| Alapismeretek | |
| Bevezetés a szerves chemiába | 1 |
| Bevezetés | 1 |
| Összegképlet. Szerkezeti képlet. Isomeria | 2 |
| A szén vegyértékéről | 3 |
| Organikus vegyületek tulajdonságai | 4 |
| Feladatok | 5 |
| Szerves anyagok analysise | 5 |
| Anyag előkészítése | 6 |
| Elemek qualitatív kimutatása | 6 |
| Elemek mennyiségi meghatározása | 7 |
| Összegképlet felállítása | 10 |
| Molekulasúly meghatározása | 10 |
| Egyéb analytikai módszerek | 13 |
| Feladatok | 13 |
| Nyílt szénláncú vegyületek | |
| Szénhydrogenek I. A methan-csoport | 15 |
| Szerkezet | 15 |
| Methan | 18 |
| A methan-sor tagjai | 19 |
| Methan-homologok snythesise | 22 |
| Petroleum és rokon anyagok | 23 |
| Mesterséges petroleum | 24 |
| Feladatok | 25 |
| Szénhydrogenek II. Telítetlen szénhydrogenek | 25 |
| Aethylen-sor (olefinek) | 25 |
| Substitutio és additio | 27 |
| Aethylen | 28 |
| Diolefinek | 30 |
| Acetylen-sor | 31 |
| Szénhydrogenek áttekintése | 34 |
| Feladatok | 34 |
| A szénhydrogenek halogen-származékai | 34 |
| Képződés | 35 |
| Tulajdonságok | 37 |
| Chloroform | 39 |
| Jodoform | 40 |
| Széntetrachlorid | 40 |
| Feladatok | 40 |
| Alkoholok I. Egyértékű alkoholok | 41 |
| Bevezetés | 41 |
| Alkoholok szerkezete | 42 |
| Egyértékű alkoholok képződése | 44 |
| Tulajdonságok | 47 |
| Vegyi jellem | 47 |
| Methylalkohol | 49 |
| Aethylalkohol | 50 |
| Magasabb alkoholok | 51 |
| Telítetlen alkoholok | 53 |
| Feladatok | 53 |
| Alkoholok II. A szerves erjedés | 54 |
| Erjedés elmélete | 54 |
| Melléktermékek | 55 |
| Szeszgyártás | 56 |
| Szeszes italok | 57 |
| Áttekintés | 58 |
| Pálinkák és likőrök | 58 |
| Bor | 58 |
| Sör | 59 |
| Alkoholismus | 59 |
| Feladatok | 59 |
| Alkoholok III. Többértékű alkoholok | 60 |
| Bevezetés | 60 |
| Kétértékű alkoholok | 60 |
| Háromértékű alkoholok | 62 |
| Glycerin | 62 |
| Négy- és többértékű alkoholok | 64 |
| Feladatok | 65 |
| Aetherek | 65 |
| Bevezetés | 65 |
| Keletkezés és előállítás | 66 |
| Tulajdonságok | 67 |
| Aethylaether | 68 |
| Alkylperoxydok | 69 |
| Feladadok | 70 |
| Aldehydek | 70 |
| Bevezetés | 70 |
| Keletkezés és előállítás | 71 |
| Tulajdonságok és reactiok | 71 |
| Formaldehyd | 75 |
| Acetaldehyd | 76 |
| Telítetlen és többértékű aldehydek | 77 |
| Feladatok | 77 |
| Ketonok | 78 |
| Bevezetés | 78 |
| Előállítás | 78 |
| Jellem | 79 |
| Aldehydek és ketonok összehasonlítása | 81 |
| Aceton | 81 |
| Magasabb és telítetlen ketonok | 82 |
| Diketonok | 82 |
| Feladatok | 83 |
| Egybázisú, telített savak | 84 |
| Definitio és felosztás | 84 |
| Ionisatio | 85 |
| Sók hydrolysise | 86 |
| Általános előállítási módszerek | 86 |
| Tulajdonságok | 87 |
| Reactiok | 88 |
| Hangyasav | 89 |
| Ecetsav | 91 |
| Magasabb savak | 93 |
| Feladatok | 94 |
| A zsírsavak származékai I. Esterek, viaszok, zsírok | 95 |
| Esterképződés elmélete | 95 |
| Esterek tulajdonságai | 96 |
| Szervetlen savak esterei | 97 |
| Áttekintés | 98 |
| Viaszok | 98 |
| Zsírok és zsíros olajok | 99 |
| Zsírok ipari hasznosítása | 101 |
| Szappangyártás és a szappanok | 102 |
| Lecithinek | 103 |
| Feladatok | 104 |
| A zsírsavak származékai II. Savchloridok, amidok, nitrilek, anhydridek | 105 |
| Savchloridok | 105 |
| Savamidok | 106 |
| Savnitritek | 107 |
| Sananhydridek | 108 |
| Ketenek | 109 |
| Sav-származékok áttekintése | 110 |
| Feladatok | 110 |
| Többfázisú telített savak | 110 |
| Beosztás | 111 |
| Synthesis és reactiok | 111 |
| Oxalsav | 112 |
| Malonsav | 113 |
| Malonester | 113 |
| Borostyánkősav | 114 |
| Magasabb dicarbonsavak | 115 |
| Feladatok | 115 |
| Telítetlen savak. Bevezetés a stereochemiába | 116 |
| Olajsav-sor | 116 |
| Stereochemia | 118 |
| Kettős kötés térbeli kifejezése | 119 |
| Cis-trans-isomeria | 121 |
| Telítetlen dicarbonsavak | 122 |
| Feladatok | 122 |
| Aldehyd- és ketonsavak | 123 |
| Aldehydsavak | 123 |
| Ketonsavak | 123 |
| Pyroszőlősav | 124 |
| Acetecetester és a tautomeria | 124 |
| Acetecetester -képződés elmélete | 126 |
| Synthesisek acetecetesterrel | 127 |
| Egyéb ketonsavak | 128 |
| Feladatok | 129 |
| Az optikai forgatóképesség tana | 129 |
| Ásványok forgatóképessége | 130 |
| Szerves vegyületek forgatóképessége | 131 |
| Racem-vegyületek | 133 |
| Walden-féle megfordulás | 134 |
| Vegyületek 2 és több asymm. szénatommal | 135 |
| Belső kiegyenlítés folytán inaktív módosulatok | 136 |
| Forgatás mérése | 138 |
| Spec. forgatóképesség | 139 |
| Molekuláris asymmetria tanának kiterjesztése | 140 |
| Feladatok | 141 |
| Oxysavak, egyszerű oxyaldehydek és oxyketonok | 142 |
| Egybázisú oxysavak | 142 |
| Tejsavak | 144 |
| Többázisú oxysavak | 145 |
| Borkősavak | 146 |
| Oxyaldehydek, oxyketonok | 148 |
| Feladatok | 149 |
| Szénhydratok I. Hexosok | 149 |
| Áttekintés | 149 |
| Aldohexosok | 150 |
| Szőlőcukor szerkezete | 152 |
| Mutarotatio | 153 |
| Hexosok reactioi | 155 |
| Oxydatio | 157 |
| Reductio | 158 |
| Erjedés folyamatok | 159 |
| Aldohexosok leírása | 160 |
| Szőlőcukor | 160 |
| Ketohexosok | 162 |
| Ritkább származékok | 163 |
| Feladatok | 164 |
| Szénhydratok II. Pentosok, cukrok synthesise és lebontása | 164 |
| Áttekintés | 164 |
| Pentosok | 165 |
| Hexosok és pentosok megkülönböztetése | 166 |
| Synthetikus módszerek | 167 |
| Lebontó módszerek | 169 |
| Configuratio megállapítása | 170 |
| d-aldehydcukrok táblázata | 171 |
| Feladatok | 172 |
| Szénhydratok III. Összetett cukrok és glucosidok | 172 |
| Disaccharidok | 173 |
| Redukálók és nem redukálók | 173 |
| Szerkezeti képletek | 175 |
| Nádcukor | 177 |
| Malátacukor és tejcukor | 179 |
