kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 304 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Előszó | 3 |
| Bevezetés | 17 |
| Gabonafélék | 17 |
| A gabonafélék általános jellemzése | 17 |
| Növénytani sajátságok | 19 |
| A mag csírázása | 21 |
| Bokrosodás | 23 |
| Szárbahajtás | 23 |
| Őszi és tavaszi gabonafélék | 24 |
| A növények stádiumos fejlődésének elmélete | 24 |
| A gabonafélék jarovizálása | 27 |
| Kalászolás | 31 |
| Virágzás | 31 |
| Érés | 32 |
| A gabonafélék hőigénye | 33 |
| A gabonafélék fényigénye | 34 |
| Megdűlés és az ellene való védekezés | 35 |
| Vízszükséglet | 36 |
| Szárazságtűrés. Megszorulás | 36 |
| Talajigény | 39 |
| A vetőmaggal szemben támasztott követelmények | 39 |
| Rozs | 43 |
| Jelentősége és elterjedése a Szovjetunióban | 43 |
| Terméseredmények | 44 |
| Morphológiai sajátosságai és származása | 44 |
| Fejlődési sajátosságai | 46 |
| Fajták | 60 |
| Magon és kalászon jelentkező fajtasajátosságok | 50 |
| Helye a vetésforgóban | 51 |
| Trágyázás | 52 |
| Talajelőkészítés | 55 |
| A vetőmag előkészítése | 56 |
| Vetésidő | 56 |
| Vetésmódok | 57 |
| Vetésápolás | 58 |
| A rozs gyomirtóképessége | 59 |
| Aratás | 59 |
| Búza | 60 |
| A búza termelése világviszonylatban és a Szovjetunióban | 60 |
| Búzafajok | 62 |
| A lágy és kemény búza változatai | 67 |
| Őszi búza | 70 |
| Elterjedése és főbb körzetei | 70 |
| Az élenjáró körzetek és kolhozok terméseredményei | 71 |
| Fajták | 71 |
| Fajtakeverékek | 78 |
| Helye a vetésforgóban | 79 |
| Trágyázás | 82 |
| Fejtrágyázás | 83 |
| Talajművelés | 85 |
| Vetésidő | 87 |
| Vetési mélység és vetésmódok | 90 |
| Vetőmagszükséglet | 90 |
| A téli és tavaszi károk elleni védekezés | 92 |
| Vetésápolás | 104 |
| Aratás | 105 |
| Tavaszi búza | 106 |
| Vetésterület, termelési körzetek és terméseredmények | 106 |
| A kemény és lágy búza elterjedése | 108 |
| A kemény búza magjának minősége | 109 |
| A tavaszi búzák főbb alakjai és fajtái | 111 |
| Fejlődési sajátosságok | 118 |
| Helye a vetésforgóban | 121 |
| Trágyázás | 123 |
| Talajművelés | 127 |
| A vetőmag előkészítése | 128 |
| Vetésidő | 130 |
| Vetésmód | 131 |
| Vetési mélység | 132 |
| Vetőmagmennyiség | 132 |
| Vetés utáni munkák | 134 |
| Vetésápolás | 134 |
| Aratás | 135 |
| Zab | 136 |
| Általános jellemzése és termelésének körzetei | 137 |
| Növénytani jellemzése és főbb fajai | 137 |
| Változatok és fajták | 138 |
| Fajták közötti eltérések | 142 |
| Trágyázás | 147 |
| Helye a vetésforgóban | 148 |
| A talaj előkészítése | 148 |
| A vetőmag előkészítése | 149 |
| Vetés | 149 |
| Vetésápolás | 150 |
| Érés és aratás | 151 |
| Árpa | 151 |
| Általános jellemzése és elterjedése | 152 |
| Termések | 152 |
| Morphológiai sajátosságok és főbb alakok | 153 |
| Fajták | 154 |
| Árpa-típusok és felhasználásuk | 156 |
| A sörárpa iránt támasztott követelmények | 158 |
| Fejlődési sajátosságok | 159 |
| Helye a vetésforgóban | 160 |
| Trágyázás | 161 |
| Talajművelés | 162 |
| A vetőmag vetés előtti kezelése | 163 |
| Vetés | 163 |
| Vetésápolás | 164 |
| Aratás | 165 |
| Őszi árpa | 165 |
| Hajdina | 166 |
| Általános jellemzése, elterjedése és termései | 168 |
| Éghajlati és talajigénye | 169 |
| Fajták | 169 |
| Fejlődés, virágzás és beporzás | 170 |
| A hajdina helye a vetésforgóban | 171 |
| Trágyázás | 172 |
| Talajművelés, vetés és vetésápolás | 173 |
| Aratás | 175 |
| Köles | 176 |
| Termelési körzetek és a termelés állapota | 176 |
| Morphológiai jellemzés, főbb alakok és fajták | 177 |
| Fejlődési sajátosságok | 180 |
| Helye a vetésforgóban | 181 |
| Trágyázás | 181 |
| Talajelőkészítés | 182 |
| A vetőmag előkészítése | 182 |
| Vetés | 182 |
| Növényápolás | 185 |
| Érés és aratás | 185 |
| Kukorica | 185 |
| Jelentősége és felhasználása | 185 |
