| Előszó | 3 |
| I. rész | |
| A forgácsolás és szerszámainak várható fejlődése | 5 |
| A jelenleg ismert és felhasznált megmunkálási módok részesedési arányának eltolódása a termelékenyebbek javára | 6 |
| Új fizikai és kémiai elveken alapuló megmunkálási módok kifejlesztése | 7 |
| A gyártás automatizálása | 7 |
| Forgácsolási eljárások fejlődésének általános vonásai | 11 |
| A megmunkálási módok részesedési arányának eltolódása | 11 |
| Új technológiai eljárások | 14 |
| A gyártás automatizálása | 18 |
| A szerszámgépek fejlődésének főbb irányai | 18 |
| Az egyedi és kissorozat gyártás gépei | 28 |
| A középsorozat gyártás gépei | 29 |
| A nagysorozat gyártás gépei | 29 |
| Tömeggyártás gépei | 30 |
| A mellékidő csökkentése | 31 |
| A munkadarab befogása | 31 |
| A szerszámok cseréje | 32 |
| A szerszámok utánállítása | 32 |
| Mérőkészülékek | 33 |
| Egyéb berendezések | 33 |
| Főidők csökkentése | 34 |
| Szerszámanyagok | 34 |
| Forgácsoló szerszámok szerkezeti formái | 38 |
| A termelékenység alakulása | 41 |
| A termelés megszervezése | 45 |
| II. rész | |
| Forgácsolás elméleti kérdések | 49 |
| Szerszám geometriák | 51 |
| Forgácstörés | 67 |
| Forgácstörő horony | 72 |
| Állítható köszörült forgácstörő | 76 |
| Egyéb forgácstörési módok | 86 |
| Forgácstörés csigafúróknál | 89 |
| Forgácsosztás | 97 |
| Hűtés-kenés | 99 |
| Hűtés-kenés hatása a súrlódásra | 101 |
| Hőforrások a forgácsolásban | 104 |
| A folyadékok szerepe forgácsolásnál | 105 |
| A folyadékok kenőhatása | 105 |
| Adszorpciós hatás | 107 |
| Diffúziós hatás | 108 |
| Belső kenőhatás | 108 |
| Folyadék hűtőhatása | 108 |
| A folyadék öblítőhatása | 110 |
| Antikorróziós hatás | 110 |
| Hűtő-kenő folyadékok összetétele és tulajdonságai | 111 |
| Olajok | 113 |
| Emulziók | 117 |
| Vizes oldatok | 121 |
| Különleges hűtés-kenési eljárások | 122 |
| Nagynyomású hűtés | 122 |
| CO2 hűtés | 124 |
| Ködhűtés | 126 |
| Egyéb eljárások | 128 |
| Forgácsoló szerszámok kopása, éltartam meghatározása | 130 |
| Forgácsoló szerszámok éltartam meghatározása | 134 |
| Utánélezhetőség alapján számított éltartam (maximális forgácsolási idő) | 135 |
| Minimális költség alapján számított gazdaságos éltartam | 137 |
| Méretpontos éltartam | 141 |
| Programszerszámok | 154 |
| Tömör programszerszámok | 157 |
| Szerelt szerszámok | 160 |
| Szerelt kések | 160 |
| Szerelt kisméretű betétkések | 165 |
| Szerelt marófejek | 182 |
| Szerelt program-szerszámok | 184 |
| Agregátgépek szerszámai | 187 |
| Beszúró szerszámok | 187 |
| Síkesztergáló szerszámok | 197 |
| Szerszámok méretre állítása gépen kívül | 202 |
| Szerszámok méretellenőrző berendezései | 203 |
| Szerszámbefogók | 211 |
| Szerszámcserélő, váltó és törést jelző berendezések | 218 |
| Szerszámcserélő berendezések | 219 |
| Szerszámváltó berendezések | 223 |
| Szerszámcserét, törést jelző berendezések | 235 |
| Függelék | 241 |
| Zsugorított forgácsoló keményfémek anyagjelei és felhasználási csoportok | 241 |
| Hűtő-kenő folyadék kiválasztásának és üzemeltetésének szempontjai | 271 |
| Általános irányelvek | 271 |
| Hűtő-kenő folyadékok kiválasztása az acél és öntöttvas különféle megmunkálási módjainál | 279 |
| Hűtő-kenő folyadék kiválasztásának szempontjai színesfémeknél | 286 |
| Hűtő-kenő folyadékok alkalmazásának gazdaságossági kérdései | 288 |
| Hűtő-kenő folyadék szükséglet megtervezése | 290 |