kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 370 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 21 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 230 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
| Bevezetés | 7 |
| A mikroszkópos vizsgálatok és módszerek alapvető tudnivalói | 13 |
| A mikroszkóp és használata | 15 |
| A mikroszkópos vizsgálatok segédeszközei | 21 |
| Vegyszerek, reagensek, mikrotechnikai festékek | 24 |
| A mikroszkópos vizsgálatok kivitelezése | 32 |
| Növénytani alapfogalmak | 35 |
| A sejt és tartalmi részei | 35 |
| A szövetek | 42 |
| A vegetatív szervek | 49 |
| A reproduktív szervek | 59 |
| A virág | 59 |
| A növényi részek elváltozásai ipari feldolgozásuk és tárolásuk folyamán | 64 |
| A gabonafélék és ipari termékeik | 67 |
| A gabonafélék | 67 |
| Búza | 70 |
| Rozs | 73 |
| Árpa | 75 |
| Zab | 78 |
| Kukorica | 80 |
| Rizs | 82 |
| Cirok | 84 |
| Köles | 87 |
| Muhar | 88 |
| Pohánka | 89 |
| A gabonafélék természetes szennyeződései | 91 |
| A gyommagvak | 91 |
| Fűfélék | 92 |
| Pillangósvirágúak | 95 |
| Keresztesvirágúak | 96 |
| Egyéb gyommagvak | 97 |
| A gabonafélék élősködő gombái | 109 |
| A gabonafélék néhány állati kártevője | 113 |
| A gabonafélék malomipari termékeinek mikroszkópos vizsgálata | 114 |
| A kenyér- és süteményfélék mikroszkópos vizsgálata | 117 |
| A hüvelyesek | 118 |
| Pillangósvirágúak | 121 |
| Bab | 121 |
| Borsó | 123 |
| Lednek | 124 |
| Lencse | 125 |
| Lóbab | 126 |
| Bükkönyfélék | 128 |
| Csicseriborsó | 129 |
| Csillagfürt | 130 |
| Szójabab | 132 |
| Földimogyoró | 134 |
| Ipari keményítők és egyéb szénhidráttartalmú anyagok, keményítő-, szesz- és sörgyári melléktermékek | 136 |
| Olajos magvak és olajpogácsák | 139 |
| Felhasználásuk és mikroszkópos vizsgálatuk | 139 |
| A keresztesvirágnak családjába tartozó olajos magvk | 140 |
| Repce- és mustárfélék | 141 |
| Egyéb keresztes virágúak | 147 |
| Különféle növénycsaládokba tartozó olajos magvak | 150 |
| Napraforgó | 150 |
| Szeklice | 153 |
| Kender | 155 |
| Bükkmakk | 156 |
| Len | 158 |
| Tök | 159 |
| Dohány | 161 |
| Ricinus | 164 |
| Gyapot | 164 |
| Dió | 166 |
| Mogyoró | 170 |
| Mandula, barack, szilva | 171 |
| Idegenföldi olajnövények | 173 |
| Gyümölcsök és gyümölcskészítmények | 177 |
| Almagyümölcsűek | 181 |
| Alma | 184 |
| Körte | 186 |
| Birs | 188 |
| Egyéb almagyümölcsűek | 189 |
| Csonthéjasok | 191 |
| Sárgabarack | 192 |
| Őszibarack | 193 |
| Szilvák | 194 |
| Cseresznye és meggy | 196 |
| Bogyósgyümölcsűek | 197 |
| Szőlő | 198 |
| Ribiszke | 199 |
| Köszméte | 201 |
| Fekete áfonya | 203 |
| Málna | 205 |
| Szeder | 206 |
| Földieper | 207 |
| Faeper | 209 |
| Csipkebogyó | 211 |
| Narancs és citrom | 213 |
| Kabakosok | 215 |
| Dinnye | 216 |
| Tök | 219 |
| Zöldségfélék | 222 |
| Levelek és levélrészek | 223 |
| Sóska | 223 |
| Paraj | 225 |
| Újzélandi paraj | 226 |
| Káposztafélék | 228 |
| Saláta | 231 |
| Saláta galambbegy | 232 |
| Rebarbara | 234 |
| Gyökerek, gumok és szárak | 235 |
| Sárgarépa | 235 |
| Petrezselyem | 237 |
| Pasztinákrépa | 238 |
| Zeller | 239 |
| Karó- és tarlórépa | 240 |
| Takarmányrépa | 241 |
| Burgonya | 242 |
| Csicsóka | 244 |
| Spárga | 245 |
| Termések | 246 |
| Paradicsom | 246 |
| Étkezési paprikák | 248 |
| Tökfélék | 250 |
| Kávé, tea és kávészerek | 251 |
| Kávé | 251 |
| Kávészerek | 253 |
| Egyéb termések és magvak | 255 |
| Hüvelyes növények magvai | 255 |
| Fügekávé | 255 |
| Makk-kávé | 257 |
| Szentjánoskenyér | 259 |
| Szőlőmag | 261 |
| Gyökerek, gyöktörzsek | 262 |
| Cikória | 263 |
| Cukorrépa | 264 |
| Tea | 265 |
| Cukrászipari alapanyagok | 275 |
| Kakaó és csokoládé | 275 |
| Gesztenye | 279 |
| Fűszerek és konyhai fűszernövények | 284 |
| Termések és magvak | 284 |
| Paprika | 284 |
| Bors | 290 |
| Szegfűbors | 293 |
| Az ernyősök családjába tartozó fűszernövények | 295 |
| Kömény | 296 |
| Édeskömény | 298 |
| Ánizs | 299 |
| Koriander | 301 |
| Borókabogyó | 303 |
| Vanília | 304 |
| Kardamom | 306 |
| Szerecsendió és szerecsendióvirág | 309 |
| Csillagos ánizs | 311 |
| Virágok és virágrészek | 313 |
| Sáfrány | 313 |
| Szegfűszeg | 313 |
| Kápri | 318 |
| Szárak, gyöktörzsek, hagymák | 320 |
| Fahéj | 321 |
| Gyömbér | 321 |
| Hagymák | 328 |
| Levelek és füvek | 330 |
| Majoránna | 332 |
| Kerti kakukkfű | 332 |
| Borsfű | 336 |
| Babérlevél | 337 |
| Tárkony | 338 |
| Ernyősvirágzatú konyhai fűszernövények | 339 |
| Hagymalevelek | 341 |
| Alsóbbrendű növények | 343 |
| Tőzegmoha | 345 |
| Nyálka- és kocsonyaszolgáltató vörösmoszatok | 345 |
| Mikroszkópikus gombák és baktériumok | 347 |
| Irodalom | 361 |
| Tárgymutató | 363 |