| Előszó | |
| Tartalomjegyzék | |
| A növénytermesztés történelmi kialakulása | 1 |
| A növények eredete és elterjedése | 5 |
| Szántóföldi növények | 8 |
| A búza történelmi útja | 8 |
| A kultúrrozs és az elterjedése körüli problémák | 10 |
| Az egyik legősibb kultúrnövény az árpa | 11 |
| A zab a legfiatalabb gabonaféle | 11 |
| Ősrégi kultúrnövény a köles | 12 |
| A rizs különleges történelmi jelentősége | 12 |
| A kukorica származását még ma is homály fedi | 14 |
| Viták a cirok eredetéről | 15 |
| A burgonya Dél-Amerikából származik | 16 |
| Egyike legfiatalabb kultúrnövényünk: a cukorrépa | 17 |
| A takarmányrépa, a tarlórépa és a cikória elterjedése | 18 |
| A napraforgó az indiánok ősi növénye | 19 |
| A repce több ezer éve ismert növény | 20 |
| A ricinus olaját már az ókorban is hasznosították | 20 |
| A mák ősrégi növény | 20 |
| A kendert már 2500 évvel Kr. e. előtt ismerték a kínaiak | 21 |
| A len termesztése egyidős a gabonafélékével | 22 |
| A dohány Amerikából származik | 23 |
| A lucerna ma is a legfontosabb szálas takarmánynövényünk | 23 |
| A vöröshere fiatal kultúrnövény | 25 |
| A babot Amerikában már ősidők óta termesztik | 26 |
| A borsó egyidős a búzával | 26 |
| A szója évezredekig maradt származási helyén | 27 |
| A szegletes ledneket ősidők óta termesztik | 28 |
| A csillagfürtnek számos fajtáját ismerjük | 28 |
| Zöldségnövények | 29 |
| A paprika meghódította Magyarországot | 29 |
| A paradicsom múltjáról keveset tudunk | 30 |
| A sárgadinnyét már évezredek óta ismerik | 31 |
| A görögdinnyét már évezredek óta termesztik | 32 |
| Az uborka régen ismert növény | 33 |
| A káposztafélék gazdag nemzetsége | 33 |
| Az ernyősvirágzatú zöldségféléket már a történelem előtti időkben ismerték | 34 |
| A céklát a szicíliai répából állították elő | 34 |
| A retek az egyik legrégebbi kerti növényünk | 35 |
| A hagyma a legrégebbi zöldségnövényekhez tartozik | 35 |
| A levélzöldségek nemesítése csak az utóbbi évtizedekben indult meg Magyarországon | 36 |
| Gyümölcs és szőlő | 37 |
| Az alma ősrégi kultúrnövény | 37 |
| A körte is a Balkánról került hozzánk | 38 |
| A cseresznyét és a meggyet már a kőkorszakban fogyasztották | 39 |
| A szilva két alkotóeleme a kökény és a cseresznyeszilva | 40 |
| A kajszi 4000 éves múlttal rendelkezik | 41 |
| Az őszibarack 7000 éve ismert | 42 |
| A mandulát már az ókorban termesztették | 42 |
| A dió nemesítését a klónozás tette lehetővé | 43 |
| A szamócát már a XVI. században termesztették hazánkban | 43 |
| A málna és a szeder története még hiányosan ismert | 43 |
| A többi bogyósgyümölcs kevésbé jelentős | 44 |
| A szőlőt több ezer éve ismerik | 44 |
| A növénynemesítés kifejlődése | 47 |
| A növénynemesítés első lépései | 47 |
| A növénynemesítés tudatossága fokozódott | 49 |
| A növénynemesítés fejlődése hazánkban | 52 |
| A növénynemesítés kezdete Magyarországon | 52 |
| Cserháti, Grábner, Baross, Székács, Legány, Fleischmann és a többiek | 54 |
| Számos nehézség ellenére tovább fejlődött a magyar növénynemesítés | 61 |
| A fajtaminősítés története Magyarországon | 67 |
| A fajtavédelem kezdete | 67 |
| Törekvések az önálló fajtakísérleti állomáshálózat megteremtésére | 70 |
| Kötelezővé vált a nemesített fajták állami minősítésre való bejelentése | 71 |
| A II. világháború után lassan, de beindult a növénynemesítés és a fajtaminősítés | 72 |
| A fajtaminősítés fokozatai | 75 |
| A nemesítő jutalom bevezetése | 76 |
| Önálló Országos Növényfajtakísérleti Intézet | 76 |
