| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 163 oldal |
| Sorozatcím: | Kertünk, házunk, otthonunk |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-232-623-7 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Második, javított kiadás. |
| Előszó a magyar kiadáshoz | 5 |
| Hogyan alakult ki a vegyes növénykultúrás kertművelési mód? | 11 |
| Alapgondolatok és alapszabályok | 13 |
| A vegyes növénykultúrás zöldséges az évszakok körforgásában | 15 |
| Példa: a természet | 15 |
| A váltakozósoros termesztés gyakorlata | 15 |
| A tavasz és a nyárelő | 17 |
| Nyárutó, ősz és tél | 27 |
| A vegyes növénykultúrás termesztési módszerrel könnyen megoldható problémák | 37 |
| A betakarítás ideje | 37 |
| Hagymatermesztés | 38 |
| Paradicsomtermesztés | 39 |
| Vegyes növényzet ágyásokban | 42 |
| Mindig zöldellő növénytömeg és talajtakarás | 44 |
| Elővetemények | 44 |
| Felületi komposztálás | 49 |
| Talaj és trágyázás - a növényfejlődés alapja | 53 |
| Talajállapot - jól vagy rosszul művelt talaj | 53 |
| Mi minden árthat a talajnak? | 54 |
| Komposztprizma vagy -verem | 56 |
| Szecskázott nyesedék | 58 |
| A nyesedék összetétele | 58 |
| Felhasználása | 60 |
| A nyesedék jelentősége a talajegészség fenntartásában | 61 |
| Gazdálkodás a csapadékkal és a vízutánpótlással | 62 |
| A giliszták felszaporodása a vegyes növénykultúrás kertben | 64 |
| Gyomok a kertben | 66 |
| Mit tekintünk gyomnövénynek? | 66 |
| A gyomnövények szerepe | 67 |
| Talajjelző gyomnövények | 67 |
| Javító hatású gyomok | 69 |
| Biológiai körforgás | 70 |
| A gyomok és a pillangók | 71 |
| Trágyalé gyomnövényekből és azok hatása | 71 |
| A gyógy- és fűszernövények termesztése | 75 |
| Beillesztésük a vegyes növénykultúrás rendszerbe | 75 |
| Az egynyári gyógy- és fűszernövények | 76 |
| Évelő gyógy- és fűszernövények | 80 |
| Termesztésre javasolt egyéb évelők | 81 |
| Mi történik az évelőkről levágott növényi részekkel? | 84 |
| Trágyalevek gyógy- és fűszernövényekből | 85 |
| Különleges trágyalevek | 87 |
| A vegyes kultúra sematikus ábrázolása | 88 |
| Állatok a kertben | 90 |
| A mikrofauna | 91 |
| Nagyobb állatok | 92 |
| Az állatközösség összetétele | 94 |
| Kölcsönös függőség | 94 |
| Kártevőkké vált állatok | 96 |
| Gyümölcs a vegyes kertben | 100 |
| Bogyósgyümölcsűek | 100 |
| Gyümölcsfák | 107 |
| A kert és a táplálkozás | 112 |
| Fűszernövények konyhai használatra | 113 |
| Friss saláták | 116 |
| Főzött zöldségfélék | 120 |
| Zöldséglevek és -levesek | 128 |
| A szamóca és az egyéb gyümölcsfélék | 130 |
| Használjunk több fűszert a húsokhoz! | 133 |
| Gondoljunk a télre is! | 136 |
| Virágok, cserjék, rózsák a vegyeskultúrás kertben | 141 |
| A minta a régi parasztkert | 141 |
| A díszkertben néhány dolog nehezebb, mint a zöldségesben | 141 |
| Talajtakarás a díszkertben | 143 |
| Kerüljük a "monokultúrát"! | 143 |
| Évelők és rózsatövek társítása | 144 |
| Ha egyszer a kert már túl nagy lesz | 148 |
| Gyógy- és fűszernövény-ABC | 149 |
| Gertrud Franck ajánlása | 159 |