| Bevezetés | 17 |
| Asszimilálás | 20 |
| Biokatalysálók | 23 |
| Szervetlen ionok forgalma a növényben | 25 |
| A víz felvétele és vándorlása a növényben | 25 |
| Szervetlen ionok sorsa a növényben | 28 |
| Vitaminok | 61 |
| Enzymek | 69 |
| Aktiválási energia | 70 |
| Az enzym-substratum-komplexus elve | 72 |
| Az enzymek alkata és szerkezete | 72 |
| Az enzymek kolloidális tulajdonságai | 75 |
| Effectorok | 77 |
| Enzymek elhelyezkedése a sejtben | 81 |
| Az enzymes katalysis megfordítása. Enzymes szintézisek | 89 |
| Enzymek bioszintézise | 90 |
| Enzymkészítmények és tiszta enzymek előállítása | 93 |
| Enzymek aktivitása meghatározásának alapelvei | 97 |
| Hormonok | 100 |
| A hormonok tulajdonságai | 101 |
| A hormonok biológiai hatása | 103 |
| A hormonok hatása és kémiai szerkezete | 105 |
| A hormonok előfutárai és természetes keletkezésük | 106 |
| Inhibitorok | 107 |
| Légzés és hormonhatás mehanizmusa | 110 |
| Aethylen biológiai és biokémiai hatásai | 114 |
| Biokatalysálók áttekintése | 116 |
| A szén asszimilálása | 120 |
| Fotoszintézis | 120 |
| Kemoszintézis | 147 |
| Heteroszintézis | 152 |
| Energia-gazdálkodás és phosphor-anyagcsere | 161 |
| Energiában szegény phosphat-kötések | 163 |
| Energiadús phosphat-kötések | 165 |
| Phosphat-anyagcsere kör | 167 |
| A phosphor-anyagcsere enzymei | 169 |
| Szénhydrátok és anyagcseréjük | 183 |
| Szénhydrátok | 183 |
| Szénhydrátok anyagcseréje | 220 |
| Zsírnemű anyagok és anyagcseréjük | 249 |
| Zsírok | 249 |
| Phospholipidek | 254 |
| A zsírszintézis elvi kisérleti alapjai. Enzymek | 257 |
| Zsírok bioszintézise | 263 |
| Viaszok | 285 |
| Növények nitrogéntartalmú vegyületei | 288 |
| Fehérjék építőkövei | 289 |
| Fehérjék | 310 |
| A növény nitrogén-felvétele és fehérje anyagcseréje | 349 |
| A fehérje-anyagcsere és a nitrogénfelvétel enzymologiája | 349 |
| Fehérjék és építőkövek anyagcseréje | 391 |
| Másodrendű vegyületek | 442 |
| Növényi savak | 443 |
| Terpének és phytosterolok | 449 |
| Carotinoidok | 460 |
| Kaucsuk és guttapercha | 469 |
| Flavonok és anthocyanok | 477 |
| Benzol- és condensált-gyűrűs származékok növényekben | 484 |
| N-tartalmú másodrendű vegyületek | 495 |
| Disszimilálás. Bevezetés | 518 |
| A disszimilálás enzymologiája | 519 |
| Az oxidálás és redukálás fogalma | 520 |
| Redoxpotenciál és rH-érték | 521 |
| Dehydrogénezés | 522 |
| Disszimilálás enzymei | 523 |
| A disszimilálás anyagcseréje | 558 |
| Szénhydrátok oxidálása | 558 |
| Zsírok oxidálása | 566 |
| Fehérjék oxidálása | 570 |
| Anion-légzés | 575 |
| Különböző tényezők hatása az aérob légzésre | 577 |
| Az aérob légzés különböző útjai | 580 |
| Az anaérob légzés folyamatai | 582 |
| A légzési kutatások fejlődésének vázlata | 589 |
| Correlatiok | 599 |
| Kölcsönös hatások | 601 |
| A biokémiai folyamatok összeműködése | 601 |
| Biokémiai irányok a növénykórtanban | 609 |