kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Szaktudás Kiadó Ház |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 495 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-9553-32-8 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
| Előszó | 15 |
| Fajok és fajták, sajátosságaik, tartásuk, tenyésztésük, gondozásuk, szaporításuk | 17 |
| Alapelvek | 17 |
| A szarvasmarha | 17 |
| Tejtermelő fajták (kettős vagy vegyes hasznosítású fajták) | 17 |
| Húshasznú szarvasmarha fajták | 21 |
| A szarvasmarha takarmányozása | 32 |
| Szarvasmarhatartás-technológia | 39 |
| A juh | 42 |
| A jelentősebb, az öko állattenyésztésben felhasználható, hazánkban előforduló fajták | 42 |
| Tartási és tenyésztési módok | 46 |
| Takarmányozás | 47 |
| A termék-előállítás lehetőségei | 49 |
| A kecske | 51 |
| Kecske származása | 51 |
| A hazai ökológiai tartásban szerepet játszó fajták | 51 |
| A kecske takarmányozása | 53 |
| A bivaly | 57 |
| Tartás-tenyésztés | 57 |
| Takarmányozás | 58 |
| Küllem, tulajdonságok, testméretek | 58 |
| Termékek | 58 |
| Állategészségügy | 60 |
| A ló | 61 |
| Jelentősebb hazai lófajtáink | 61 |
| A ló szaporítása, felnevelése | 63 |
| A lovak elhelyezése, gondozása | 64 |
| A lovak takarmányozása | 67 |
| A lótenyésztés termékei | 69 |
| A lótenyésztés (tartás) jövője | 70 |
| A sertés | 71 |
| Sertésfajták | 72 |
| Tenyésztési eljárások az ökológiai sertéstenyésztésben | 73 |
| Ökológiai sertéstartás, tenyésztés, gondozás | 74 |
| Az ökológiai szemlélettel tartott sertés termelése, szaporítása | 75 |
| A sertés takarmányozása | 76 |
| A sertés legeltetése | 78 |
| A baromfiak | 78 |
| Baromfifajok és -fajták | 79 |
| A baromfiak szaporítása | 85 |
| A baromfiak tartása | 87 |
| A pulyka szabad tartása | 90 |
| Gyöngytyúktartás | 92 |
| Lúdtartás | 93 |
| Kacsatartás | 95 |
| Az ökológiai méhészet | 95 |
| Alapelvek | 95 |
| Magyarországon honos méhfaj az Apis mellifera carnica | 96 |
| A méhcsalád összetétele | 97 |
| A méhcsalád élete | 97 |
| Méhlegelők Magyarországon | 98 |
| A méhészet elhelyezése | 103 |
| Méhészeti szempontból jelentős termesztett mezőgazdasági és kertészeti növények | 104 |
| Méhes megporlást igénylő szántóföldi és kertészeti kultúrák | 106 |
| Méhlegelő céljából vetett jó mézelő fajokból álló keverék | 107 |
| A Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program szerepe az ökológiai rendszerű méhészetek kialakításában | 108 |
| Méhegészségügy | 108 |
| Méhészeti termékek | 111 |
| A méhészet magyarországi helyzete | 117 |
| Ökológiai szemléletű haltermék előállítás | 118 |
| Bevezetés | 118 |
| Az ökológiai állattartásban szereplő halfajok | 123 |
| Ökológiai jellegű, de nemcsak őshonos fajokkal megvalósított haltenyésztés | 124 |
| Takarmányozás | 125 |
| Az ökológiai haltenyésztés egyéb technológiai elemei | 126 |
| Az ökológiai alapú haltenyésztés állategészségügye | 127 |
| Az ökológiai haltenyésztésnek és feltételrendszerének ellenőrzése | 128 |
| Az ökológiai alapú haltenyésztés marketingje | 129 |
| Az ökológiai alapú haltenyésztés ökonómiája | 129 |
| A vadon élő állatfajok szerepe az ökológiai alapú állattenyésztésben | 130 |
| Zárttéri vadtenyésztés alapelvei | 130 |
| A vaddisznó tenyésztése | 138 |
| A házinyúl | 139 |
| Fajták | 140 |
| Tartási körülmények | 141 |
| Takarmányozás | 143 |
| Termék-előállítás | 144 |
| Állategészségügy | 144 |
| Ellenőrző kérdések | 145 |
| Az ökológiai szemléletű termék-előállítás termelési feltételei | 147 |
| Épületek | 147 |
| Építőanyagok | 147 |
| Épületszerkezetek | 149 |
| Állattartó épületek elhelyezése, kialakítása, méretezése | 153 |
| A szarvasmarhatartás épületei és kifutói | 157 |
| A juh- és kecsketartás épületei és kifutói | 161 |
| A sertéstartás épületei | 163 |
| A lótartás épületei és kifutói | 164 |
| A baromfitartás épületei és kifutói | 165 |
| A házinyúltartás épületei és kifutói | 170 |
| Kiegészítő (járulékos) épületrészek, építmények | 172 |
| Gépek és eszközök | 175 |
| A legeltetés gépei és eszközei | 175 |
| A takarmánynövények betakarításának gépei | 177 |
| Takarmánytároló és -tartósító berendezések | 179 |
| Az ökológiai takarmányozás gépei és eszközei | 180 |
| A trágyaeltávolítás gépei | 183 |
| A fejés gépei és a tejhűtés | 184 |
| Állatvédelem az ökológiai alapú állattenyésztésben | 189 |
| Bevezetés | 189 |
| Állattartás | 191 |
| Az állatszállítás | 195 |
| A vágóállat tartása és kímélete | 195 |
| Etológia | 196 |
| A domesztikáció hatása az állati viselkedésre | 196 |
| Érzékelés, tanulás | 198 |
| Területtel kapcsolatos és komfortviselkedés | 199 |
| A háziállatok szociális viselkedése | 200 |
| Az állatok táplálkozási viselkedése | 203 |
| A szaporodási viselkedés | 204 |
| Növendékállatok viselkedése | 209 |
| Abnormális viselkedésformák | 211 |
| Ember-állat kapcsolat | 214 |
| Ellenőrző kérdések | 215 |
| Takarmányozás | 217 |
| Alapelvek | 217 |
| Zöldtakarmányok | 218 |
| Egyszikű szántóföldi zöldtakarmányok | 218 |
| Pillangós szántóföldi zöldtakarmányok | 220 |
| Egyéb leveles szántóföldi takarmánynövények | 221 |
| Zöldtakarmány-keverékek | 222 |
| Gyökér-, gumós és egyéb lédús takarmányok | 223 |
| Szénák, szénalisztek | 225 |
| Silózott takarmányok | 226 |
| Magvak, szemestakarmányok | 226 |
| Gabonamagvak | 227 |
| Hüvelyes magvak | 229 |
| Olajos magvak | 231 |
| Melléktermékek | 232 |
| Cséplési melléktermékek | 232 |
| Élelmiszer-ipari melléktermékek | 234 |
| Nem hagyományos takarmányok | 242 |
| Erdei fák termése | 242 |
| Növényi csírák | 243 |
| Fűszerek és gyógynövények | 243 |
| A gombatermesztés hulladékai | 243 |
| Ásványi eredetű takarmánykiegészítő anyagok | 243 |
| Aminosavak | 244 |
| Takarmánykiegészítők | 244 |
| A víz | 246 |
| Takarmányok eltartása, tárolása | 248 |
| Ellenőrző kérdések | 249 |
| Az ökológiai alapú legeltetés és tartási módok, gyepgazdálkodás | 251 |
| Alapelvek | 251 |
| A gyep növényzete | 252 |
| Az ősgyepek szerepe az öko-gyepgazdálkodásban | 254 |
| A telepített gyepek szerepe az öko-gyepgazdálkodásban | 255 |
| A gazdasági állatok gyepigénye és az ökogyepek | 255 |
| Az ökogyep termesztése | 257 |
| A gyep telepítése és felülvetése | 257 |
| A telepítés agrotechnikája | 259 |
| Gyomszabályozás az ökológiai gyepeken | 261 |
| A gyep tápanyagellátásának ökológiai lehetőségei | 263 |
| A gyep termésképzése | 265 |
| A gyepalkotók hatása a termésképzésre | 266 |
| A legelő állatigénye és a gyep termésmegoszlás kapcsolata | 266 |
| Legelőhasználat, legeltetési módok | 268 |
| Terelgető, pásztoroló legeltetési formák | 268 |
| Adagoló legeltetési formák | 270 |
| Gazdasági állatok legeltetése | 271 |
| Szarvasmarha-legeltetés | 271 |
| Juhok legeltetése | 276 |
| Kecskelegeltetés | 279 |
| Sertéslegeltetés | 281 |
| Lólegeltetés | 286 |
| Gyepszénakészítés | 287 |
| A lazaszéna-készítés | 289 |
| Bálázott- vagy tömörítettszéna-készítés | 289 |
| A szénakészítés veszteségei | 290 |
| Tartósított gyeptakarmány-készítés silózással | 291 |
| Ellenőrző kérdések | 292 |
| Az ökológiai alapú állattenyésztés, állattartás állategészségügye | 295 |
| Alapelvek | 295 |
| Alternatív gyógymódok | 297 |
| Állathigiéniai követelmények | 304 |
| Környezeti tényezők és azok hatása az állati szervezetre | 304 |
| Járványvédelem | 315 |
| Az alapanyag-előállítás állategészségügyie | 322 |
| A fontosabb fertőző állatbetegségek, a megelőzés és a védekezés | 322 |
| A nem fertőző eredetű állatbetegségek és a kezelésük lehetőségei | 324 |
| Ellenőrző kérdések | 326 |
| Az ökológiai állattartás és állatitermék-előállítás ellenőrzése, tanúsítása | 329 |
| Alapelvek | 329 |
| A magyar ökológiai gazdálkodás ellenőrzésének rövid története | 330 |
| Az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésének története | 331 |
| A magyar ökológiai gazdálkodás szabályozása | 332 |
| Bejelentkezés az ökológiai gazdálkodás rendszerébe | 333 |
| Az átállás az ökológiai állattartásra | 335 |
| A takarmánytermő területek átállítása | 335 |
| Egyidejű átállás | 336 |
| Az állatok átállítása | 336 |
| Az állatok származása | 337 |
| A takarmányozás előírásainak értékelése a Magyarországi gyakorlatban | 339 |
| Az ökológiai állattartás állat-egészségügyi előírásai és értelmezésük az ellenőrzési renszerben | 341 |
| Különbségek a szokványos és az ökológiai állattartás gyakorlatában, az állatok szállítása és jelölése | 343 |
| Az állatok épületekben és azon kívüli tartásának előírásai és azok érvényesülése az ökológiai gazdaságban | 345 |
| Az emlősök tartásának előírásai | 347 |
| A baromfi tartásának előírásai | 349 |
| Az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó különleges adminisztratív intézkedések | 350 |
| Az állatitermék-feldolgozás ellenőrzésének gyakorlata | 351 |
| A feldolgozó üzemekkel szembeni követelmények | 351 |
| Az állati eredetű élelmiszerekre vonatkozó előírások | 351 |
| Az ellenőrzés és tanúsítás menete | 352 |
| Ellenőrző kérdések | 355 |
| Az ökológiai alapú állati termékek, előállításuk, forgalmazásuk | 357 |
| Alapelvek | 357 |
| Élelmiszer-biztonság | 357 |
| Tápérték | 358 |
| Érzékszervi és funkcionális tulajdonságok | 358 |
| Etikai követelmények | 360 |
| Feldolgozás | 361 |
| A gyártmányfejlesztés lehetőségei | 362 |
| Forgalmazás | 364 |
| Mezőgazdasági termékek jelölése | 364 |
| Több összetevőből álló, ill. feldolgozott termék jelölése | 365 |
| A hústermékek előállításának technológiai alapjai | 365 |
| A hús | 365 |
| Hőkezelt termékek | 366 |
| Füstölés | 367 |
| Szárazáruk | 368 |
| Az alapanyagok minősítése, minőségi feltételek | 369 |
| Alapelvek | 373 |
| A sajtok | 374 |
| A túró | 374 |
| A vaj | 376 |
| A hús és hústermékek | 376 |
| Marhahús | 376 |
| Juhhús | 380 |
| Kecskehús | 382 |
| Bivalyhús | 383 |
| Lóhús | 383 |
| Sertéshús | 384 |
| Baromfihús | 387 |
| A tej és a tejtermékek | 389 |
| Szarvasmarha | 389 |
| Juh | 389 |
| A kecsketej | 389 |
| Egyéb termékek | 391 |
| Tojás | 391 |
| Bőrök, prémek, gyapjú, szőr, trófeák | 395 |
| Ellenőrző kérdések | 397 |
| Az ökológiai alapú állattenyésztés marketingje | 399 |
| A fogyasztói magatartás változásai | 399 |
| Marketing alapfogalmak | 401 |
| A marketing definíciója | 401 |
| Marketingstratégia | 401 |
| A marketingkoncepció kifejlődése | 402 |
| Marketingcélok - marketingterv | 402 |
| Megkülönböztető versenyelőny | 404 |
| A termelési és piacrajutási költségek csökkentése | 405 |
| Tőkekoncentráció | 405 |
| Stratégiai partnerség | 406 |
| Koordináció, integráció | 407 |
| Magas piaci értéket képviselő termékek előállítása | 407 |
| A feldolgozottsági szint növelése | 408 |
| Minőségjavítás, minőségbiztosítás | 408 |
| Hatékony marketingeszközök az élelmiszerértékesítésben | 409 |
| Márka | 409 |
| Kereskedelmi márka | 410 |
| Cégnév vagy márkanév? | 411 |
| Védjegy | 412 |
| Direkt értékesítés falusi portákon | 414 |
| Ökoturizmus | 415 |
| Ellenőrző kérdések | 415 |
| Az ökológiai alapú állattenyésztés ökonómiája | 417 |
| Alapelvek | 417 |
| Motiváció, érdekeltség, ösztönzés | 419 |
| Közgazdasági sajátosságok | 421 |
| Hozam-ár-költség viszonyok | 421 |
| Erőforrások (munkaerő, föld, tőke) | 424 |
| Beruházás mutatói | 428 |
| Az ökológiai alapú állattenyésztő gazdaság üzleti terve, a döntés előkészítése | 429 |
| Az üzleti terv szerkezete | 430 |
| Ökológiai állattartó modellüzemek | 434 |
| Szarvasmarhatartó (-tenyésztő) gazdaság, húshasznú állattartás | 434 |
| Szarvasmarhatartó ökogazdaság, tejtermelő tehenészet | 436 |
| Juhtartó ökogazdaság | 439 |
| Sertéstartó ökogazdaság | 440 |
| Ökológiai tojástermelés | 443 |
| Ökológiai húscsirkehizlalás | 445 |
| Ellenőrző kérdések | 447 |
| Függelék | 449 |
| Ökológia tartásra alkalmas, egyéb fajok és fajták | 449 |
| Galamb | 449 |
| Strucc | 452 |
| Emu | 456 |
| Ökogasztronómia | 458 |
| Alapelvek, az ökológiai alapú állati termékek humán-egészségügyi hatásai | 458 |
| Táplálkozási és élvezeti értéket befolyásoló tényezők | 459 |
| Ellenőrző kérdések | 461 |
| Mellékletek | 463 |
| Irodalom | 478 |
| Contents | 487 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.