1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Nuridsány Zoltán

Szemelvények az életműből (1942-1974)

Szerkesztő
Róla szól
Lektor
Fotózta

Kiadó: Masszi Lap- és Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 96 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 28 cm x 19 cm
ISBN: 963-8601-55-8
Megjegyzés: További kapcsolódó személyek a kötetben találhatóak. Színes és fekete-fehér reprodukciókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hűvös volt azon a koranyári estén Westfáliában, amikor kis kiállításom megnyitója után odahúzódtam a kandallóhoz barátom-vendéglátóm erdőszéli kis házában. Fejem, szívem még tele volt az elmúló nap... Tovább

Előszó

Hűvös volt azon a koranyári estén Westfáliában, amikor kis kiállításom megnyitója után odahúzódtam a kandallóhoz barátom-vendéglátóm erdőszéli kis házában. Fejem, szívem még tele volt az elmúló nap élményeivel, izgalmaival, és nagyon hiányzott az otthon hagyott család, a baráti kör. Hazatelefonáltam, s Adrienn első mondata ez volt: ma temettük el Zolikát... Nem mondott mást, hangja elcsuklott. A hirtelen hír szíven ütött. Kibontottam egy üveg konyakot, közelebb húzódtam a tűzhöz, ittam Zolika emlékére, majd a lángokba loccsantottam egy pohárkával - amivel itthon szerettem volna őt megkínálni. Aztán megint ittam, megint öntöttem a tűzre, és valami furcsa borzongással elkezdtem beszélgetni vele. Arról, hogy milyen jó barátok voltunk, hogy milyen nagyon kötődtünk egymáshoz, mennyit tanultam tőle a festészet és az emberség terén. Felidéztem az együtt töltött közös tájfestő kirándulásainkat, a közös kiállításokat, morfondírozásainkat, amivel a mindennapok eseményeit és a művészi élet fonákságait elemezgettük. Azokat a művészi és magánéleti gondokat, botladozásokat, amikben segíteni próbálgattunk egymásnak.
A fiaskó ürült, a láng fel-fellobbant, s úgy éreztem, hogy az „égő italáldozat" illata még utoléri Zolit a jó lelkek előtt nyitott mennyek kapuja előtt. Mert aki úgy szerette a családját, barátait, pályatársait, aki oly aggódó figyelemmel várta a jobb híreket székely és örmény ősei földje felől, aki szívvel-lélekkel csak jót és értékeset adott művészetével és emberszeretetével, mint ő, az előtt nyitva az Ég kapuja... Sokan vagyunk még az élők sorában, akik emlékezünk alakjára, érzelmes sötét szemére, finoman ironizáló mondataira.
Sokaknak függ még otthona falán jól komponált, markáns, finom színharmóniájú Nuridsány-festmény. Nem engedhetjük meg, hogy feledésbe merüljön munkássága. Azért rendeztünk neki emlékkiállítást még 1986-ban a Bartók '32 Galériában. És azért örülök ennek a művészeti kiadványnak, amely most sokaknak beszél Nuridsány Zoltán életéről, alkotásairól.

1999 december hava
Bod László Vissza

Fülszöveg

„...Csekély vigasztalásul csak az szolgálhat, hogy fiatal kora ellenére is érett művész volt már, kinek neve volt, mégpedig nagyrabecsült neve modern képzőművészeti életünkben..." (Kerecsényi Edit művészettörténész)
„Mindent látott, hallott, tapasztalt - jelenvalót és régen voltat; mély kútforrása bölcsességnek: mindent tudott, mindent megértett: átallátott minden homályon, a titok sűrű takaróján, átallátott hétszer hét burkon, mely elfödi a bölcsességet. A rejtett írást felkutatta, betemetett nyomokra bukkant, emlékek rönkjét emelé ki a hajdankor özönvizéből; veszélyes, messze útra indult, melyre tudásszomj ösztökélte, s midőn megtért, úti kalandját időtálló táblákra véste." (Gilgames I. tábla)
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Nuridsány Zoltán Nuridsány Zoltán Nuridsány Zoltán Nuridsány Zoltán Nuridsány Zoltán Nuridsány Zoltán Nuridsány Zoltán Nuridsány Zoltán

A borító és néhány lap nedvességtől foltos, hullámos.

Állapot:
1.640 ,-Ft
8 pont kapható
Kosárba
konyv