| Előszó | 13 |
| TALAJ | 15 |
| Nyíri László - Szántosi Antal - Szodfridt Gyula - Varga János: Talajművelés | 17 |
| A talajművelés alkalmazási területe | 17 |
| A szántóföldi növények optimális fejlődését biztosító talajaprózódottság - agronómiai szerkezet - megteremtése, illetve a szerkezetes talajállapot fenntartása | 17 |
| A szántóföldi növények a talaj lazultságával, víz- és levegőellátásával szemben támasztott igényének kielégítése | 19 |
| A talaj hőgazdálkodásának, az evaporáció mértékének befolyásolása | 21 |
| A szántóföldi növények optimális tápanyagellátásának, a tápanyagok érvényesülésének elősegítése | 22 |
| Az öntözés hatékonyságának növelése | 22 |
| A talaj mechanikai javítása, valamint a kémiai talajjavítás hatékonysága | 23 |
| Az erózió és a defláció csökkentése | 23 |
| A szántóföld gyomnövényeinek és kártevőinek irtása | 23 |
| A talajművelés alapvető eljárásai, eszközei és talajra gyakorolt hatásuk | 24 |
| A talaj forgatása | 25 |
| A talaj lazítása | 25 |
| A talaj porhanyítása | 25 |
| A talaj keverése | 25 |
| A talaj tömörítése | 26 |
| A talajfelszín alakítása | 26 |
| A gyökerek átvágása | 26 |
| A talajművelő gépek talajra gyakorolt hatását értékelő talajtani és agronómiai felvételezés | 27 |
| A talajprofilográf | 28 |
| A szántóföldi hasznosítás szempontjából fontosabb talajtípusok művelésének irányelvei | 30 |
| Barna erdőtalajok | 30 |
| Csernozjom talajok | 31 |
| Réti talajok | 31 |
| Szikes (szolonyec típusú) talajok | 32 |
| Homoktalajok | 32 |
| A talajvizsgálatok és a genetikus üzemi talajtérképek használata a talajművelésben | 34 |
| Az agrotechnikához és a környezeti tényezőkhöz igazodó talajművelési megoldások rendszerezett áttekintése | 34 |
| Talajművelési rendszerek | 34 |
| A szerves és műtrágyák, valamint a herbicidek talajba juttatása | 40 |
| Az öntözött talajok művelése | 41 |
| A kémiai talajjavító anyagok talajba juttatása | 44 |
| A talaj mélyművelése | 44 |
| Gyomirtás talajműveléssel | 46 |
| Az erő- és a munkagép megválasztásának talajtani, agrotechnikai és műszaki szempontjai | 46 |
| Általános követelmények | 46 |
| A munkagép megválasztása | 47 |
| Az erőgépek megválasztásának szempontjai | 48 |
| Az erő- és munkagép közötti összhang megteremtése | 48 |
| A talajművelő gépek beállításának és ellenőrzésének agronómiai szempontjai | 49 |
| A munka- és erőgép előzetes ellenőrzése és előkészítése | 50 |
| A talajművelés végrehajtása | 50 |
| A talajművelő gépek beállítása és ellenőrzése | 51 |
| A munka átvétele és elszámolása | 52 |
| NÖVÉNYVÉDELEM | 55 |
| Kuroli Géza: Üzemi növényvédelem | 57 |
| Üzemi előrejelzés | 57 |
| Az üzemi előrejelzés módszerei és eszközei | 59 |
| Növényi maradványok vizsgálata | 63 |
| Vetőmagvizsgálat | 64 |
| Gyomnövények vizsgálata | 65 |
| Növényegyed- és állományvizsgálati módszerek | 65 |
| Rajzásvizsgálati módszerek | 67 |
| Üzemi védekezés | 71 |
| Karantén- (rendeleti) intézkedések | 72 |
| Rezisztenciára nemesítés | 72 |
| Agrotechnikai növényvédelem | 72 |
| Mechanikai növényvédelem | 73 |
| Biológiai növényvédelem | 73 |
| Kémiai növényvédelem | 73 |
| Integrált növényvédelem | 76 |
| VETŐMAG | 77 |
| Kováts András - Ragasits István: Vetőmagvizsgálat | 79 |
| Mintavétel vetőmagvizsgálathoz | 79 |
| A vetőmag értékét meghatározó tulajdonságok vizsgálata | 82 |
| Tisztaság- és idegenmag-vizsgálat | 82 |
| A csírázóképesség meghatározása | 83 |
| Életképesség-vizsgálat | 85 |
| Az egészségi állapot vizsgálata | 86 |
| Faj- és fajtaazonossági vizsgálatok | 87 |
| A nedvességtartalom meghatározása | 88 |
| Az ezermagtömeg meghatározása | 89 |
| A kilogrammonkénti csíraszám meghatározása | 89 |
| Sűrűség- (fajsúly-) vizsgálat | 90 |
| Az osztályozottság vizsgálata | 90 |
| A vetőmagmennyiség kiszámítása | 90 |
| GABONAFÉLÉK | 93 |
| Kováts András - Ragasits István: Búza | 95 |
| Morfológiai jellemzők | 95 |
| Fenológiai fázisok és organogenezis | 99 |
| Vetőmag, vetés | 105 |
| Terméselemzés | 106 |
| Termésbecslés | 108 |
| Betakarítás | 115 |
| A búza sütőipari minőségének vizsgálata | 116 |
| A minta előkészítése | 117 |
| Sütéspróba | 117 |
| Sikértartalom-meghatározás | 117 |
| A sikér terülékenységének meghatározása | 118 |
| A sütőipari érték vizsgálata | 118 |
| Szedimentációs érték (Zeleny-szám meghatározása) | 123 |
| Acélosság (lisztesség és üvegesség meghatározása) | 123 |
| A fajtacsoport meghatározása fenolos vizsgálattal | 124 |
| A hektolitertömeg meghatározása | 124 |
| Kismányoky Tamás: Sörárpa | 126 |
| Morfológiai jellemzők | 126 |
| Fenológiai fázisok és organogenezis | 128 |
| Termésbecslés | 131 |
| A termésminőség vizsgálata | 134 |
| Laboratóriumi vizsgálatok | 134 |
| Tárolás | 138 |
| Pásztor Károly: Kukorica | 142 |
| A kukoricák csoportosítása és jellemzése | 142 |
| Morfológia | 144 |
| Fenológiai fázisok | 149 |
| A vetőmag és a vetés minőségének ellenőrzése | 154 |
| Kukorica-vetőmag | 154 |
| A vetés minőségének ellenőrzése | 156 |
| A kukorica állománysűrűségének beállítása | 157 |
| A kivetendő szemszám megállapítása | 158 |
| Termés- és kárbecslés | 159 |
| Termésbecslés | 159 |
| Termésveszteségek és mérésük | 163 |
| A kártevők okozta terméskiesés felmérése | 166 |
| A vetőmagtermesztéssel kapcsolatos vizsgálatok | 167 |
| Józsa László: Takarmánycirkok | 169 |
| A takarmánycirkok csoportosítása és jellemzése | 169 |
| Szudánifű | 169 |
| Cukorcirok | 169 |
| Szemescirok | 170 |
| Morfológiai jellemzők | 171 |
| Fenológiai fázisok | 175 |
| Vetőmag, vetés | 175 |
| A vetés minőségének ellenőrzése | 176 |
| Betakarítás | 177 |
| A termésminőség vizsgálata | 177 |
| Üzemi tárolás | 178 |
| GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK | 179 |
| Horváth Sándor: Burgonya | 181 |
| Morfológiai jellemzők és fajtabélyegek | 181 |
| Gyökérzet | 181 |
| Hajtásrendszer | 181 |
| Generatív részek | 183 |
| Fenológiai fázisok | 184 |
| A vetőgumóval kapcsolatos vizsgálatok | 186 |
| Állományminősítés | 188 |
| Termés- és kárbecslés | 190 |
| Termésbecslés | 190 |
| Kárbecslés | 191 |
| Betakarítás | 194 |
| A termésminőség vizsgálata | 196 |
| Üzemi tárolás | 203 |
| Kónya Kálmán - Kovács János: Cukorrépa | 212 |
| Morfológiai jellemzők | 212 |
| Répatest (répagyökér) | 212 |
| Levél | 216 |
| A szár és a termés | 218 |
| Vetőmag, vetés, tőszámbeállítás | 219 |
| Vetőmag | 219 |
| Vetőágy | 221 |
| Fontosabb vetőgéptípusok | 222 |
| Csírázás, kelés | 223 |
| Tőszámbeállítás | 224 |
| Termésbecslés | 225 |
| Betakarítás, szállítás | 227 |
| Betakarítás | 227 |
| Szállítás | 229 |
| A termésminőség vizsgálata | 231 |
| Minőségi követelmények | 231 |
| Szántóföldi vizsgálatok | 233 |
| Laboratóriumi vizsgálatok | 235 |
| Tárolás | 237 |
| OLAJ- ÉS ROSTNÖVÉNYEK | 239 |
| Lehoczky Margit: Napraforgó | 241 |
| Morfológiai jellemzők | 241 |
| Gyökér | 241 |
| Szár | 242 |
| Levél | 243 |
| Virág | 244 |
| Termés | 245 |
| Fenológiai fázisok | 246 |
| Vetőmag, vetés | 248 |
| Állományminősítés | 249 |
| Termés- és kárbecslés | 250 |
| Betakarítás | 250 |
| A termésminőség vizsgálata | 251 |
| Üzemi tárolás | 252 |
| Szántosi Antal: Káposztarepce | 253 |
| Morfológiai jellemzők | 253 |
| Fenológiai fázisok | 255 |
| Vetőmag, vetés | 256 |
| Állományminősítés | 258 |
| Termés- és kárbecslés | 259 |
| Termésbecslés | 259 |
| Kárbecslés | 259 |
| Betakarítás | 260 |
| A termés minőségének vizsgálata | 261 |
| Üzemi tárolás | 261 |
| Ruzsányi László: Rostkender | 262 |
| Ökológiai típusok | 262 |
| Morfológiai jellemzők | 263 |
| Gyökér | 263 |
| Szár | 263 |
| Levél | 264 |
| Virág | 265 |
| Termés | 266 |
| Fenológiai fázisok | 266 |
| Vetőmag, vetés | 267 |
| Állományminősítés | 268 |
| Termés- és kárbecslés | 269 |
| Termésbecslés | 269 |
| Kárbecslés | 271 |
| Betakarítás | 272 |
| Az aratás időpontjának meghatározása | 272 |
| A termésminőség vizsgálata | 272 |
| PILLANGÓS VIRÁGÚ NÖVÉNYEK | 277 |
| Faragó Ferenc: Borsó | 279 |
| Morfológiai jellemzők | 279 |
| Gyökérzet | 279 |
| Hajtásrendszer | 279 |
| Levélzet | 280 |
| Virágzat | 280 |
| Hüvely | 280 |
| Fenológiai fázisok | 281 |
| Vetőmag, vetés | 283 |
| Termésbecslés | 284 |
| Terméselemek | 285 |
| Betakarítás | 285 |
| A zöldborsó betakarítása | 285 |
| A száraz borsó betakarítása | 287 |
| A borsótermesztés elemzése modell segítségével | 288 |
| Késmárki István - Szántosi Antalné - Varga János: Lucerna | 291 |
| Morfológiai jellemzők | 291 |
| Gyökérrendszer | 291 |
| Gyökértörzs | 293 |
| Hajtásrendszer | 295 |
| Virág | 296 |
| A termés és a mag | 298 |
| Fenológiai fázisok | 300 |
| A beltartalmi értékmérő tulajdonságok változása | 303 |
| A lucerna élettartama és a hozamok változása | 309 |
| A hozamok tervezése és a termés becslése | 313 |
| Fajtahasználat | 325 |
| Magtermesztés | 327 |
| A termőhely kiválasztása | 327 |
| Trágyázás | 328 |
| Telepítés | 329 |
| A magtermő lucerna használata | 329 |
| Betakarítás | 330 |
| ÖNTÖZÉS | 331 |
| Ruzsányi László: Az öntözési rend kidolgozásának gyakorlati ismeretei | 333 |
| A természetes vízellátás és mérési módszerei | 333 |
| A csapadék mérése | 333 |
| A talaj vízháztartása | 334 |
| A talaj nedvességtartalmának mérése | 337 |
| A talaj nedvességtartalmának kifejezése | 338 |
| A hasznosítható nedvességtartalom meghatározása | 340 |
| A növények vízigénye és mérésének módszerei | 343 |
| A vízigény kifejezési formái | 343 |
| A növényállomány vízigényének meghatározása | 344 |
| Az öntözés szükségessége, az öntözési rend kidolgozása | 352 |
| Az öntözővízigény megállapítása számítással (mérlegmódszerrel) | 352 |
| Az öntözővízigény megállapítása grafikus módszerrel | 357 |
| Az öntözővízigény megállapítása szimulátorokkal | 359 |
| Minőségi követelmények az öntözővízzel szemben | 359 |
| Az öntözővíz minőségi normái | 359 |
| KÍSÉRLETEZÉS | 363 |
| Pásztor Károly: Szántóföldi kísérletek | 365 |
| A szántóföldi kísérletezés alapfogalmai | 366 |
| A szántóföldi kísérletek gyakorlati végrehajtása | 373 |
| A kísérleti terület kiválasztása | 376 |
| A kísérletek területén folyó munkák | 376 |
| Termésanalízis | 382 |
| Irodalom | 383 |