1.034.873

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Tanácsköztársaság napjai Esztergomban

A felső Duna-szakasz hadműveleteinek leírásával

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: 1919-es Esztergomi Emlékbizottság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 169 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 800 példányban. 2 db térképmelléklettel. Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez az Emlékkönyv, amelyet a Magyar Tanácsköztársaság 40. évfordulóján bocsátunk útjára, 1919 hősi emlékezetét szolgálja. A kötetben közölt tanulmányok, amelyeket a helyi és az országos történet... Tovább

Előszó

Ez az Emlékkönyv, amelyet a Magyar Tanácsköztársaság 40. évfordulóján bocsátunk útjára, 1919 hősi emlékezetét szolgálja. A kötetben közölt tanulmányok, amelyeket a helyi és az országos történet szakkutatói írtak, arra utalnak rá, hogy Esztergom, annak dolgozói, a dorogi szénmedence proletárjaival együtt, népünk újkori történetének ebben a dicsőséges szakaszában is megállták helyüket.
1919. esztergomi eseményei szemléletesen tanúsítják azt, hogy ez a város, amely hajdan az ország fővárosa volt s amely az újkorban a klerikalizmus fellegvára lett, az újkor századaiban is megőrizte haladó hagyományait. Az Esztergom falai alatt küzdő Balassi Bálintok, Bottyán Jánosok hagyományaira gondolunk, vagy azokra a 48-as esztergomi s komáromi nemzetőrökre, akik 1848 nyarán a vár átadására késztették Komárom császári várparancsnokát. Mert városunknak, amely az egyházi reakció idején a tetszhalál állapotában volt, megvan és minden időkben meg volt a maga másik arca is. A maradiság erőivel szemben Esztergom népe a haladás vonalán járt. Újkori szabadságmozgalmainkban városunk és megyénk népe mindig kivette a maga nehéz részét. 1919-ben, amikor Esztergom falai között a klerikális reakció az ellenforradalom szálláscsinálója lett, a város dolgozói, a dorogi bányászokkal együtt, nagyszerű fegyverténnyel utasították vissza a nyugati imperializmus betolakodó zsoldosait s Esztergom és Komárom 1919-es hősei, önként vállalt hősi ellenállásukkal, Vöröshadseregünket Salgótarján védelmében is segítették.
A 19-es esztergomi és komáromi hősök példája ma is előttünk jár és minden időkre megjelöli a szocializmus útját járó dolgozó népünk további eszményeit. Az új Esztergom, amely tele van életerővel, jövőt formáló lendülettel, amely ma már iparával a szocializmus építésében jelentős helyet foglal el, kegyelettel emlékezik az 1919-es Tanácsköztársaságért elesett hősökre s tisztelettel a ma is élő veteránokra, régi adósságát rója le ezzel a kötettel. Vissza

Tartalom

Előszó. - Lázár András 7
A Tanácsköztársaság hétköznapjai
- Közigazgatási intézkedések Esztergom vármegyében és Esztergom
városában. - Tóth István. 9
A Tanácsköztársaság szociális és kulturális politikájának eredményei Esztergomban. - Szabó László 40
Komárom és Esztergom szereplése a Magyar Tanácsköztársaság Honvédő Háborújában. - Dezsényi Miklós 74
Az esztergomi érsekség a proletárdiktatúra ellen és az ellenforradalom felülkerekedéséért. - Orbán Sándor 101
Kernstok Károly részvétele a haladó művészeti és politikai mozgalmakban.
Dévényi Iván. 121
Az esztergomi múzeum és a helyi sajtó 19-es dokumentumaiból - Zolnay László 137
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv