1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A tehén- és juhtej kezelése, feldolgozása

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 210 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 63 fekete-fehér fényképpel, ábrával illusztrálva. A szerző az állatorvostudományok doktora.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
A tej és a tejtermékek táplálóértéke5
A mikroorganizmusok hatása a tej és a tejtermékek minőségére7
A mikroorganizmusok és életfeltételeik10
A mikroorganizmusok szaporodása és a színtenyészet fogalma13
A mikroorganizmusok hőmérsékletigénye17
A mikroorganizmusok levegő- (oxigén-) igénye19
A mikroorganizmusok vegyhatásigénye21
A mikroorganizmusok nedvességigénye22
A mikroorganizmusok fényérzékenysége23
A mikroorganizmusok táplálóanyagigénye23
A tejben levő mikroorganizmusok csoportosítása működésük alapján27
A mikroorganizmusok elterjedtsége29
A tej fertőződésének módja30
A csírapusztítás, tisztogatás mikrobiológiai alapelvei31
A tej termelése és kezelése37
A tehéntej termelésének irányelvei37
A juhtej termelésének irányelvei39
A tehéntej kezelése41
A tejkamra és tejház41
A tejkezelés eszközei44
A hűtők és hűtési módszerek45
A pasztőrök49
A tej tárolása55
A melegvízkészítés és mosogatás eszközei56
A tejgazdaságok vízellátása58
A jégvermek61
A tejkezelés személyi feltételei62
A tejkezelés gyakorlati végrehajtása63
A juhtej kezelése64
A tej feldolgozása a gazdaságban66
A tehéntej feldolgozása68
A kanna- és a palacktej készítése68
Az étkezési tejszín előállítása71
A fölözés72
A fölözőgépek73
A tejszín pasztőrözése75
A tejszín gyakoribb hibái76
Az étkezési tejfel készítése77
A tejfel gyakoribb hibái82
A túrógyártás85
A túrógyártás eszközei90
Az étkezési tehéntúró készítése92
A savanyú étkezési túró készítése92
Az oltós étkezési túró készítése95
Az étkezési túró gyakoribb hibái96
A túró csomagolása97
A túró zsírtartalmának beállítása tejszínnel98
A vajgyártás100
A vajkészítés eszközei102
A vajazó helyiség108
A tejszín kezelése110
A tejszín pasztőrözése111
A tejszín hűtése111
A tejszín érlelése113
A köpülés116
A vaj mosása118
A vaj gyúrása120
A vaj adagolása, formázása és csomagolása122
A vaj raktározása a gazdaságban123
Tisztogatás a vajazóban123
A gyakoribb vajhibák125
Ízhibák125
Állományhibák126
Kidolgozási hibák127
Az író értékesítése127
A vajgyártással kapcsolatos néhány fontosabb üzemi számítás127
A sajtgyártás132
A sajtgyártáshoz szükséges gépi felszerelés és eszközök133
Az érlelőpincék és felszerelésük135
A sajtgyártás alapelvei139
A sajtkészítés előkészületei140
Az üsttej zsírtartalmának beállítása140
Az üsttej pasztőrözése141
Az üsttej érlelése142
A tulajdonképpeni sajtkészítés143
Az üsttej beoltása és megalvasztása143
Az alvadék kidolgozása145
Az elősajtolás146
Az utómelegítés149
Az utósajtolás149
A formázás150
A sajtok préselése152
A sajtok sózása153
A sajtok érlelése154
A sajtok kezelése az érlelés alatt158
Gyakoribb sajthibák160
A sajtkészítéssel kapcsolatos fontosabb számítások161
Néhány sajtféleség készítése166
Imperiál (krém-) sajt167
Csemege romadur168
Teasajt170
Az óvári sajt171
A savósajt175
Ömlesztett sajt175
A juhtej feldolgozása176
A gomolya176
A korong alakú gomolya készítése178
A juhtúró181
A liptói túró készítése182
A székelytúró készítése183
Ostyepka185
A szalagsajt vagy parenyica187
Vizsgálati módszertan189
Vegyvizsgálatok190
Savfokmeghatározás Soxhlet-Henkel szerint190
Zsírmeghatározás Gerber szerint191
A vaj víztartalmának meghatározása195
A túró víztartalmának meghatározása196
Higiéniai vizsgálatok197
Mikrobiológiai vizsgálatok199
Irodalom208

Nyiredy István

Nyiredy István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Nyiredy István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv