kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 462 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
| Előszó | 3 |
| A növénytermesztés történetének fő korszakai és a jövő feladatai | 5 |
| Fő korszakok | 5 |
| A jövő feladatai | 9 |
| Irodalom | 13 |
| A vetőmag | 13 |
| A vetőmag fajtaértéke | 15 |
| A vetőmag minősége | 15 |
| Tisztaság | 25 |
| Csírázóképesség | 16 |
| A vetőmag használati értéke | 20 |
| A vetőmag egészségi állapota | 21 |
| Víztartalom | 21 |
| Ezermagsúly | 22 |
| Hektolitersúly | 23 |
| Osztályozottság | 23 |
| Mintavétel | 23 |
| A vetőmag előkészítése | 25 |
| A vetőmag tisztítása és osztályozása | 26 |
| A vetőmag csávázása | 30 |
| A vetőmag áztatása | 30 |
| A vetőmag melegítése | 30 |
| A jarovizálás | 31 |
| A skarifikálás | 31 |
| Az oltás | 31 |
| A stimulálás vagy serkentés | 31 |
| A vetés | 32 |
| A vetés módjai | 32 |
| A szórvavetés | 32 |
| Sorbavetés | 33 |
| Fészkes vetés | 36 |
| Egyéb vetési módok | 36 |
| A vetés mélysége és a mag takarása | 37 |
| A vetés ideje | 39 |
| A vetőmag mennyisége | 40 |
| Gabonafélék | 44 |
| A gabonafélék biológiája | 50 |
| A gabonafélék betegségei és kártevői | 57 |
| A gabona aratása, cséplése | 62 |
| A búza | 79 |
| A tavaszi búza | 80 |
| A rozs | 80 |
| Az árpa | 85 |
| Az őszi árpa | 87 |
| A tavaszi árpa | 89 |
| A zab | 94 |
| A köles | 98 |
| A pohánka | 100 |
| Kanári köles vagy fénymag | 101 |
| A rizs | 101 |
| A kukorica | 113 |
| A kukoricavetőmag termesztése | 141 |
| A hibridkukorica-vetőmag előállítása | 141 |
| A kukorica öntözéses termesztése | 143 |
| A seprőcirok | 146 |
| A hüvelyesek | 152 |
| Általános jellemzésük | 155 |
| A hüvelyesek cséplése | 157 |
| A hüvelyesek betegségei és kártevői | 162 |
| A borsó | 165 |
| A bab | 166 |
| A lencse | 169 |
| A szója | 172 |
| A csillagfürt | 174 |
| A lóbab | 176 |
| A szegleteslednek | 176 |
| A csicseriborsó | 176 |
| A homoki bab | 177 |
| A földimogyoró | 177 |
| Gyökér- és gumósnövények | 180 |
| Általános jellemzésük | 181 |
| A burgonya | 198 |
| A csicsóka | 201 |
| A cukorrépa | 219 |
| Öntözéses répatermesztés | 220 |
| A takarmányrépa | 223 |
| A répamag termesztése | 223 |
| Dugványtermesztés | 225 |
| Magtermesztés | 228 |
| A murokrépa | 230 |
| A tarlórépa | 230 |
| A cikória | 231 |
| A meleg égöv gyökér- és gumósnövényei | 232 |
| Olajnövények | 235 |
| Általános jellemzésük | 236 |
| A napraforgó | 242 |
| A ricinus | 245 |
| A mák | 250 |
| A repce | 253 |
| A réparepce | 250 |
| A gomborka | 253 |
| A tök | 253 |
| Rostnövények | 256 |
| Általános jellemzésük | 256 |
| A kender | 262 |
| A len | 270 |
| A meleg égövi rostnövények | 272 |
| Fűszer-, illatos és gyógynövények | 272 |
| Általános jellemzésük | 273 |
| A fűszerpaprika | 283 |
| A vöröshagyma | 292 |
| A mustár | 294 |
| A koriander | 295 |
| A majoranna | 296 |
| A kapor | 297 |
| A konyhakömény | 300 |
| Az édeskömény | 301 |
| A komló | 301 |
| Borsosmenta | 314 |
| Levendula | 318 |
| Gyűszűvirág | 322 |
| A dohány | 325 |
| Szálastakarmányok | 352 |
| Az évelő pillangósok | 354 |
| A lucerna | 354 |
| A komlóslucerna | 375 |
| A vöröshere | 376 |
| A fehérhere | 385 |
| A korcshere | 386 |
| A baltacim | 387 |
| A szarvaskerep | 389 |
| A füveshere | 391 |
| Az évelő pázsitfüvek | 394 |
| A lazabokrú pázsitfüvek | 398 |
| A vetőmagkeverék összeállítása | 400 |
| A füveshere-telepítés agrotechnikája | 405 |
| Évelő pázsitfüvek magjának termesztése | 405 |
| Két- és egyéves pillangós szálastakarmányok termesztése | 408 |
| A kétéves fehérvirágú somkóró | 408 |
| A nyúlszapuka | 409 |
| A bíborhere | 410 |
| Az alexandriai here | 411 |
| A szeradella | 412 |
| Keveréktakarmányok termesztése | 413 |
| Őszi keveréktakarmányok | 413 |
| Tavaszi keveréktakarmányok | 416 |
| Egyéves nem-pillangós szálastakarmányok termesztése | 418 |
| A kukoricacsalamádé | 418 |
| A silókukorica | 421 |
| A szójás silókukorica | 423 |
| A silónapraforgó | 424 |
| A napraforgós borsó | 424 |
| A takarmánycirok | 425 |
| A cukorcirok | 426 |
| A szemescirok | 427 |
| A szudáni cirokfű és az édes szudáni cirokfű | 428 |
| A mohar | 429 |
| A csumiz | 430 |
| A fehérmustár | 431 |
| A csibehúr | 432 |
| A takarmánykápozsta | 432 |
| A kölesfű (japánköles) | 434 |
| A takarmánymályva | 434 |
| Az érdeslevelű nadálytő | 434 |
| Kettőstermesztés | 435 |
| Kettőstermesztés közé- (alá-) vetéssel | 435 |
| Kettőstermesztés tarlóbavetéssel | 436 |
| A zöld futószalag | 438 |
| A szénakészítés | 442 |
| Pillangós-takarmányok szállítása | 445 |
| Kund-féle hengeres szénakészítés | 445 |
| Fermentált széna készítése | 447 |
| Szénaszárítás állványokon | 447 |
| Mesterséges szénaszárítás | 450 |
| Rétiszéna készítése | 450 |
| A szénamunkák szervezésének irányelvei | 451 |
| A széna tárolása | 451 |