| Ne vesszen kárba semmi, ami megtermett! | 6 |
| Néhány szó a tárolásról | 8 |
| Befőzési tanácsok | 10 |
| Befőttek | 14 |
| Meggybefőtt borral | 14 |
| Földieper borban | 14 |
| Cseresznye vagy meggy, sütemények töltésére | 14 |
| Sárgabarack egészben | 15 |
| Őszi- vagy sárgabarack - kimagozva, hámozva | 15 |
| Ringló és vörösszilva | 15 |
| Hámozott szilva vagy ringló | 16 |
| Szőlő | 16 |
| Fán termő savanykás eper | 17 |
| Eper és szeder másképpen | 17 |
| Apró aranyalma | 17 |
| Körte | 18 |
| Som | 18 |
| Berkenye | 18 |
| Kökény | 18 |
| Birsalma | 19 |
| Birsalma mustban | 19 |
| Narancshéjbefőtt | 19 |
| Mézes dió | 20 |
| Rumos cseresznye vagy meggy | 20 |
| Rumos meggy másképpen | 20 |
| Sárga- vagy őszibarack napon érlelve | 20 |
| Sárga- vagy őszibarack alkoholban | 21 |
| Alma réteshez | 21 |
| Vegyes gyümölcs nyersen ("Rumtopf") | 22 |
| Szilva nyersen, rummal | 23 |
| Befőttek nyersen, szódavízzel | 23 |
| Őszi- vagy sárgabarack szódavizzel | 23 |
| Gyümölcsízek, lekvárok, dzsemek | 24 |
| Eperdzsem | 24 |
| Cseresznye- és meggyíz | 25 |
| Ribiszke | 25 |
| Málnaíz | 26 |
| Vegyes dzsem | 26 |
| Sárgabarackíz | 26 |
| Sárga- vagy őszibarackdzsem | 27 |
| Sárgadinnyedzsem | 27 |
| Tökdzsem | 27 |
| Citromdzsem tökkel | 28 |
| Tök mustban főve | 28 |
| Paradicsomlekvár | 28 |
| Szőlőlekvár | 29 |
| Szőlőlekvár birsalmával | 29 |
| Szilvareszter | 29 |
| Somdzsem | 30 |
| Szederdzsem | 30 |
| Bodzadzsem | 30 |
| Csipkebogyóíz | 30 |
| Csipkebogyóíz nyersen | 31 |
| Narancsdzsem almával | 31 |
| Gyümölcssajtok, kocsonyák | 32 |
| Meggysajt | 32 |
| Sárgabaracksajt | 32 |
| Őszibaracksajt | 32 |
| Almasajt | 33 |
| Körtesajt | 33 |
| Vegyes gyümölcssajt | 34 |
| Birsalmasajt | 34 |
| Mustban főtt birsalmasajt | 35 |
| Diós mézsajt | 36 |
| Almakocsonya | 36 |
| Ribiszke- és málnakocsonya (zselé) | 36 |
| Paradicsomkocsonya | 37 |
| Cukrozott gyümölcsök | 38 |
| Földieper cukorban | 38 |
| Cseresznye, meggy, egres cukorban | 39 |
| Cukrozott sárga- vagy őszibarack, cseresznye, meggy | 39 |
| Tök cukorban | 39 |
| Dulcsásza (román recept) | 40 |
| Görögdinnyehéj cukorban | 40 |
| Sárgadinnye cukorban | 40 |
| Zöld paradicsom cukorban | 41 |
| Rebarbara, cukorban | 41 |
| Áfonya cukorban | 42 |
| Zöld dió cukorszirupban | 42 |
| Cukrozott narancshéj | 43 |
| Gyümölcsszörpök, gyümölcsborok | 44 |
| Eperszörp | 44 |
| Eper-, málna-, szederlé nyersen | 44 |
| Málnaszörp | 45 |
| Málnaszörp nyersen | 45 |
| Meggyszörp (rostos) | 46 |
| Sárgabarackszörp (rostos) | 46 |
| Őszibarackszörp (rostos) | 46 |
| Gyümölcsszörpök szűrve | 46 |
| Rózsaszörp | 47 |
| Csipkebogyószörp | 47 |
| Narancsszörp alkoholosan | 47 |
| Bodzavirágszörp | 48 |
| Bodzavirág üdítő ital | 48 |
| Szárított bodzavirág üdítő ital | 48 |
| Bodzalé | 49 |
| Paradicsom ivólé | 49 |
| Szőlőlé | 49 |
| Édes szőlőmust | 50 |
| Almabor | 50 |
| Bor fekete szőlőből | 50 |
| Fügebor | 51 |
| Bodzavirágbor | 51 |
| Cukor nélkül - cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak | 52 |
| Almapüré | 52 |
| Alma reszelve | 53 |
| Szilva nyersen, gombócba | 53 |
| Levesnek, mártásnak eltett gyümölcsök | 54 |
| Almalé | 54 |
