| Bevezetés | 5 |
| A gondos szakács | 10 |
| Különleges fűszeres bor | 10 |
| Mézes fűszeres bor utazók számára | 10 |
| Római ürmös | 10 |
| Rózsabor és ibolyabor | 11 |
| Lubirniai olajat így készíts | 11 |
| Vörösborból fehéret így készíts | 11 |
| Romlott liquamen helyrehozatala | 12 |
| Hogyan marad a hús só nélkül bármeddig friss? | 12 |
| Hogyan áll el a disznó- vagy marhabőr és a főtt disznóköröm? | 12 |
| Hogyan teheted az elsózott húst kellemesebbé? | 12 |
| Sült hal tartósítása | 12 |
| Osztriga tartósítása | 12 |
| Hogyan használhatsz hosszú időn keresztül egyetlen uncia lasert? | 12 |
| Mézédes édességek tartósítása | 13 |
| Romlott méz feljavítása | 13 |
| Hogyan próbálhatod ki, hamisított-e a méz? | 13 |
| Szőlő frissentartása | 13 |
| Alma és gránátalma frissentartása | 13 |
| Birsalma tartósítása | 13 |
| Friss füge, alma, szilva, körte és cseresznye tartósítása | 13 |
| Cédrátcitrom tartósítása | 13 |
| Szeder tartósítása | 14 |
| Zöldségfélék tartósítása | 14 |
| Répa tartósítása | 14 |
| Szarvasgomba tartósítása | 14 |
| Kemény húsú őszibarack tartósítása | 14 |
| Sokféleképpen felhasználható fűszeres só | 15 |
| Zöld olajbogyó eltevése, hogy bármikor olajat készíthess | 15 |
| Köménymártás osztrigához, és más kagylóhoz | 15 |
| Silfium-mártás | 16 |
| Oenogarum szarvasgombához | 16 |
| Oxyporum | 16 |
| Hypotrimma | 16 |
| Az emésztést segítő oxygarum | 16 |
| Moretaria | 17 |
| Jegyzetek | 17 |
| Vagdalthúsok | 19 |
| Húsgombócok | 19 |
| Hydrogarum, apothermum és amulatum | 20 |
| Malacburok, hurka | 21 |
| Lucaniai kolbász | 21 |
| Kolbászfélék | 21 |
| Jegyzetek | 23 |
| A kertész | 24 |
| Hogyan őrzi meg a zöldség eredetei zöld színét? | 24 |
| Gyomorerősítő mellékletek | 24 |
| Spárga | 25 |
| Tök | 25 |
| Cédrátcitrom | 25 |
| Uborka | 26 |
| Görögdinnye és sárgadinnye | 26 |
| Mályva | 26 |
| Zsenge brokkoli és káposzta | 26 |
| Póréhagyma | 27 |
| Cékla | 27 |
| Vöröskáposzta | 27 |
| Répafélék | 27 |
| Retek | 27 |
| Főzelékek | 28 |
| Vadon termő növények | 28 |
| Csalán | 28 |
| Endívia és fejessaláta | 28 |
| Articsóka | 29 |
| Articsóka virágvacka | 29 |
| Sárgarépa és paszternák | 30 |
| Jegyzetek | 31 |
| Mindenféle | 32 |
| Sala cattabia | 32 |
| Serpenyőben készült hal- zöldség- és gyümölcsfélék | 32 |
| Apró falatok halból és egyéb gombócok | 38 |
| Árpakása vagy árpalé | 39 |
| Előételek | 40 |
| Jegyzetek | 42 |
| Hüvelyesek | 44 |
| Kásák | 44 |
| Lencse | 44 |
| Borsó | 45 |
| Conchicla | 47 |
| Árpa és tönköly | 48 |
| Zöldbab és baiaei bab | 48 |
| Görögszéna | 49 |
| Vajbab és csicseriborsó | 49 |
| Jegyzetek | 50 |
| Szárnyasok | 51 |
| Mártások strucchoz | 51 |
| Mártások daruhoz vagy kacsához, fogolyhoz, gerléhez, vadgalambhoz, házigalambhoz és egyéb szárnyasokhoz | 51 |
| Mártások fogolyhoz, császármadárhoz és gerléhez | 52 |
| Mártások vadgalambhoz és házi galambhoz | 52 |
| Mártások pávához és különböző szárnyasokhoz | 53 |
| Mártások flamingóhoz és fácánhoz | 53 |
| Mártások libához | 54 |
| Mártások csirkéhez | 54 |
| Jegyzetek | 57 |
| Az ínyenc | 58 |
| Malacburok, bőrke, fejhús, borda és köröm | 58 |
| Disznócsecs | 58 |
| Máj | 58 |
| Apró falatok | 59 |
| Sültek | 59 |
| Mártások főtt húsokhoz és hússzeletekhez | 60 |
| Disznógyomor | 60 |
| Felsál és vese | 61 |
| Sonka | 61 |
| Máj vagy tüdő | 62 |
| Házilag készült édességek és savanyú tej | 62 |
| Gyökérgumó | 63 |
| Kőrisfagomba vagy csiperke | 63 |
| Szarvasgomba | 64 |
| Mártás colocasiumhoz | 64 |
| Éti csiga | 64 |
| Tojás | 65 |
| Jegyzetek | 66 |
| Négylábúak | 67 |
| Vaddisznó | 67 |
| Mártások szarvashoz | 68 |
| Mártások őzhöz | 69 |
| Mártások vadjuhhoz | 69 |
| Marha- vagy borjúhús | 69 |
| Kecske és bárány | 70 |
| Malac | 71 |
| Nyúl | 74 |
| Mogyorós pele | 76 |
| Jegyzetek | 77 |
| A tenger | 78 |
| Mártások langusztához | 78 |
| Mártások villamos rájához | 78 |
| Mártások kalmárhoz | 79 |
| Mártások tintahalhoz | 79 |
| Mártások poliphoz | 79 |
| Mártások osztrigához | 79 |
| Mártások mindenfajta kagylóhoz | 79 |
| Mártások tengeri sünhöz | 80 |
| Kagyló | 80 |
| Bonitó, fiatal tonhal, tengeri pérhal | 80 |
| Baiaei embractum | 81 |
| Jegyzetek | 82 |
| Mártások | 83 |
| Mártások különféle halakhoz | 83 |
| Mártások murénához | 84 |
| Mártások angolnához | 85 |
| Jegyzetek | 86 |
| Melléklet | 87 |
| A gyakrabban előforduló kifejezések magyarázata | 87 |
| Római mértékegységek | 89 |