbantartásuk497
A műtétet végző személyek kézfertőtlenítése498
A műtéti seb bekötözése499
A műtött állatok elhelyezése, etetése, itatása, felügyelete500
Kísérleti beavatkozások500
A kísérleti állatok megfogásának módszerei500
A kísérleti állatok megjelölése501
A kikötés módja502
Az injekciózás503
A vérvétel módja508
A széklet és vizelet gyűjtése512
Egyes állatdaganatok tovavitelének módszerei513
A kísérleti állatok megölése514
A kísérleti állatok boncolása514
Általános ismeretek514
A szervek rögzítésének módja mikroszkópos vizsgálat céljára516
Anyagvétel hullából bakteriológiai vizsgálat végzésére516
A kísérleti állatokkal foglalkozó asszisztens egészségvédelme516
Fertőtlenítési alapismeretek - Írta: Dr. Makara György
A fertőtlenítés alapfogalmai521
A fertőtlenítés módszerei522
A fertőtlenítés végrehajtása laboratóriumokban537
Munkavédelem, óvórendszabályok - Írta: Dr. Makara György
Bevezetés543
Általános óvórendszabályok544
Egészségügyi intézményekben kötelező óvórendszabályok545
Részletes szakmai előírások a laboratóriumokban546
Fertőtlenítő intézetekben kötelező óvórendszabályok550
Vegyipari balesetelhárító óvórendszabály550
Név- és tárgymutató553
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv