kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
| Oldalszám: | 699 oldal |
| Sorozatcím: | Növénytani praktikum |
| Kötetszám: | 2 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Tankönyvi száma: 4282. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
| ÁLTALÁNOS RÉSZ | |
| Laboratóriumi alapismeretek | |
| Laboratóriumi munka- és óvórendszabályok | 14 |
| Laboratóriumi munkaeszközök | 16 |
| Üvegedények | 16 |
| üvegcsiszolatok | 18 |
| A csiszolatok, csapok és forgórészek kezelése | 18 |
| Porcelán eszközök | 19 |
| Fémeszközök | 19 |
| Faeszközök | 20 |
| A laboratóriumi eszközök tisztítása és karbantartása | 20 |
| Egyszerűbb üvegtechnikai munkák | 21 |
| Fúvólámpa | 21 |
| Szétdarabolás | 21 |
| Repesztés | 22 |
| tompítás | 22 |
| tágítás | 22 |
| Kihúzás | 22 |
| hajlítás | 22 |
| Beforrasztás | 23 |
| Összeforrasztás | 23 |
| Platinadrót-beforrasztás | 23 |
| Lehűtés | 23 |
| Készülékszerelési alapmunkák | 23 |
| Dugópihítás | 23 |
| dugófúrás | 23 |
| parafadugók tömítése | 24 |
| Gumi- és üvegcsövek összeszerelése | 24 |
| A gumianyag tárolása | 24 |
| Fecskendőpalack készítése | 25 |
| Egyéb tudnivalók | 25 |
| Üvegmaratás | 25 |
| címkeragasztás | 25 |
| Ragasztók (kittek) | 25 |
| Forráskönnyítők | 26 |
| Asztalok, faeszközök pácolása | 26 |
| Általános laboratóriumi műveletek | |
| Súlymérés | 29 |
| Kézi mérleg | 29 |
| Táramérlegek | 29 |
| Analitikai mérlegek | 30 |
| Egyéb mérlegek | 32 |
| A mérlegek kezelése és ápolása | 33 |
| A fajsúly mérése | 36 |
| Areométer | 36 |
| Piknométer | 37 |
| Moor-Westphal-mérleg | 38 |
| térfogatmérés | 39 |
| Mérőhengerek | 40 |
| Mérőlombikok | 40 |
| Pipetták | 41 |
| Büretták | 41 |
| Melegítés, főzés, hamvasztás | 43 |
| Gázmelegítés | 43 |
| Elektromos melegítés | 44 |
| Fürdők | 47 |
| hamvasztás | 49 |
| Hűtés, kondenzálás | 51 |
| Szilárd anyagok hűtése | 51 |
| Folyadékok hűtése | 51 |
| Gőzök hűtése (kondenzálás) | 53 |
| Alacsony nyomás (vákuum) előállítása | 56 |
| vákuumszivattyúk | 56 |
| vákummérés | 58 |
| Szárítás | 60 |
| Folyadékok szárítása | 60 |
| Szárító berendezések | 62 |
| Bepárlás | 64 |
| Bepárlás légköri nyomáson | 64 |
| Bepárlás vákuumban | 65 |
| Elpárologtatás vákuumban | 66 |
| Az anyag felaprózása | 67 |
| Feldarabolás | 67 |
| Homogenizálás és őrlés | 67 |
| Keverés, rázás és szitálás | 69 |
| Keverés és keverő berendezések | 70 |
| Rázóberendezések | 71 |
| Szitálás | 72 |
| Izolálás, tisztítás | |
| A részecskék nagysága és fajsúlya alapján való elválasztás | 76 |
| Kicsapás | 76 |
| Dekantálás | 76 |
| szűrés | 77 |
| Centrifugálás | 85 |
| A különböző oldékonyság alapján való elválasztás | 88 |
| A legfontosabb oldószerek | 88 |
| Kirázás | 88 |
| A növényi anyagok kivonása | 90 |
| Az eltérő gőznyomás alapján való elválasztás | 94 |
| A desztillálás fogalma | 94 |
| Desztilláló készülékek | 94 |
| Desztillálás légköri nyomáson | 98 |
| Az egyszerű desztillálás technikája | 100 |
| A frakcionált desztillálás technikája | 102 |
| Desztillálás csökkentett nyomáson | 103 |
| Vízgőzdesztilláció | 104 |
| Kristályosítás | 104 |
| Az átkristályosítás technikája és részfolyamatai | 105 |
| Szublimálás | 107 |
| Szublimálás légköri nyomáson | 108 |
| Szublimálás csökkentett nyomáson | 109 |
| Kromatográfia és elektroforézis | |
| A kromatográfia eljárások felosztása | 113 |
| Adszorpciós kromatográfia | 113 |
| Ioncserés vagy heteropoláris kromatográfia | 114 |
| Megoszlási oszlopkromatográfia | 114 |
| Papírkromatográfia | 114 |
| Oszlopkromatográfia | 114 |
| Adszorbensek és hordozóanyagok | 115 |
| Oldószerek | 118 |
| A kromatografáló csövek és megtöltésük | 119 |
| A vizsgálati anyag felvitele és dózisa | 120 |
| A kromatogram kifejlesztése | 121 |
| A zónák meghatározása | 123 |
| Kioldás | 123 |
| Az oszlopkromatográfia felhasználási területe | 124 |
| papírkromatográfia | 125 |
| A papír kiválasztása és kezelése | 126 |
| A papír előkészítése és impregnálása | 126 |
| A vizsgálati anyag felvitele és dózisa | 128 |
| A futtatófolyadék kiválasztása | 130 |
| A papírkromatografálás módszerei és eszközei | 131 |
| Kifejlesztés | 131 |
| A kromatogramok szárítása | 139 |
| A foltok és zónák láthatóvá tétele | 139 |
| A papírkromatogramok mennyiségi kiértékelése | 141 |
| Papírelektroforézis és ionforézis | 143 |
| Mérőműszerek és mérési eljárások | |
| Refraktometria és refraktométerek | 149 |
| Kézi refraktométerek | 149 |
| Abbé-refraktométer | 151 |
| Merülő refraktométer | 154 |
| Interferométer | 158 |
| A készülék leírása | 159 |
| A vizsgálókamrák | 159 |
| Az interferométer kezelése és a mérés | 160 |
| Spektroszkópia | 163 |
| Kézi spektroszkóp | 164 |
| Univerzális spektrofotométer | 164 |
| Egyéb spektrofotométerek | 168 |
| Fotométerek, fotometria | 169 |
| Pulfrich-fotométer | 169 |
| Zavarosságmérés | 177 |
| Fluorometria | 181 |
| Duboscq-féle koloriméter | 184 |
| Kétfényelemes fotométer | 185 |
| Lángfotométer | 188 |
| Polarimetria és polariméterek | 192 |
| Körpolariméter | 192 |
| Zsebpolariméter | 194 |
| Manometria | 195 |
| Warburg-készülék | 195 |
| Az edények kalibrálása | 197 |
| az edénykonstans kiszámítása | 199 |
| A gázelegyek készítése és bevitele a mérőrendszerbe | 203 |
| A termobarométer | 204 |
| A hidrogénion-koncentráció és mérése | 204 |
| A pH fogalma és jelentősége | 204 |
| pH-mérés indikátorral | 204 |
| pH-mérés pufferoldattal | 206 |
| pH elektrometrikus mérése | 206 |
| A pH meghatározása fotométerrel | 209 |
| A kísérleti növények felnevelése ellenőrzött feltételek között | |
| A magasabb szervezettségű növények felnevelése | 213 |
| Víztenyészetek | 213 |
| Homoktenyészetek | 221 |
| Baktériumok, gombák és moszatok tenyésztése | 222 |
| A sterilizálás (fertőtlenítés) eszközei | 222 |
| A mikroorganizmusok tenyésztésének berendezései | 226 |
| A táptalajok elkészítése és tulajdonságai | 227 |
| A táptalajok szűrése és derítése | 231 |
| A táptalajok sterilizálása | 231 |
| Az oltás és átoltás technikája | 232 |
| A tenyésztés feltételei | 234 |
| SPECIÁLIS RÉSZ | |
| A talaj és az öntözővíz | |
| A talaj fizikai tulajdonságai | 242 |
| A szemcsenagyság eloszlásának megállapítása | 242 |
| Az Arany-féle kötöttségi szám meghatározása | 243 |
| A talaj nedvességtartalmának meghatározása | 244 |
| A talaj teljes (maximális) vízkapacitásának megállapítása | 245 |
| A talaj kapilláris vízemelő képessége | 245 |
| A talaj szívóerejének mérése | 246 |
| A talaj kémiai tulajdonságai | 247 |
| A talaj savassága | 247 |
| A talaj pufferezettsége | 249 |
| A talaj lúgosságának meghatározása | 250 |
| A talaj mésztartalma | 251 |
| A talaj humusztartalma | 253 |
| A talaj N tartalmának meghatározása | 256 |
| A talaj P tartalmának meghatározása | 256 |
| Anion- és kationmeghatározás a talajból | 258 |
| Könnyen oldható foszforsav- és káliumtartalom meghatározása Neubauer szerint | 259 |
| A talaj biológiai tulajdonságai | 261 |
| A cllulóz elbomlása | 261 |
| A talaj kataláztartalmának kimutatása | 262 |
| A talaj légzésének igazolása | 262 |
| Az öntözővíz tulajdonságainak vizsgálata | 263 |
| A vizek szerves anyagának meghatározása | 263 |
| Az öntözővíz keménysége | 267 |
| Az összkeménység gyors meghatározása | 268 |
| Sejtélettan | |
| A diffúzió, az ozmózis és a szívóerő vizsgálata | 270 |
| Különböző molekulasúlyú festékek diffúziója | 270 |
| Az ozmózis és exozmózis jelensége | 271 |
| Szövetfeszültség és turgor | 276 |
| Plazmolízisjelenségek | 279 |
| Szívóerő-vizsgálatok | 283 |
| A plazma rugalmassága és viszkozitása | 286 |
| A plazmatömlő izolálása és a rugalmas deformálódás megfigyelése | 286 |
| A plazmatömlő viselkedése átszúráskor | 287 |
| Plazmaviszkozitás meghatározása centrifugálással | 288 |
| Plazmaviszkozitás meghatározása a Brown-féle mozgás alapján | 288 |
| Elektromos jelenségek | 289 |
| Szövetek negatív töltéseinek kimutatása | 289 |
| Az izoelektromos pont meghatározása festékpárral | 290 |
| Elektromos feszültség különbségek észlelése burgonyán | 291 |
| A présnedv savasságának meghatározása | 292 |
| A présnedv potenciális (titrálható) savasságának meghatározása | 292 |
| A présnedv aktuális (pH) savasságának kalorimetriás meghatározása | 292 |
| Az élő szövetek sejtnedvének aktuális aciditása | 293 |
| A csírázás és a raktározott tápanyagok mobilizálása | |
| A csírázás és feltételei | 297 |
| A magvak csírázó- (élet-) képességének megállapítása | 298 |
| A vetőmag minőségének meghatározása | 299 |
| A magvak csírázóképességének megállapítása gyors módszerekkel | 300 |
| A csírázás külső feltételei | 304 |
| A duzzadó magvak súly- és térfogatváltozása a hőmérséklet függvényében | 305 |
| Duzzadási nyomás | 305 |
| A pH érték duzzadást befolyásoló hatása | 306 |
| A nem elektrolitoldatok duzzasztó hatása | 307 |
| Az elektrolitoldatok duzzasztó hatása | 307 |
| A magvak duzzadása a tartaléktápanyag minőségétől függően | 308 |
| A csírázáshoz oxigén szükséges | 308 |
| A csírázási hőmérséklet kardinális pontjainak meghatározása | 309 |
| A fény csírázásserkentő és -gátló hatása | 309 |
| Az Amaranthus-magvak viszonylagos csírázása fényen és sötéten | 310 |
| A Nigella-magvak fénykiváltotta másodlagos nyugalma | 310 |
| A csírázás belső feltételei | 311 |
| A maghéj vastagságának jelentősége | 311 |
| A gázokkal szemben impermeabilis maghéj szerepe | 311 |
| A sztratifikáció hatása | 312 |
| A húsos gyümölcsök gátló anyagot tartalmaznak | 312 |
| Csírázásgátló anyagok kivonása | 313 |
| Az endospermium csírázásgátló hatása | 313 |
| A magvak csírázásának serkentése | 314 |
| A magvak csírázásának serkentése szkarifikációval | 314 |
| Kémiai módszerekkel | 315 |
| A magvak csírázásának gátlása | 316 |
| Csírázáskésleltetés répaterméssel | 316 |
| A szegfűfélék elbontásának egyszerű kimutatása | 317 |
| A fermentek aktiválódása és a tápanyagok mibilizálása a csírázás folyamán | 317 |
| A raktározott szénhidrátok elbontása | 317 |
| A raktározott fehérjék elbontása | 327 |
| A raktározott zsírok és zsíros olajok elbontása | 328 |
| A növekedés és a növekedésszabályozó anyagok | |
| Az embrionális növekedés msérése | 234 |
| Az embrionális növekedés msérése néhány egyszerű módszerrel | 334 |
| A megnyúlásos növekedés | 337 |
| A gyökérnövekedés meghatározása térfogatméréssel | 337 |
| A gyökér növekedési zónáinak megállapítása | 338 |
| A gyökér növekedésének jellege, a maximum- és az S-görbe szerkesztése | 339 |
| A hajtás megnyúlási zónájának meghatározása | 340 |
| A föld feletti hajtás növekedésének egyszerű mérése | 340 |
| A növekedés mérése auxanométerrel | 341 |
| A levelek felületi növekedésének megfigyelése | 341 |
| A növekedés gyorsaságának mérése | 342 |
| A hőmérséklet hatása a növekedés gyorsaságára | 343 |
| A relatív nedvesség befolyása a penészgombák növekedésére | 343 |
| Az auxinok kimutatása és jelentősége | 344 |
| A növekedési anyagok kivonása a növényekből | 344 |
| Az auxin eloszlásának meghatározása a zabcsírában | 347 |
| Az auxin szállításának iránya a zabkoleoptilban | 349 |
| Az endospermium növekedési anyag tartalmának igazolása csírázó zabszemekkel | 350 |
| Különböző koncentrációjú ecetsav hatása a zabcsíra koleoptiljának és gyökerének növekedésére | 350 |
| Növekedő növényi részek növekedési anyagának extrahálása | 351 |
| A növekedésszabályozó anyagok szétválasztása alumíniumoxid adszhorbenssel | 352 |
| Növekedésszabályozó anyagok papírkromatográfiás szétválasztása és a foltok előhívása biológiai és kémiai módszerrel | 353 |
| Módosított koleoptilhenger-teszt | 355 |
| A növekedésserkentő anyagok kimutatása babteszttel | 355 |
| A növekedési anyagok koncentrációjának vizsgálata élesztőteszttel | 356 |
| Növekedésserkentő anyagok kimutatása Lepidium-gyökérteszttel | 357 |
| A növekedésserkentő anyagok mennyiségi meghatározása potometriás módszerrel | 358 |
| A növekedésserkentő és gátló (szintetikus) anyagok hatása a hajtások növekedésére, a járulékos gyökerek és a partenokarp termés képzésére | 358 |
| A burgonyagumók raktározás alatti kihajtásának gátlása szalicilsavval | 360 |
| Gibberelinek | 361 |
| Gibberella fujikuroi tenyésztése | 362 |
| A gibberellinsav kivonása és kristályosítása | 362 |
| A gibberellinsav kimutatása búzacsíra teszttel | 363 |
| A bioszanyagok minőségi és mennyiségi vizsgálata | 364 |
| A bioszanyagok kimutatása élesztőteszttel | 364 |
| A biosz mennyiségének és az élesztők növekedésének viszonya | 365 |
| A biosz kimutatásának néhány egyszerű módja | 365 |
| A tiamin kimutatása Phycomyces-teszttel | 366 |
| A Rhizopus-fajok fejlődésének gátlása titaminnal | 368 |
| A riboflavin kimutatása Lactobacillus helveticus-teszttel | 368 |
| A m-inozit mennyiségi kimutatása saccharomyces carlsbergensis-teszttel | 370 |
| A növekedés irányát meghatározó külső tényezők | 371 |
| A csíranövény hajtásának pozitív, gyökerének negatív fototropizmusa | 371 |
| A Pilobolus sporangiumtartóinak fototropizmusa | 372 |
| A növekedési mozgások és az auxin szerepe | 373 |
| A gyökerek pozitív hidrotropizmusa | 374 |
| A gombahifák és a pollentömlők kemotropizmusa | 375 |
| A gyökerek pozitív geotropizmusának kimutatása | 376 |
| A geotropikus inger jelentőségének tanulmányozása | 377 |
| A gyökerek pozitív és a hajtás negatív geotropizmusa | 378 |
| A fejlődés életjelensége, a növekedés és fejlődés aktivitása | |
| A növények polaritása | 381 |
| A csírázó Equisetum-spórák polaritását a fény határozza meg | 382 |
| A Marchantia kelőrügyeinek dorziventrális polaritása | 383 |
| A fűzfaágak polaritása | 383 |
| A Taraxacum főgyökerének polaritása | 384 |
| A szervek kölcsönhatása (korreláció) | 385 |
| A levélnyél lehullása, mint korrelációs jelenség | 386 |
| Az oldalrügyek kihajtása növekedési anyagokkal megakadályozható | 386 |
| A levél- és virágkezdemények eltávolításával az egynyíári növény életkora meghosszabbítható | 387 |
| A Begonia rex levélnyelének hajtássá való alakítása | 387 |
| A Vicia faba pálháinak megnagyobbítása a lomblevelek eltávolításával | 388 |
| Restitúció | 388 |
| A vicia faba gyökércsúcsának reparálódása | 389 |
| A gyökércsúcs merisztémaszöveteinek tenyésztése szintetikus táptalajon | 389 |
| Gyökércsúcstenyésztés hatóanyag-tartalmú tápoldatban | 390 |
| A regenerálódás néhány egyszerű esete | 390 |
| A levelek teljes és nem teljes regenerálódása | 391 |
| Transzplantáció | 392 |
| Kiméra | 393 |
| A hőmérsékleti hatások | 394 |
| A jarovizálódás feltételei és időpontja | 394 |
| A jarovizálódás hatása a növények fejlődésére | 395 |
| A jarovizálódás lefolyásának megállapítása | 395 |
| Fényhatások | 396 |
| A kétszikű növények etiolált formái | 396 |
| A monokromatikus fény hatása | 397 |
| A megvilágítás időtartamának jelentősége a reproduktív fázis kialakulása szempontjából | 398 |
| A növény alakjának és a virágzás időpontjának befolyásolása a megvilkágítás időtartamával | 399 |
| A víz és a kémiai anyagok hatása | 400 |
| Vízgőzzel telített térben gyökérszőrök képződnek | 400 |
| A nitrogénadagolás forma- és szerkezetalakító hatása | 401 |
| Tápanyag hiányban csenevész formák keletkeznek | 401 |
| Az élő szervezetek egymásra hatása | 401 |
| az érett alma hatása a növények fejlődésére | 402 |
| A levelek által kiválasztott anyagok hatása | 403 |
| A gyökérváladékok jelentősége | 404 |
| A poliploidia kiváltása a magvak kolchicinkezelésével | 404 |
| Poliploidia kiváltása a vegetációskúp kolchicines kezelésével | 405 |
| A fitoncidok gátló hatása | 406 |
| A növekedés és fejlődés aktivitásának ritmikus változása | 407 |
| A nyugalmi állapotú burgonyagumók csírázásának serkentése | 407 |
| A rügyek nyugalmi állapotának megszakítása lehűtéssel | 408 |
| A virágrügyek nyugalmi állapotának megszakítása | 408 |
| Az ingerjelenségek, mozgások | |
| Az ingerjelenség néhány törvényszerű jellemvonása | 412 |
| az ingerküszöb és a prezentációs idő meghatározása, az ingertömeg törvényének igazolása | 412 |
| A rezultáns törvény kimutatása | 414 |
| Az ingerfelfogás és az ingervezetés helyének meghatározása | 415 |
| Mechanikai mozgások | 415 |
| Higroszkópos mozgások | 416 |
| A higroszkópos mozgások megfigyelése | 416 |
| Kohéziós mozgások | 417 |
| Explóziós mozgások | 418 |
| helyváltoztató mozgások | 419 |
| A fototaxia | 419 |
| Kemotaxia | 419 |
| Aerotaxia | 421 |
| A protoplazma mozgásai | 422 |
| Helyzetváltoztató mozgások | 422 |
| Turgormozgások | 422 |
| A Mimosa pudica szeizmonasztiája | 423 |
| A növények vízforgalma és vízgazdálkodása | |
| A növények vízfelvétele | 427 |
| A föld feletti szervek vízfelvétele | 427 |
| A föld alatti szervek vízfelvétele | 428 |
| A növények vízegyensúlya és víztartalma | 432 |
| Vízegyensúly | 432 |
| Élő és elölt levelek víztartóképességének összehasonlítása | 435 |
| Szárazföldi és vízinövények víztartóképességének összehasonlítása | 435 |
| A vízegyensőly kialakulásának gátlása sőoldattal | 436 |
| A vízegyensőly száraz és nedves levegőben | 436 |
| A csávázás hatása a víztartóképességre | 437 |
| Vízszállítás | 437 |
| A transzspiráció szívóhatása | 438 |
| A gyökérnyomás kimutatása | 439 |
| A levelek vízátadása | 442 |
| A párologtatás vizsgálata | 442 |
| A guttáció | 460 |
| A növények ásványos táplálkozása és ásványi anyag tartalma | |
| Az anyagfelvétel általános törvényszerűségei | 464 |
| A hőmérséklet hatása az anyagbehatolásra | 465 |
| Erős és gyenge bázisok eltérő behatolóképessége | 466 |
| Növényi szövet festékfelvételének vizsgálata a koncentráció csökkenése alapján | 466 |
| Antagonista ionok hatása az anyagfelvételre | 467 |
| Az egyes tápanyagok jelentőségének vizsgálata | 468 |
| Hiánytünetek tanulmányozása mesterséges tenyészetekben nevelt növényeken | 468 |
| A réz hatásának vizsgálata | 469 |
| A bór hatásának vizsgálata | 469 |
| Ionfelvétel | 470 |
| A tápoldatból való ionfelvétel kimutatása | 470 |
| Sófelvétel vizsgálata lángfestéssel | 471 |
| Fiziológiailag savanyú és lúgos sók | 472 |
| A gyökér kiegyenlítő hatása a közeg pH-jára | 472 |
| Az emelkedő konyhasóadagolás hatása | 473 |
| A bór hatásának és a kalcium antagonizmusának vizsgálata | 474 |
| A sófelvételt kísérő ionkicserélődés | 474 |
| Exkrécióvizsgálatok | 475 |
| A gyökér savtermelésének észlelése | 475 |
| Anyagkibocsátás az epidermiszen keresztül | 476 |
| anyagkiválasztás guttációval | 476 |
| A víztartalom és a szárazanyag vizsgálata | 477 |
| A nedvességtartalom meghatározása mérleggel | 477 |
| A szárazanyag hevítésekor elváltozó elemek kimutatása | 479 |
| A hamutartalom vizsgálata | 480 |
| Nyershamu előállítása és meghatározása | 480 |
| A tiszta hamutartalom meghatározása | 481 |
| A hamu lúgosságának meghatározása | 482 |
| A hamu spektroszkópos vizsgálata | 482 |
| A hamu mennyiségi analízise lángfotométerrel | 483 |
| A hamu káliumtartalmának meghatározása titrálással | 484 |
| A kalciumtartalom vizsgálata | 485 |
| A magnéziumtartalom vizsgálata | 486 |
| A hamu kalcium- és magnéziumtartalmának együttes meghatározása szappanoldattal | 488 |
| A foszfáttartalom vizsgálata | 489 |
| A hamu szulfáttartalmának kimutatása | 490 |
| A hamu karbonáttartalmának kimu tatása | 490 |
| A kloridtartalom vizsgálata | 491 |
| A sziliciumtartalom vizsgálata | 492 |
| A hamu alumíniumtartalmának kimutatása fluoreszcencia alapján | 493 |
| A hamu vastartalmának vizsgálata | 493 |
| A hamu mangántartalmának kimutatása | 494 |
| A hamu bórtartalmának kimutatása | 495 |
| A növényi anyag elemzése hamvasztás nélkül | 495 |
| Élő növényi részek szervetlen nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának kimutatása | 495 |
| A szervetlen nitrogén-, foszfor- és káliumtartalom cseppanalitikai meghatározása szárazanyagból | 496 |
| A szárazanyagban levő kalciumfrakciók meghatározása | 498 |
| A présnedv ammóniatartalmának felszabadítása | 499 |
| A szén asszimilálása | |
| A fotoszintézis lefolyása a magasabb szervezettségű növényekben | 502 |
| A fotoszintézis tényezői | 502 |
| A fotoszintézis aktivitásának mérése a gázkiválasztás és az asszimilátum mennyisége alapján | 517 |
| A fotoszintézis befolyásolása egyéb tényezőkkel | 521 |
| A szén asszimilálásának produktumai | 522 |
| A mono- és diszaharidok vizsgálata | 522 |
| A poliszaharidok vizsgálata | 532 |
| A szén disszimilálása | |
| A légzés lefolyása a magasabb szervezettségű növényekben | 541 |
| A disszimiláció aktivitásának mérése | 541 |
| A disszimiláció folyamatának biokémiai analízise | 552 |
| Az anaerob disszimiláció | 552 |
| A légzés és erjdés köztitermékeinek és enzimjeinek tanulmányozása | 559 |
| A légzési láncok és a végoxidáció enzimjeinek vizsgálata | 564 |
| A nitrogén asszimilálása és disszimilálása | |
| Nitrogénformák vizsgálata | 576 |
| Az összes nitrogén meghatározása | 576 |
| A feérje-N és nemfehérje-N meghatározása | 579 |
| Az ammóniák-N mikromeghatározása diffúziós eljárással | 580 |
| az alifás amino-N meghatározása Van Slyke módszerével | 581 |
| A nitrogén felvétele | 583 |
| A légköri nitrogén hasznosítása | 583 |
| A nukleoproteidek és nukleinsavak vizsgálata | 585 |
| Anukleoproteidek kimutatása búzacsírákból | 585 |
| A ribonukleinsav kivonása élesztősejtekből | 586 |
| A raktározott fehérjék vizsgálata | 587 |
| Az egyszerű fehérjék (proteinek) kivonása | 587 |
| A fehérjék reverzibilis és irreverzibilis kicsapása növényi szövetnedvből | 588 |
| A fehérjék minőségi kimutatása színreakciókkal | 589 |
| A tirozin kimutatása | 590 |
| Az aszparagin kimutatása | 591 |
| A proteinek mennyiségi kimutatása biuretreakcióval | 591 |
| A triptofán mennyiségi kimutatása | 592 |
| A fehérjék elválasztása és tisztítása papírelektroforézissel | 593 |
| A fehérjék és hidrolizátumaiknak szétválasztása | 594 |
| Az aminosavak papírkromatográfiás elválasztása | 594 |
| Az aminosav-kromatogramok törvényszerűségei | 596 |
| Az aminosav-keverék elválasztása ioncserélő oszlopon | 597 |
| Az aminosavak meghatározása retenciós módszerrel | 597 |
| A foszfor és a kén vizsgálata | 598 |
| A kukoricacsírák "7 perces foszfát"-jának meghatározása | 598 |
| Növényrészek P tartalmának meghatározása kénsavas roncsolmányból | 600 |
| Növényrészek kéntartalmának kimutatása | 600 |
| Az összes S tartalom meghatározása báriumkromátos módszerrel | 601 |
| Az anyagcsere másodlagos anyagai | |
| A növények begyűjtése és állandósítása | 604 |
| A gyakoribb rövid szénláncú növényi karbonsavak tulajdonságainak vizsgálata | 605 |
| A zsírok és olajok tulajdonsága | 611 |
| Néhány vitamin kimutatása | 615 |
| Terpének | 621 |
| Fitoszterinek | 630 |
| Glikozidok | 632 |
| Alkaloidok | |
| Oldószerek, reagensek, pufferoldatok és tápoldatok |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.