| A növénytermesztés alapjai | |
| Előszó | 7 |
| A növénytermesztés jelenlegi helyzete | 9 |
| A növénytermesztés alapjai | 19 |
| A talaj, a termőhely, a szántóföld és a termés | 19 |
| Vetésforgó és vetésváltás | 26 |
| A vetésforgó, a vetésváltás és a monokultúra fogalma | 26 |
| A vetésváltás és a vetésforgó jelentősége | 28 |
| A vetésváltás természettudományos alapjai | 30 |
| A növényi összetételt befolyásoló tényezők | 34 |
| A növényi sorrend kialakításának alapjai | 38 |
| Talajművelés, talaj-előkészítés | 42 |
| A talajművelés szerepe | 42 |
| A talaj-előkészítés feladatai | 44 |
| Tápanyagellátás, trágyázás | 54 |
| Fajta, vetőmag, vetés | 79 |
| A növényfajták állami elismerése és a fajtavédelem | 79 |
| A vetőmag-előállítás és forgalmazás rendszere | 83 |
| A vetőmag értékmérő tulajdonságai | 86 |
| A vetőmag előkészítése | 87 |
| vetés | 89 |
| Vetési módok | 89 |
| A vetés mélysége és takarása | 91 |
| A vetés ideje | 92 |
| A vetőmag mennyisége | 92 |
| Növekedésanalízis és termésképzés | 95 |
| Növényápolás, növényvédelem | 112 |
| Talajművelő eszközökkel végzett növényápolási eljárások | 112 |
| A szárszilárdság növelésére irányuló növényápolási eljárások | 114 |
| A kultúrnövények vegetatív részeinek csonkításával járó növényápolási eljárások | 114 |
| Vegyszeres növényvédelem | 114 |
| Az állati kártevők elleni védekezés | 118 |
| A növényi kórokozók elleni védekezés | 120 |
| Gyomirtás | 123 |
| Az Újvárosi-féle életformarendszer | 125 |
| Az integrált növényvédelem | 128 |
| A művelőutas termesztés | 129 |
| Öntözés | 130 |
| A növénytermesztési tér vízgazdálkodása | 133 |
| A növények vízgazdálkodásával kapcsolatos egyéb fogalmak, kifejezések | 135 |
| A talaj vízháztartásának legfontosabb mutatói | 138 |
| Öntözési módok, módszerek, eljárások | 140 |
| Öntözési tervek | 140 |
| Betakarítás | 143 |
| A növénytermesztés rendszerei | 148 |
| A talajhasználati rendszerek | 148 |
| Növénytermelési rendszerek | 151 |
| A földművelési rendszer | 153 |
| Az ipari termelési rendszerek | 154 |
| Az alternatív gazdálkodási rendszerek | 155 |
| Az integrált rendszer | 156 |
| Precíziós termesztési rendszerek | 156 |
| Talajtani-agrokémiai szempontok | 157 |
| Vízgazdálkodási szempontok | 158 |
| Növénytermesztési szempontok | 160 |
| Automatizálási vonatkozások | 161 |
| Műszaki szempontok | 162 |
| A precíziós növénytermelés gazdasági összefüggései | 162 |
| A precíziós helymeghatározás gyakorlati alkalmazása | 162 |
| Ökológiai gazdálkodás | 163 |
| A növénytermesztés minőségbiztosítása | 171 |
| Gabonafélék | |
| Bevezető a gabonafélék termesztéséhez | 179 |
| Búza | 183 |
| A búza jelentősége | 183 |
| A búza botanikája és fiziológiája | 185 |
| Biológiai alapok | 190 |
| Termőhelyigénye | 191 |
| A termesztés módszere | 193 |
| Elővetemény-igénye | 193 |
| Talaj-előkészítés | 194 |
| Tápanyagellátása | 195 |
| Vetés | 197 |
| Növényápolás, növényvédelem | 199 |
| Betakarítás | 200 |
| A betakarított gabona minősége | 201 |
| A búza fontosabb minőségvizsgálati módszerei | 202 |