| Egyéb disaccharidok | 179 |
| Tri- és tetrasaccharidok | 180 |
| Összetett cukrok synthesise | 180 |
| Glucosidok | 181 |
| Feladatok | 183 |
| Szénhydratok IV. Polysaccharidok | 183 |
| Jellemzés és beosztás | 183 |
| Táblázatos áttekintés | 185 |
| Keményítő | 185 |
| Dextrin | 187 |
| Glykogen | 187 |
| Cellulose | 187 |
| Lichenin | 188 |
| Cellulose-ipar | 189 |
| Cellulose-esterek | 189 |
| Műselyem | 190 |
| Faanyag | 191 |
| Inulin | 192 |
| Pentosanok | 192 |
| Chitin | 192 |
| Röntgen vizsgálatok a cellulose szerkezetéről | 192 |
| Feladatok | 194 |
| Aminok és rokon vegyületek | 195 |
| Áttekintés, aminok fajtái | 195 |
| Előállítás | 196 |
| Primaer, secunder és tertiaer aminok tulajdonságai | 199 |
| Reactiok | 199 |
| Synthesis, lebontás | 201 |
| Quaternaer vegyületek | 201 |
| Amino-alkoholok | 202 |
| Diaminok | 203 |
| Polyaminok | 203 |
| Hydrazinok, hydroxylaminok, diazo és nitroso-vegyületek | 204 |
| Nitrovegyületek | 204 |
| Feladatok | 204 |
| Aminosavak | 205 |
| Szerkezet | 205 |
| Synthesis | 207 |
| Tulajdonságok, reactiok | 207 |
| Legfontosabb aminosavak leírása | 209 |
| Feladatok | 210 |
| Fehérjék | 210 |
| Bevezetés | 210 |
| Egyszerű fehérjék | 211 |
| Amphoter jelleg | 211 |
| Kicsapási- és színreactiok | 212 |
| Hydrolysis aminosavakká | 213 |
| Aminosavak táblázata | 214 |
| Összetétel, molekulasúly, szerkezet | 215 |
| Peptidek és polypeptidek synthesise | 217 |
| Újabb elméletek | 218 |
| A hydrolysis közbenső termékei | 218 |
| Fehérjék és enzymek | 219 |
| Legfontosabb egyszerű fehérjék leírása | 220 |
| Összetett fehérjék | 222 |
| Haemin | 222 |
| Feladatok | 223 |
| Cyanvegyületek | 223 |
| Cyanhydrogen | 223 |
| Komplex cyanidok | 225 |
| Cyansav | 226 |
| Cyanamid | 226 |
| Mésznitrogen | 227 |
| Durranó sav | 227 |
| Rhodansav | 227 |
| Mustárolajok | 228 |
| Feladatok | 228 |
| Szénsav-származékok | 228 |
| N-mentes származékok | 228 |
| Phosgen | 229 |
| Esterek | 230 |
| N-tartalmú származékok áttekintése | 230 |
| Carbaminsav | 230 |
| Urethanok | 231 |
| Carbamid | 231 |
| Thiocarbamid | 234 |
| Cuanidin | 234 |
| S-tartalmú származékok áttekintése | 235 |
| Szénoxysulfid | 236 |
| Széndisulfid | 236 |
| Xanthogensavak | 237 |
| Feladatok | 237 |
| Ureidek és a húgysav-csoport | 237 |
| Ureidek | 238 |
| Kétbázisú savak ureidjei | 238 |
| Oxysavak ureidjei | 239 |
| Ketonsavaké | 240 |
| Húgysav | 240 |
| Purin és purin-származékok: xanthin, theophyllin, theobromin, coffein, guanin, adenin | 243 |
| Feladatok | 245 |
| Kén-, phosphor-, arsen- és szerves fémvegyületek | 245 |
| Kén-vegyületek | 246 |
| Phosphor-vegyületek | 249 |
| Arsen-vegyületek | 249 |
| Szerves fém-vegyületek | 250 |
| Zink-alkylok | 250 |
| Magnesium-alkylok (Grigmard) | 251 |
| Feladatok | 254 |