| A tápiószelei fajtagyűjtemény kialakulása | 77 |
| A nagyüzemi fajtakísérletek hozzájárulása a fajtaminősítéshez | 78 |
| Újabb feladat a termeléstechnológiai minősítés | 82 |
| A gyümölcs-szőlő fajtakísérlet módszertanának alakulása | 84 |
| Az egzakt vizsgálatok kerültek előtérbe | 84 |
| A mennyiségi helyett minőségi és ökonómiai szemlélet | 85 |
| A választéki és piaci szemlélet | 87 |
| Az Országos Mezőgazdasági Fajtakísérleti Intézet | 88 |
| A fajta, mint gazdasági kategória | 88 |
| A Köztermesztésben csak minősített fajtát lehet termeszteni | 90 |
| Megnőtt a minősített fajták száma | 91 |
| A fajta tulajdonjogának ellentomondásai | 92 |
| 1969-től új feladat az erdészeti növények vizsgálata és fajtaminősítése | 93 |
| A kísérleti munka minőségének javítása | 93 |
| Újra együtt az agrobotanikával | 94 |
| A fajtaoltalom, a nemzetközi fajtavédelmi egyezményhez való csatlakozás | 95 |
| A vizsgálati díj bevezetése | 96 |
| A nemesítéssel foglalkozó intézmények és a nemesítők érdekeltségének fokozása, a Fajtahasználati díj | 96 |
| Az Országos Vetőmag és Szaporítóanyag Felügyelettel való egyesülés | 97 |
| Az új fajták népszerűsítése, elterjedésük elősegítése | 98 |
| A fajtakísérletezés személyi háttere | 99 |
| Új fajták és nemesítők (A magyar növénynemesítés kiemelkedő korszaka) | 102 |
| A Szántóföldi növények | 108 |
| Búza | 108 |
| Rozs | 128 |
| Triticale | 130 |
| Tavaszi árpa | 133 |
| Őszi árpa | 137 |
| Zab | 138 |
| Köles | 141 |
| Rizs | 141 |
| Kukorica | 146 |
| Cirokfélék | 167 |
| Szudáni fű | 169 |
| Seprűcirok | 171 |
| Burgonya | 171 |
| Cukorrépa | 176 |
| Takarmányrépa | 180 |
| Tarlórépa | 181 |
| Takarmányretek | 182 |
| Cikória | 182 |
| Napraforgó | 182 |
| Ricinus | 188 |
| Őszi káposztarepce | 188 |
| Földimogyoró | 189 |
| Len | 190 |
| Kender | 192 |
| Dohány | 194 |
| Szárazbab | 196 |
| Szárazborsó | 198 |
| Szója | 201 |
| Lóbab | 203 |
| Csicseriborsó | 204 |
| Lencse | 204 |
| Szegletes lednek | 205 |
| Csillagfürt | 206 |
| Lucerna | 208 |
| Vöröshere | 213 |
| Fehérhere | 214 |
| Bíborhere | 215 |
| Szarvaskerep | 216 |
| Tarka koronafürt | 217 |
| Bükköny | 217 |
| Somkóró | 218 |
| Takarmánykáposzta | 218 |
| Takarmánykelkáposzta | 219 |
| Muhar | 219 |
| Füvek | 219 |
| A Zöldségek | 229 |
| Zöldborsó | 230 |
| Zöldbab | 235 |
| Paprika | 238 |
| Paradicsom | 250 |
| Tojásgyümölcs | 258 |
| Sárgadinnye | 259 |
| Görögdinnye | 260 |
| Uborka | 263 |
| Tökfélék | 270 |
| Káposztafélék | 273 |
| Fejes saláta | 280 |
| Spenót | 282 |
| Sóska | 282 |
| Mák | 283 |
| Sárgarépa | 284 |
| Petrezselyem | 286 |
| Zeller | 286 |
| Pasztinák | 288 |
| Cékla | 288 |
| Retek | 289 |
| Hagymafélék | 291 |
| Csemegekukorica | 294 |
| Pattogtatni való kukorica | 297 |
| A Gyümölcs- és szőlőfajták | 297 |
| Alma | 301 |
| Körte | 307 |
| Birs | 311 |
| Cseresznye | 312 |
| Meggy | 317 |
| Szilva | 322 |
| Kajszibarack | 326 |
| Őszibarack | 332 |
| Mandula | 340 |
| Dió | 342 |
| Gesztenye | 344 |
| Mogyoró | 345 |
| Bogyósgyümölcsűek | 345 |
| Szamóca | 346 |
| Málna | 350 |
| Szeder | 352 |
| Köszméte és ribiszke | 352 |
| A Szőlő | 357 |
| Fehérborszőlő | 358 |
| Vörösborszőlő | 360 |
| Újabb fajtákkal gyarapodik a borszőlőfajták választéka | 362 |
| Alanyfajták minősítése | 369 |
| Újabb értékes fajták | 369 |
| Csemegeszőlő | 370 |
| Kocsis Pál és mások fajtái | 372 |
| Mind jobb minőségű fajtákra van szükség | 375 |
| Irodalomjegyzék | 376 |
| Névjegyzék | 393 |
| Fajtajegyzék | 403 |