| Vetőmagtermesztése | 204 |
| Durumbúza | 205 |
| Jelentősége | 205 |
| A növény botanikája és fiziológiája | 206 |
| Biológiai alapok | 207 |
| Termőhelyigénye | 207 |
| A termesztés módszere | 208 |
| Elővetemény | 208 |
| Talaj-előkészítés | 208 |
| Tápanyagellátás | 208 |
| Vetés | 209 |
| Növényvédelem, növényápolás | 210 |
| Érés és betakarítás | 210 |
| A durumbúza őrleményeinek minőségi elvárásai | 210 |
| Vetőmagtermesztés | 211 |
| Tavaszi búza | 212 |
| Jelentősége | 212 |
| A növény botanikája és fiziológiája | 212 |
| Biológiai alapok | 213 |
| Termőhelyigénye | 213 |
| A termesztés módszere | 213 |
| Elővetemény | 213 |
| Talaj-előkészítés | 214 |
| Tápanyagellátás | 214 |
| Vetés | 215 |
| Növényvédelem, növényápolás | 215 |
| Érés és betakarítás | 215 |
| A tavaszi búza minősége | 216 |
| Vetőmagtermesztése | 216 |
| Tönkölybúza | 217 |
| Jelentősége | 217 |
| A növény botanikája és fiziológiája | 218 |
| Biológiai alapok | 219 |
| Termőhelyigénye | 219 |
| A termesztés módszere | 220 |
| Elővetemény | 220 |
| Talaj-előkészítés | 221 |
| Tápanyagellátás | 221 |
| Vetés | 222 |
| Növényvédelem, növényápolás | 223 |
| Érés és betakarítás | 224 |
| A tönköly minősége | 226 |
| Vetőmagtermesztése | 227 |
| Rozs és évelő rozs | 228 |
| Rozs | 228 |
| Jelentősége | 228 |
| A növény botanikája és fiziológiája | 229 |
| Biológiai alapok | 231 |
| A növény termőhelyigénye | 232 |
| A termesztés módszere | 232 |
| Évelő rozs | 237 |
| Tritikále | 238 |
| Jelentősége | 238 |
| A növény botanikája, fiziológiája | 238 |
| Biológiai alapok | 239 |
| Termőhelyigénye | 240 |
| A termesztés módszere | 240 |
| Előveteményigény | 240 |
| Talaj-előkészítés | 240 |
| Tápanyagigénye | 240 |
| Vetés | 241 |
| Növényvédelem, növényápolás | 241 |
| Érés és betakarítás | 242 |
| A tritikále minősége | 242 |
| Vetőmagtermesztése | 243 |
| Őszi és tavaszi árpa | 244 |
| Jelentősége | 244 |
| Az árpa botanikája és fiziológiája | 246 |
| Az árpa biológiájának alapjai | 251 |
| Az őszi árpa | 251 |
| Az őszi árpa fajtaválasztás szempontjai | 251 |
| Az őszi árpa termőhelyigénye | 252 |
| Az őszi árpa termesztési módszere | 253 |
| Az őszi árpa minősége | 260 |
| Vetőmagtermesztés | 261 |
| A tavaszi árpa | 261 |
| A tavaszi árpa fajtaválasztás szempontjai | 261 |
| A tavaszi árpa termőhelyigénye | 262 |
| A tavaszi árpa termesztési módszere | 264 |
| A sörárpa minősége | 273 |
| Vetőmagtermesztés | 276 |
| Zab | 277 |
| Jelentősége | 277 |
| A zab botanikája és fiziológiája | 277 |
| Biológiai alapok | 279 |
| Termőhelyigénye | 279 |
| A termesztés módszere | 280 |
| Előveteménye | 280 |
| Talaj-előkészítés | 280 |
| Tápanyagellátás | 280 |
| Vetés | 281 |
| Növényvédelem, növényápolás | 282 |
| Érés, betakarítás | 282 |
| A termés minősége | 283 |
| Vetőmagtermesztés | 283 |
| Rizs | 284 |
| Jelentősége | 284 |
| A növény botanikája és fiziológiája | 285 |
| Biológiai alapok | 286 |
| Termőhelyigénye | 286 |
| A termesztés módszere | 288 |
| Elővetemény | 288 |
| Talaj-előkészítés | 289 |
| Tápanyagellátás | 289 |
| Vetés | 290 |
| Növényvédelem, növényápolás | 291 |
| Érés és betakarítás | 292 |
| A rizs minősége | 292 |
| Vetőmagtermesztés | 292 |
| Szántóföldi rizstermesztés | 293 |
| Indián rizs | 294 |
| Jelentősége | 294 |
| A növény botanikája és fiziológiája | 295 |
| Biológiai alapok | 296 |
| Termőhelyigénye | 296 |
| A termesztés módszere | 297 |
| Elővetemény | 297 |
| Talaj-előkészítés | 297 |
| Tápanyagellátás | 298 |
| Vetés | 298 |
| Növényvédelem, növényápolás | 298 |
| Érés és betakarítás | 299 |
| Az indián rizs feldolgozása | 300 |
| Kukorica | 301 |
| Jelentősége | 301 |
| A növény botanikája és fiziológiája | 304 |
| Biológiai alapok | 308 |
| Termőhelyigénye | 313 |
| A termesztés módszere | 316 |
| Elővetemény | 316 |
| Talaj-előkészítés | 317 |
| Tápanyagellátás | 318 |
| Vetés | 319 |
| Növényvédelem, növényápolás | 321 |
| Öntözés | 323 |
| Érés, betakarítás, tárolás | 324 |
| A kukorica minősége | 327 |
| Vetőmagtermesztés | 328 |
| Szemes cirok | 335 |
| Jelentősége | 335 |
| A növény botanikája és fiziológiája | 335 |
| Biológiai alapok | 337 |
| Termőhelyigénye | 338 |
| A termesztés módszere | 338 |
| Elővetemény | 338 |
| Talaj-előkészítés | 339 |
| Tápanyagellátás | 339 |
| Vetés | 340 |
| Növényvédelem, növényápolás | 341 |
| Érés és betakarítás | 341 |
| Minőségi jellemzők | 342 |
| Vetőmagtermesztése | 342 |
| Köles | 343 |
| Jelentősége | 343 |
| A növény botanikája és fiziológiája | 343 |
| Biológiai alapok | 345 |
| Termőhelyigénye | 345 |
| A termesztés módszere | 345 |
| Előveteményigénye | 345 |
| Talaj-előkészítés | 345 |
| Tápanyagellátás | 346 |
| Vetés | 346 |
| Növényvédelem, növényápolás | 347 |
| Érés és betakarítás | 347 |
| A termesztett növény minősége | 348 |
| Vetőmagtermesztése | 348 |
| Fénymag | 349 |
| Jelentősége | 349 |
| Botanikája és fiziológiája | 349 |
| Biológiai alapok | 350 |
| Termőhelyigénye | 351 |
| A termesztés módszere | 351 |
| Elővetemény | 351 |
| Talaj-előkészítés | 351 |
| Tápanyagellátás | 352 |
| Vetés | 353 |
| Növényvédelem, növényápolás | 354 |
| Betakarítás | 354 |
| A fénymag minősége | 355 |
| Vetőmagtermesztése | 356 |
| Pohánka | 357 |
| Jelentősége | 357 |
| A növény botanikája és fiziológiája | 357 |
| Biológiai alapok | 358 |
| Termőhelyigénye | 358 |
| A termesztés módszere | 358 |
| Elővetemény | 358 |
| Talaj-előkészítés | 359 |
| Tápanyagellátás | 359 |
| Vetés | 359 |
| Növényvédelem, növényápolás | 360 |
| Érés és betakarítás | 360 |
| A termés minősége | 361 |
| Vetőmagtermesztése | 361 |
| Amaránt | 362 |
| Jelentősége | 362 |
| A növény botanikája és fiziológiája | 362 |
| Biológiai alapok | 364 |
| Termőhelyigénye | 364 |
| A termesztés módszere | 364 |
| Elővetemény | 364 |
| Talaj-előkészítés | 364 |
| Tápanyagellátás | 365 |
| Vetés | 365 |
| Növényvédelem, növényápolás | 365 |
| Érés és betakarítás | 366 |
| Függelék | 367 |
| A termőhely és a talajtípusok csoportjai | 367 |
| A tápanyagellátás módszere és táblázatai | 369 |
| Szakirodalom | 375 |
| A szerzőkről | 380 |
| A szerzők és munkahelyük 2005-ben | 383 |