| Málnaszörp | 55 |
| Eperlé | 55 |
| Szilvalekvár | 55 |
| Savanyúságok | 57 |
| Csemegeuborka | 57 |
| Kovászos uborka télire | 57 |
| Sós uborka | 58 |
| Mustármagos uborka | 58 |
| Hagymás uborka | 58 |
| Uborkasaláta | 59 |
| Mustban főtt sütőtök, húsok mellé | 59 |
| Tök uborka módra | 60 |
| Zöld dinnye ecetben | 60 |
| Zöld paradicsom ecetben | 60 |
| Zöldpaprika ecetben | 61 |
| Zöldpaprika erdélyi módon | 61 |
| Paprikasaláta télire | 61 |
| Sültpaprika saláta | 62 |
| Vegyes zöldségsaláta | 62 |
| Csalamádé | 62 |
| Ecetes hagyma | 63 |
| Gombasaláta | 63 |
| Fűszeres gombasaláta | 63 |
| Szerb saláta | 64 |
| Marinált paradicsompaprika | 64 |
| Patisszon (csillagtök) ecetben | 65 |
| Patisszonsaláta | 65 |
| Cukkinisaláta | 65 |
| Cukkini fűszeresen | 66 |
| Szőlőlevél eltevése (kiskerttulajdonosok figyelmébe!) | 66 |
| Céklasaláta | 67 |
| Reszelt cékla | 67 |
| Ribiszke ecetben (vadhúsok mellé) | 67 |
| Ecetes meggy vagy cseresznye | 68 |
| Sárgadinnye ecetben | 69 |
| Ecetes körte | 69 |
| Ecetes szilva | 70 |
| Ecetes birsalma | 70 |
| Sárgadinnyehéj ecetben | 70 |
| Padlizsánsaláta ízesen | 71 |
| Vöröskáposzta-saláta | 71 |
| Uborkasaláta másképpen | 72 |
| Zöldbabsaláta | 72 |
| Káposztasaláta | 72 |
| Ecetes uborka kaporral (régi erdélyi recept) | 73 |
| Főzelékek, zöldségfélék tartósítása | 74 |
| Sóska | 74 |
| Paraj és mángold | 74 |
| Podlupka | 74 |
| Gomba gőzölve | 75 |
| Zöldborsó | 75 |
| Zöldbab | 75 |
| Zöldbab nyersen | 76 |
| Fejtett bab | 76 |
| Babgyuvecs | 76 |
| Tök ecetben | 77 |
| Tök fűszeresen | 77 |
| Tök gőzölve | 77 |
| Karfiol | 78 |
| Zöld kapor I. | 78 |
| Zöld kapor II. | 78 |
| Kapor ecetben | 78 |
| Paradicsomlé I. | 79 |
| Paradicsomlé II. | 79 |
| Paradicsomlé III. (nyers) | 79 |
| Paradicsompüré ízesítve | 79 |
| Paradicsom olajban | 80 |
| Paradicsom egészben | 80 |
| Tölteni való paprika | 80 |
| Tölteni való paprika paradicsomlében | 81 |
| Lecsó I. | 81 |
| Lecsó II. | 81 |
| Lecsó III. | 82 |
| Padlizsános lecsó | 82 |
| Ízesítők | 83 |
| Ételízesítő | 83 |
| Zöldségkeverék sótlanul | 83 |
| Leveszöldség üvegben | 83 |
| Fűszeres paradicsom | 84 |
| "Piroska" (erdélyi ízesített paradicsom) | 84 |
| Ízesítő paprikából és paradicsomból | 85 |
| Paprikalekvár | 85 |
| Paprikalekvár sótlanul | 85 |
| Petrezselyem-, zellerzöld vagy kapor sóban | 86 |
| Gombapor | 86 |
| Ecetek | 87 |
| Borecet | 87 |
| Gyümölcsecet | 87 |
| Almaecet | 88 |
| Ízesített ecetek | 88 |
| Aszalás, szárítás | 90 |
| Zöldborsó | 91 |
| Zöldbab | 92 |
| Gomba | 92 |
| Leveszöldség | 92 |
| Petrezselyem- és zellerzöld, friss kapor | 92 |
| Paprika | 93 |
| Cseresznye, meggy | 93 |
| Sárgabarack | 93 |
| Szilva | 93 |
| Aszalt, lapított szilva (prünella) | 93 |
| Lapított sárgabarack | 94 |
| Alma, körte | 94 |
| Mézes körte | 94 |
| Zöldségfélék nyersen a pincében, kamrában | 95 |
| Fagyasztás, mélyhűtés | 97 |
| Mi alkalmas fagyasztásra? | 97 |
| Előkészítés | 98 |
| Előfőzés (blansírozás) | 99 |
| Csomagolás | 99 |
| A fagyasztás | 100 |
| Gyümölcsök | 101 |
| Zöldségfélék | 102 |
| Felolvasztás - elkészítés | 102 |
| Néhány jótanács | 103 |
| Miből mit? | 105 |
| Tartalom | 113 |