kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 145 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 28 cm x 20 cm |
| ISBN: | 978-963-286-396-2 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
| Előszó | 5 |
| Bevezetés | 7 |
| Tartósító technológiai eljárások | 8 |
| Dr. Körmendy Imre: A sterilezés és pasztőrözés ipari technológiái | 8 |
| Hőkezelő berendezések | 8 |
| Hőátvitel sterilezésnél és pasztőrözésnél | 16 |
| Konzervedények és egyéb csomagolóeszközök igénybevétele a hőkezelés alatt | 22 |
| Tulajdonságváltozások sterilezéskor és pasztőrözéskor | 28 |
| Ott József: Aszeptikus technológia | 32 |
| Az aszeptikus technikáról általában | 32 |
| Az aszeptikus technika alkalmazásának feltételei, legfontosabb területei és megoldásai | 33 |
| Különböző célú aszeptikus gyártóvonalak | 39 |
| Az aszeptikus technika szerelvényei, kisegítő és kiegészítő berendezései | 45 |
| Dr. Hidegkuti Gyula - Dr. Körmendy Imre: Vízelvonás besűrítéssel | 46 |
| Hővel történő bepárlás | 47 |
| Fagyasztva sűrítés | 61 |
| Fordított ozmózis (hiperszűrés) (revers osmosis, counter osmosis = RO) | 64 |
| Ozmózisos vízelvonás darabos növényi nyersanyagokból | 64 |
| Dr. Barta József - Dr. Vukov Konstantin - Gion Béla: Vízelvonás szárítással | 65 |
| Xero- és ozmo-anabiózis | 65 |
| Az élelmiszerek vízállapota | 66 |
| A szárítás technológiája | 69 |
| A szárítás technológiai számításai | 74 |
| Porlasztva számítás | 75 |
| A szárítás szabályozása | 79 |
| A szárítmányok minősége iránti követelmények | 80 |
| Dr. Pátkai Györgyi: Vegyszeres tartósítás | 81 |
| A témakor rövid történeti áttekintése | 81 |
| Egészségügyi szempontok | 81 |
| Élelmiszeripari előírások, idevonatkozó szabályok | 82 |
| A tartósítószerek hatásmechanizmusa | 82 |
| A tartósítószerek hatékonyságát befolyásoló tényezők | 82 |
| A konzervipari gyakorlatban használt legfontosabb tartósítószerek | 83 |
| Dr. Deák Tibor: Természetes és mesterséges savanyítás | 86 |
| A tejsavas erjesztés | 87 |
| Erjesztés mesterséges beoltással | 90 |
| Mesterséges savanyítás | 91 |
| Romlási jelenségek | 91 |
| Dr. Farkas József: Kombinált tartósítás | 92 |
| A kombinált tartósítás fogalma és a tartósítási tényezők/hatások kombinálásának céljai | 92 |
| A kölcsönhatások típusai, additív és szinergens hatások értelmezése | 93 |
| Fizikai tényezők kombinációi | 93 |
| Kémiai ágensek kombinálása | 95 |
| Fizikai és kémiai tényezők kombinációi | 95 |
| A további kutatás szükségessége | 96 |
| A fontosabb termékek gyártástechnológiája | 97 |
| Dr. Barta József: Konzervipari előfeldolgozó telepek | 97 |
| Zöldborsó előfeldolgozása | 97 |
| Paradicosm előfeldolgozása | 98 |
| Hagyma előfeldolgozása | 99 |
| Szállítóeszközök mosása | 100 |
| Hergár Emil - Dr. Horváth Dénesné: Gyümölcskészítmények | 101 |
| Befőttfélék | 101 |
| Dzsemek, ízek, lekvárok és alapanyagaik gyártása | 102 |
| Különleges gyümölcskészítmények | 106 |
| Dr. Vukov Konstantin - Dr. Körmendy Imre: Gyümölcs- és zöldséglevek, sűrítmények | 106 |
| Gyártmányféleségek | 106 |
| Szűrt, derített levek, gyártása és továbbfeldolgozása | 107 |
| A gyümölcslevek hőkezeléses tartósítása | 107 |
| A gyümölcslevek fagyasztása | 108 |
| Szörpök készítése | 108 |
| Gyümölcslevek sűrítményei | 109 |
| A melléktermékek hasznosítása | 111 |
| Almalé (és sűrítmény) gyártása | 111 |
| Színes gyümölcslevek gyártása (meggy, cseresznye, málna, szamóca, ribiszke) | 112 |
| Rostos gyümölcslevek gyártása | 113 |
| Dr. Török Szilveszter - Dr. Barta József: Zöldségkonzervek és -savanyúságok | 113 |
| Általános ismeretek | 113 |
| Hőkezelt zöldborsókonzerv | 114 |
| Hőkezelt hüvelyes zöldbabkonzerv | 116 |
| Vegyesfőzelék- és finomfőzelék-konzerv | 117 |
| Csemegekukorica konzerv | 117 |
| Sűrített paradicsom gyártása | 118 |
| Lecsókonzerv | 121 |
| Csemegeuborka konzerv | 121 |
| Berki Ferenc: Szárítmányok gyártása | 123 |
| Általános ismeretek, szárítmányok csoportosítása | 123 |
| Darabos és folyékony (folyósított) gyümölcs- és zöldségfélék szárítása | 123 |
| Darabos gyümölcs- és zöldségfélék hagyományos meleg levegős (konvekciós) szárítása | 126 |
| Stégerné Dr. Máté Mónika: Különleges táplálkozási célú gyümölcs- és zöldségalapú élelmiszerek | 130 |
| Bébiételek és bébiitalok | 131 |
| Cukormentes és diabetikus gyümölcs- és zöldségalapú készítmények | 136 |
| Irodalom | 139 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.