| Elterjedése | 186 |
| Terméseredmények | 187 |
| Morphológia és főbb alakok | 187 |
| Fontosabb fajták | 190 |
| Fajták közötti eltérések | 192 |
| A kukorica-vetőmagtermelés sajátosságai | 193 |
| A nappal és a szárazság hatása | 194 |
| A kukorica öntözése | 195 |
| Helye a vetésforgóban | 195 |
| Talajigény. Trágyázás | 197 |
| Talajművelés | 198 |
| Vetőmagelőkészítés és vetés | 199 |
| Vetésápolás | 202 |
| A vetésápolás gépesítése | 204 |
| Érés és aratás | 205 |
| A kukorica tárolása | 207 |
| Cirok | 207 |
| Általános jellemzés | 207 |
| A cirok világviszonylatban és a Szovjetunióban | 208 |
| Botanikai leírás és változatok | 209 |
| Felhasználás és fajták | 209 |
| Cirok a vetésforgóban | 212 |
| Talajelőkészítés | 212 |
| Növényápolás | 213 |
| Aratás | 214 |
| Szárítás és tárolás | 214 |
| Ciroktermelés silózásra és takarmányra | 215 |
| Rizs | 215 |
| Jelentősége és felhasználása | 215 |
| Rizstermelési körzetek a Szvojetunióban | 216 |
| Termések | 217 |
| Botanikai sajátosságok, alfajok és változatok | 217 |
| A Szovjetunió főbb rizsfajtái | 218 |
| A termelés talaj- és éghajlati feltételei | 220 |
| Rizses vetésforgók | 221 |
| Trágyázás | 222 |
| Talajművelés | 224 |
| Vetőmag | 225 |
| Vetés | 225 |
| Palántás művelés | 226 |
| Öntözési rendszer | 226 |
| A gyomosodás elleni védekezés | 228 |
| Aratás | 229 |
| A gabonafélék aratása és a veszteségek elleni védekezés | 229 |
| Az aratás feladatai | 230 |
| A kombájnok teljesítményének fokozása | 231 |
| Veszteségek elkerülése a kombájnos aratásnál | 234 |
| Az egyes gabonafélék aratási sajátságai | 235 |
| Egyszerű gépekkel végzett aratásnál előálló veszteségek elleni védekezés | 236 |
| Asztagolás és cséplés | 237 |
| Az aratás legr9videbb idő alatti és vesztesén nélküli elvégzése | 239 |
| Gumósnövények | 239 |
| Burgonya | 239 |
| Jelentősége | 240 |
| A burgonyatermelés története és a burgonya elterjedése | 241 |
| Termések és a sztahanovisták eredményei | 245 |
| A burgonya botanikai és biológiai jellemzése | 247 |
| Vegyi összetétele | 248 |
| Keményítőképzés | 249 |
| A burgonya és az éghajlat | 250 |
| A burgonya és a talaj | 250 |
| A fajták gazdasági osztályozása | 251 |
| A fajták ipari sajtáságai | 252 |
| A fajták morphológiai sajátságai | 253 |
| A fajták némely biológiai sajátsága | 257 |
| A fajták rövid összehasonlító jellemzése és földrajzi elterjedésük | 258 |
| Új fajok | 258 |
| A burgonya helye a vetésforgóban | 261 |
| A burgonya tápanyagszükséglete | 262 |
| Istállótrágya | 263 |
| Zöldtrágyázás | 264 |
| Foszforsavas trágyázás | 264 |
| Nitrogénes trágyázás | 265 |
| Káliumos trágyázás | 266 |
| Magnéziumtrágyák | 267 |
| Teljes műtrágya és műtrágyás istállótrágya | 267 |
| Fészektrágyázás | 268 |
| Fejtrágyák | 268 |
| Meszezés a burgonyatermelésnél | 268 |
| A trágyázással kapcsolatos általános következtetések | 269 |
| Talajművelés | 270 |
| A velőgumó nagysága | 271 |
| A gumók fonnyasztása | 272 |
| Jarovizálás | 274 |
| Csíráztatás | 275 |
| A vetőgumók ültetési előkészítésének különleges módjai | 275 |
| Szeletelés, dugványozás és szemzés általi szaporítás | 278 |
| Magról történő szaporítás | 279 |
| Ültetés | 279 |
| Sor- és növénytávolság. Vetőgumómennyiség | 280 |
| A talaj ültetéselőtti előkészítése | 283 |
| Ültetési időpontok | 284 |
| Növényápolás | 287 |
| Nyári ültetés | 290 |
| Termésbetakarítási időpontok | 291 |
| Gépi betakarítás | 293 |
| Elszállítás és mezei tárolás | 293 |
| Téli tárolás | 297 |
| Silózás | 297 |
| Szárítás | 297 |
| Csicsóka | 297 |
| Növénytani leírás, termelésének jelentősége, termelése | 297 |
| Termelési körzetei, természeti feltételek, fajták | 299 |
| A csicsóka és a vetésforgó | 300 |
| Művelési eljárások | 300 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.