1.037.106

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ökológiai gazdálkodás II.

Kertészet/Élelmiszer-feldolgozás, -tárolás, minőségbiztosítás/Ökonómia és marketing

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 342 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-9736-41-2
Megjegyzés: Színes fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Nem telt el egy esztendő és lehetőséget kapott széleskörű munkatársi gárdánk az Ökológiai gazdálkodás második kötetének megjelentetésére. Ezzel teljesé vált a kör, hiszen a kertészettel a... Tovább

Előszó

Nem telt el egy esztendő és lehetőséget kapott széleskörű munkatársi gárdánk az Ökológiai gazdálkodás második kötetének megjelentetésére. Ezzel teljesé vált a kör, hiszen a kertészettel a legértékesebb részt sikerült megalkotni a mezőgazdasági témakörök közül. Könyvünk elsőként taglalja hazánkban az ökotermények feldolgozását, tárolását, minőségbiztosítását. A záró, ökonómiai és marketing fejezet pedig lehetőséget biztosít mindenkinek, hogy meghozza döntését, érdemes-e ökológiai gazdálkodást folytatni.
Az ökológiai gazdálkodás azonban nem csak etikai kényszer, kemény válságban van a hagyományos mezőgazdaság. Az Európa nyugati részét megrengető BSE, száj és körömfájás járvány, a kertészetekben pusztító tűzelhalás, a krónikus túltermelési válság mellett több mezőgazdasági vezető országban célként 15-20 %-os ökológiai gazdálkodás részarányról beszélnek. Ettől természetesen mi még nagyon messze vagyunk, csak akkor fogunk rádöbbenni, hogy megint elmulasztottunk valamit, amikor a hasznot már mások lefölözték.
Remélem egyre többen fedezik fel, hogy a mezőgazdaság jelenlegi szerkezetében, szemléletében és támogatási rendszerében nem fenntartható. A felismerésben nyújtunk segítséget tankönyvünkkel, főleg egyetemi, főiskolai és posztszekunderi képzésben résztvevőknek.
Biztos vagyok benne, a fiatalok már nem fogják összekeverni a hagyományos és ökológiai gazdálkodás közötti határvonalakat s az új generáció képes lesz elfogadtatni azokat a gondolatokat, amelyeket sokan még elutasítanak vagy jobb esetben mosolyognak rajta. Vissza

Tartalom

Előszó325
Ökológiai gazdálkodás a kertészeti termelésben327
Timon Béla: Ökológiai gyümölcstermesztés329
Az ökológiai gyümölcstermesztés helye és jelentősége329
Művelési rendszerek az ökológiai gyümölcstermesztésben341
Termőültetvények ápolási munkái346
Az almatermesztés technológiájának alapvető műveletei360
A csonthéjas termésűek termesztéstechnológiai műveletei361
Bogyósgyümölcsűek ökológiai termesztése363
A hagyományos technológiával kezelt ültetvény átállítása367
Bioházikert369
Szórványgyümölcsösök370
Betakarítás, értékesítés, tárolás371
Gyümölcsfeldolgozás373
G. Tóth Magdolna: Fajtahasználat az ökológiai gyümölcstermesztésben375
Agroforestry rendszerek395
Az agroforestry jellemzői396
Az agroforestry rendszerek osztályozása396
A fák potenciális szerepe397
Az agroforestry rendszerek előnyei399
Az agroforestry rendszerek néhány korlátozó tényezője400
Agroforestry rendszerek tervezése401
Az agroforestry kezelési változatai402
Sövények, élő kerítések403
A szőlő ökológiai termesztése410
Bevezetés410
A terület kiválasztása411
Fajtahasználat411
Művelési mód413
Tápanyagellátás413
Vízellátás417
Talajművelés418
Takarónövényes művelés419
Fitotechnikai műveletek424
Növényvédelem425
Ökológiai zöldségtermesztés432
Bevezetés432
A zöldségtermesztés általános jellemzése432
A zöldségfajok ökológiai termesztése446
Ökológiai termesztés a zöldséghajtatásban473
Ökológiai gombatermesztés482
Bevezetés482
Termesztett csiperkegomba482
Laskagombák485
Shii take486
Ökológiai gazdálkodás a gyógynövénytermesztésben486
Az ökológiai gazdálkodás jelentősége a gyógynövény ágazatban486
Az ökológiai drogelőállítás helyzete Európában és hazánkban487
Az ökológiai drogelőállítás általános kérdései489
A termesztés legfontosabb lépései490
Betakarítás utáni műveletek496
Ökonyersanyagok és feldolgozott élelmiszerek minősége, minősítése499
Minőségbiztosítási rendszerek501
Az ISO 9000 szabványok, a minőségbiztosítási rendszerek501
A minőségbiztosítási rendszer kiépítése505
A minőségbiztosítási rendszerek alkalmazásának előnyei és hátrányai506
Minőségbiztosítási rendszerek továbbfejlődése506
A HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer507
Az ökogazdálkodás hatása az élelmiszerminőségre és -biztonságra507
Élelmiszerminőség és biztonság áttekintése és szabályozása507
Az öko-élelmiszerekre vonatkozó specifikus élelmiszer-minőségi és -biztonsági szempontok509
Bioélelmiszerek előállítása517
Tartósítás517
Aszalás, szárítás519
Tejsavas erjesztés522
Hőkezeléses tartósítás524
Bébiételek526
A termőhelyek kiválasztása526
A fajta kiválasztása527
Szerződéses termeltetés528
A termelők ellenőrzésének rendszere528
ISO 9000 minőségbiztosítási rendszer alkalmazása529
A termelés minőségbiztosítási rendszere529
HACCP rendszer531
Bioborkészítés532
Mi a biobor?532
Általános előírások a biborok készítéséhez533
A biobor készítés főbb szempontjai533
A biobor készítésnél alkalmazható eljárások és anyagok összefoglalása533
A bioborok ellenőrzése és minősítése534
A bioborok piaca535
A szőlőfeldolgozás536
Borkészítés539
Ökonómiai és marketingkérdések az ökológiai gazdálkodásban543
Az ökológiai gazdálkodás és az externális hatások összefüggései545
Az externális hatások fogalma, értelmezése545
Az externális hatások közgazdasági jelentősége548
Az externális hatások típusai551
Az externális hatások gazdasági kezelése, internalizálása555
A mezőgazdaság és a környezet kapcsolatai, negatív és pozitív externális hatások a mezőgazdaságban562
Az ökológiai gazdálkodás közgazdasági elemzése566
A területegységre jutó hozamok566
A termékek ára569
A termelési költségek570
A jövedelmezőség575
Az ökológiai gazdálkodás marketingkérdései581
Marketingstratégia. Hogyan segít a marketing?582
A kiskereskedelem stratégiai alapelvei584
A polcrendezés alapelvei587
Közvetlen értékesítés588
A beszállítói programok593
Az ökológiai birtoktervezés alapjai594
Az ökológiai birtoktervezés szempontjai594
Az ökológiai birtoktervezés folyamata596
Ökológiai birtoktervezés a "BIOPLAN" modellel597
Függelék619
2/2000. (i. 18.) Fvm-köm együttes rendelet a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai követelmények szerinti előállításának, forgalmazásának és jelölésének részletes szabályairól619
Fogalommeghatározások619
Az ökológiai termelés és feldolgozás feltételei619
Az ökológiai termelésből származó termékek jelölésének részletes feltételei620
Az ökológiai termelés tanúsításának módja621
A hatósági eljárásban fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak622
Átmeneti és záró rendelkezések622
1. számú melléklet a 2/2000. (I. 18.) FVM-KöM együttes rendelethez623
2. számú melléklet a 2/2000. (I. 18.) FVM-KöM együttes rendelethez625
3. számú melléklet a 2/2000. (I. 18.) FVM-KöM együttes rendelethez627
4. számú melléklet a 2/2000. (I. 18.) FVM-KöM együttes rendelethez631
5. számú melléklet a 2/2000. (I. 18.) FVM-KöM együttes rendelethez637
Irodalom639
Tárgymutató651
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv