| Alapismeretek | |
| Bevezetés a szerves chemiába | 1 |
| Bevezetés | 1 |
| Összegképlet. Szerkezeti képlet. Isomeria | 2 |
| A szén vegyértékéről | 3 |
| Organikus vegyületek tulajdonságai | 4 |
| Feladatok | 5 |
| Szerves anyagok analysise | 5 |
| Anyag előkészítése | 6 |
| Elemek qualitatív kimutatása | 6 |
| Elemek mennyiségi meghatározása | 7 |
| Összegképlet felállítása | 10 |
| Molekulasúly meghatározása | 10 |
| Egyéb analytikai módszerek | 13 |
| Feladatok | 13 |
| Nyílt szénláncú vegyületek | |
| Szénhydrogenek I. A methan-csoport | 15 |
| Szerkezet | 15 |
| Methan | 18 |
| A methan-sor tagjai | 19 |
| Methan-homologok snythesise | 22 |
| Petroleum és rokon anyagok | 23 |
| Mesterséges petroleum | 24 |
| Feladatok | 25 |
| Szénhydrogenek II. Telítetlen szénhydrogenek | 25 |
| Aethylen-sor (olefinek) | 25 |
| Substitutio és additio | 27 |
| Aethylen | 28 |
| Diolefinek | 30 |
| Acetylen-sor | 31 |
| Szénhydrogenek áttekintése | 34 |
| Feladatok | 34 |
| A szénhydrogenek halogen-származékai | 34 |
| Képződés | 35 |
| Tulajdonságok | 37 |
| Chloroform | 39 |
| Jodoform | 40 |
| Széntetrachlorid | 40 |
| Feladatok | 40 |
| Alkoholok I. Egyértékű alkoholok | 41 |
| Bevezetés | 41 |
| Alkoholok szerkezete | 42 |
| Egyértékű alkoholok képződése | 44 |
| Tulajdonságok | 47 |
| Vegyi jellem | 47 |
| Methylalkohol | 49 |
| Aethylalkohol | 50 |
| Magasabb alkoholok | 51 |
| Telítetlen alkoholok | 53 |
| Feladatok | 53 |
| Alkoholok II. A szerves erjedés | 54 |
| Erjedés elmélete | 54 |
| Melléktermékek | 55 |
| Szeszgyártás | 56 |
| Szeszes italok | 57 |
| Áttekintés | 58 |
| Pálinkák és likőrök | 58 |
| Bor | 58 |
| Sör | 59 |
| Alkoholismus | 59 |
| Feladatok | 59 |
| Alkoholok III. Többértékű alkoholok | 60 |
| Bevezetés | 60 |
| Kétértékű alkoholok | 60 |
| Háromértékű alkoholok | 62 |
| Glycerin | 62 |
| Négy- és többértékű alkoholok | 64 |
| Feladatok | 65 |
| Aetherek | 65 |
| Bevezetés | 65 |
| Keletkezés és előállítás | 66 |
| Tulajdonságok | 67 |
| Aethylaether | 68 |
| Alkylperoxydok | 69 |
| Feladadok | 70 |
| Aldehydek | 70 |
| Bevezetés | 70 |
| Keletkezés és előállítás | 71 |
| Tulajdonságok és reactiok | 71 |
| Formaldehyd | 75 |
| Acetaldehyd | 76 |
| Telítetlen és többértékű aldehydek | 77 |
| Feladatok | 77 |
| Ketonok | 78 |
| Bevezetés | 78 |
| Előállítás | 78 |
| Jellem | 79 |
| Aldehydek és ketonok összehasonlítása | 81 |
| Aceton | 81 |
| Magasabb és telítetlen ketonok | 82 |
| Diketonok | 82 |
| Feladatok | 83 |
| Egybázisú, telített savak | 84 |
| Definitio és felosztás | 84 |
| Ionisatio | 85 |
| Sók hydrolysise | 86 |
| Általános előállítási módszerek | 86 |
| Tulajdonságok | 87 |
| Reactiok | 88 |
| Hangyasav | 89 |
| Ecetsav | 91 |
| Magasabb savak | 93 |
| Feladatok | 94 |
| A zsírsavak származékai I. Esterek, viaszok, zsírok | 95 |
| Esterképződés elmélete | 95 |
| Esterek tulajdonságai | 96 |
| Szervetlen savak esterei | 97 |
| Áttekintés | 98 |
| Viaszok | 98 |
| Zsírok és zsíros olajok | 99 |
| Zsírok ipari hasznosítása | 101 |
| Szappangyártás és a szappanok | 102 |
| Lecithinek | 103 |
| Feladatok | 104 |
| A zsírsavak származékai II. Savchloridok, amidok, nitrilek, anhydridek | 105 |
| Savchloridok | 105 |
| Savamidok | 106 |
| Savnitritek | 107 |
| Sananhydridek | 108 |
| Ketenek | 109 |
| Sav-származékok áttekintése | 110 |
| Feladatok | 110 |
| Többfázisú telített savak | 110 |
| Beosztás | 111 |
| Synthesis és reactiok | 111 |
| Oxalsav | 112 |
| Malonsav | 113 |
| Malonester | 113 |
| Borostyánkősav | 114 |
| Magasabb dicarbonsavak | 115 |
| Feladatok | 115 |
| Telítetlen savak. Bevezetés a stereochemiába | 116 |
| Olajsav-sor | 116 |
| Stereochemia | 118 |
| Kettős kötés térbeli kifejezése | 119 |
| Cis-trans-isomeria | 121 |
| Telítetlen dicarbonsavak | 122 |
| Feladatok | 122 |
| Aldehyd- és ketonsavak | 123 |
| Aldehydsavak | 123 |
| Ketonsavak | 123 |
| Pyroszőlősav | 124 |
| Acetecetester és a tautomeria | 124 |
| Acetecetester -képződés elmélete | 126 |
| Synthesisek acetecetesterrel | 127 |
| Egyéb ketonsavak | 128 |
| Feladatok | 129 |
| Az optikai forgatóképesség tana | 129 |
| Ásványok forgatóképessége | 130 |
| Szerves vegyületek forgatóképessége | 131 |
| Racem-vegyületek | 133 |
| Walden-féle megfordulás | 134 |
| Vegyületek 2 és több asymm. szénatommal | 135 |
| Belső kiegyenlítés folytán inaktív módosulatok | 136 |
| Forgatás mérése | 138 |
| Spec. forgatóképesség | 139 |
| Molekuláris asymmetria tanának kiterjesztése | 140 |
| Feladatok | 141 |
| Oxysavak, egyszerű oxyaldehydek és oxyketonok | 142 |
| Egybázisú oxysavak | 142 |
| Tejsavak | 144 |
| Többázisú oxysavak | 145 |
| Borkősavak | 146 |
| Oxyaldehydek, oxyketonok | 148 |
| Feladatok | 149 |
| Szénhydratok I. Hexosok | 149 |
| Áttekintés | 149 |
| Aldohexosok | 150 |
| Szőlőcukor szerkezete | 152 |
| Mutarotatio | 153 |
| Hexosok reactioi | 155 |
| Oxydatio | 157 |
| Reductio | 158 |
| Erjedés folyamatok | 159 |
| Aldohexosok leírása | 160 |
| Szőlőcukor | 160 |
| Ketohexosok | 162 |
| Ritkább származékok | 163 |
| Feladatok | 164 |
| Szénhydratok II. Pentosok, cukrok synthesise és lebontása | 164 |
| Áttekintés | 164 |
| Pentosok | 165 |
| Hexosok és pentosok megkülönböztetése | 166 |
| Synthetikus módszerek | 167 |
| Lebontó módszerek | 169 |
| Configuratio megállapítása | 170 |
| d-aldehydcukrok táblázata | 171 |
| Feladatok | 172 |
| Szénhydratok III. Összetett cukrok és glucosidok | 172 |
| Disaccharidok | 173 |
| Redukálók és nem redukálók | 173 |
| Szerkezeti képletek | 175 |
| Nádcukor | 177 |
| Malátacukor és tejcukor | 179 |
| Egyéb disaccharidok | 179 |
| Tri- és tetrasaccharidok | 180 |
| Összetett cukrok synthesise | 180 |
| Glucosidok | 181 |
| Feladatok | 183 |
| Szénhydratok IV. Polysaccharidok | 183 |
| Jellemzés és beosztás | 183 |
| Táblázatos áttekintés | 185 |
| Keményítő | 185 |
| Dextrin | 187 |
| Glykogen | 187 |
| Cellulose | 187 |
| Lichenin | 188 |
| Cellulose-ipar | 189 |
| Cellulose-esterek | 189 |
| Műselyem | 190 |
| Faanyag | 191 |
| Inulin | 192 |
| Pentosanok | 192 |
| Chitin | 192 |
| Röntgen vizsgálatok a cellulose szerkezetéről | 192 |
| Feladatok | 194 |
| Aminok és rokon vegyületek | 195 |
| Áttekintés, aminok fajtái | 195 |
| Előállítás | 196 |
| Primaer, secunder és tertiaer aminok tulajdonságai | 199 |
| Reactiok | 199 |
| Synthesis, lebontás | 201 |
| Quaternaer vegyületek | 201 |
| Amino-alkoholok | 202 |
| Diaminok | 203 |
| Polyaminok | 203 |
| Hydrazinok, hydroxylaminok, diazo és nitroso-vegyületek | 204 |
| Nitrovegyületek | 204 |
| Feladatok | 204 |
| Aminosavak | 205 |
| Szerkezet | 205 |
| Synthesis | 207 |
| Tulajdonságok, reactiok | 207 |
| Legfontosabb aminosavak leírása | 209 |
| Feladatok | 210 |
| Fehérjék | 210 |
| Bevezetés | 210 |
| Egyszerű fehérjék | 211 |
| Amphoter jelleg | 211 |
| Kicsapási- és színreactiok | 212 |
| Hydrolysis aminosavakká | 213 |
| Aminosavak táblázata | 214 |
| Összetétel, molekulasúly, szerkezet | 215 |
| Peptidek és polypeptidek synthesise | 217 |
| Újabb elméletek | 218 |
| A hydrolysis közbenső termékei | 218 |
| Fehérjék és enzymek | 219 |
| Legfontosabb egyszerű fehérjék leírása | 220 |
| Összetett fehérjék | 222 |
| Haemin | 222 |
| Feladatok | 223 |
| Cyanvegyületek | 223 |
| Cyanhydrogen | 223 |
| Komplex cyanidok | 225 |
| Cyansav | 226 |
| Cyanamid | 226 |
| Mésznitrogen | 227 |
| Durranó sav | 227 |
| Rhodansav | 227 |
| Mustárolajok | 228 |
| Feladatok | 228 |
| Szénsav-származékok | 228 |
| N-mentes származékok | 228 |
| Phosgen | 229 |
| Esterek | 230 |
| N-tartalmú származékok áttekintése | 230 |
| Carbaminsav | 230 |
| Urethanok | 231 |
| Carbamid | 231 |
| Thiocarbamid | 234 |
| Cuanidin | 234 |
| S-tartalmú származékok áttekintése | 235 |
| Szénoxysulfid | 236 |
| Széndisulfid | 236 |
| Xanthogensavak | 237 |
| Feladatok | 237 |
| Ureidek és a húgysav-csoport | 237 |
| Ureidek | 238 |
| Kétbázisú savak ureidjei | 238 |
| Oxysavak ureidjei | 239 |
| Ketonsavaké | 240 |
| Húgysav | 240 |
| Purin és purin-származékok: xanthin, theophyllin, theobromin, coffein, guanin, adenin | 243 |
| Feladatok | 245 |
| Kén-, phosphor-, arsen- és szerves fémvegyületek | 245 |
| Kén-vegyületek | 246 |
| Phosphor-vegyületek | 249 |
| Arsen-vegyületek | 249 |
| Szerves fém-vegyületek | 250 |
| Zink-alkylok | 250 |
| Magnesium-alkylok (Grigmard) | 251 |
| Feladatok | 254 |
| Homocyclikus vegyületek | |
| Aromás vegyületekről általában | 257 |
| Bevezetés | 257 |
| Benzol vegyi jelleme | 258 |
| Substitutio | 258 |
| Telítettség és a Kekulé-féle képlet | 259 |
| Más benzol-képletek | 262 |
| Isomeria | 263 |
| Substituensek irányító hatása | 264 |
| Feladatok | 266 |
| Kőszéndestillatio. Aromás szénhydrogenek | 266 |
| A kőszén száraz destillatioja | 267 |
| Kőszénkátrány feldolgozása | 268 |
| Benzol | 269 |
| Benzol-homologok | 271 |
| Synthesis | 272 |
| Toluol, xylolok | 274 |
| Mesitylen, cymol | 274 |
| Feladatok | 274 |
| Aromás szénhydrogenek halogen-származékai | 275 |
| Halogenezés substitutioval | 275 |
| Halogen közvetett bevezetése | 276 |
| Tulajdonságok | 277 |
| Leírás | 278 |
| Oldalláncban substituált termékek | 278 |
| Vegyületek többértékű joddal | 279 |
| Feladatok | 280 |
| Egyértékű phenolok és származékaik | 280 |
| Áttekintés és vegyi jelleg | 280 |
| Egyértékű phenolok | 282 |
| Phenol | 282 |
| Reactiok | 284 |
| Phenol-homologok | 286 |
| Halogen-phenolok | 288 |
| Phenolsulfosavak | 288 |
| Nitrophenolok | 289 |
| Pikrinsav | 289 |
| Feladatok | 290 |
| Többértékű phenolok és chinonok | 290 |
| Kétértékű phenolok | 291 |
| Pyrocatechin | 292 |
| Guajacol | 292 |
| Resorcin | 293 |
| Hydrochinon | 294 |
| Háromértékű phenolok (pyrogallol, phloroglucin) | 295 |
| 3-nál többértékű phenolok | 298 |
| Chinonokról általában | 298 |
| Benzochinon | 299 |
| Szerkezeti kérdések | 301 |
| o-chinon | 302 |
| Polychinonok, chinoniminek | 302 |
| Chinoid szerkezet és szín | 303 |
| Feladatok | 303 |
| Aromás alkoholok, aldehydek és ketonok | 303 |
| Alkoholok | 303 |
| Előállítás | 304 |
| Benzylalkohol | 305 |
| Phenolalkoholok | 306 |
| Aldehydek | 306 |
| Benzaldehyd | 306 |
| Reactiok | 308 |
| Aliphás és aromás akdehydek összehasonlítása | 311 |
| Homologok. Phenolaldehydek és aethereik | 312 |
| Vanillin | 313 |
| Ketonok | 314 |
| Acetophenon, benzophenon | 316 |
| Diketonok | 316 |
| Phenolketonok | 317 |
| Oximok és a nitrogen stereochemiája | 317 |
| Beckmann-féle átrendeződés | 319 |
| Feladatok | 319 |
| Aromás carbonsavak | 320 |
| Beosztás | 320 |
| Egybázisú mag-carbonsavak | 321 |
| Benzoesav | 322 |
| Homologok | 325 |
| Benzoylchlorid, benzoylálás | 325 |
| Benzamid | 326 |
| Benzolnitril | 327 |
| Benzopersav | 328 |
| Gyűrűben substituált savak | 328 |
| Oldallánc-carbonsavak | 329 |
| Telítetlen savak | 329 |
| Fahéjsav | 330 |
| Többázisú savak | 330 |
| Dicarbonsavak | 331 |
| Phtalsav és származékaik | 332 |
| Mellithsav | 333 |
| A graphit szerkezete | 333 |
| Feladatok | 333 |
| Aromás oxy- és phenol-carbonsavak. Csersavak | 333 |
| Beosztás | 333 |
| Oxysavak | 334 |
| Mandulasav | 334 |
| Tropasav | 335 |
| Phenol-carbonsavak | 335 |
| Salicylsav | 336 |
| Aspirin | 338 |
| Egyéb phenolsavak | 338 |
| Phenol-carbonsavak több hydroxyllal | 338 |
| Gallussav | 340 |
| Vasgallustinta | 341 |
| Cserzőanyagok | 341 |
| Tannin | 342 |
| Penta-digalloyl-glucose | 343 |
| Depsid fogalma és synthesise | 343 |
| Catechin-cserzőanyagok | 345 |
| Mesterséges cserzőanyagok | 345 |
| Feladatok | 345 |
| Sulfosavak és egyéb aromás kénvegyületek | 345 |
| Sulfurálás | 345 |
| Sulfocsoport pótlása más csoportokkal | 346 |
| Sulfosavak származékai | 347 |
| Saccharin | 348 |
| Thiophenolok, sulfinsavak, sulfonok | 349 |
| Feladatok | 349 |
| Nitrovegyületek és néhány reductios termékük | 349 |
| Nitrálás | 350 |
| Szerkezet, tulajdonságok és reactiok | 351 |
| Nitrobenzol és homologjai | 352 |
| Nitrovegyületek reductioja savanyú, semleges és lúgos közegben | 353 |
| Nitrovegyületek | 355 |
| Phenylhydroxylaminok | 355 |
| Azoxy-, azo- és hydrazo-vegyületek | 356 |
| Phenylhydrazin | 258 |
| Feladatok | 359 |
| Aromás aminok I. Primaer monoaminok | 360 |
| Beosztás és általános tulajdonságok | 360 |
| Anilin | 361 |
| Előállítása | 361 |
| Reactioi | 364 |
| Oxydatioja | 365 |
| Kimutatása | 366 |
| Anilin-homologok | 366 |
| Anilin-sulfosavak | 367 |
| Amino-carbonsavak | 368 |
| Nitranilinok | 368 |
| Aminophenolok | 369 |
| Oldallánc-aminok | 370 |
| Feladatok | 371 |
| Aromás aminok II. Diaminok. Secundaer és tertiaer aminok | 371 |
| Diaminok | 371 |
| Secundaer és tertiaer aminok osztályozása | 373 |
| Zsíraromás aminok | 373 |
| Aminok és salétromossav reactiojának termékei | 374 |
| Dimethylanilin | 375 |
| Tisztán aromás secundaer és tertiaer aminok | 376 |
| Diphenylamin | 377 |
| Feladatok | 377 |
| Diazovegyületek és azofestékek | 378 |
| Diazotálás | 378 |
| Szerkezeti kérdések | 379 |
| Diazonium-sók tulajdonságia és reactioi | 380 |
| Substituensek bevezetése a diazocsoport helyére | 381 |
| Diazovegyületek két 3-értékű N-atommal | 383 |
| Syn- és antidiazotat | 384 |
| Azofestékek | 384 |
| Kapcsolás (copulálás) | 384 |
| Azofestékek szerkezetének megállapítása | 386 |
| Azofestékek az analytikában | 386 |
| Azofestékek szerkezete és festő tulajdonságaik | 387 |
| Azofestékek felsorolálsa | 388 |
| Feladatok | 390 |
| Aromás arsen-vegyületek | 391 |
| Arsanilsav, atoxyl | 391 |
| 3-értékű As vegyületei | 392 |
| Arsenobenzol | 392 |
| Salvarsan | 392 |
| Neo- és ezüst-salvrsan | 393 |
| Feladatok | 393 |
| Vegyületek több, nem condensált benzol-gyűrűvel | 394 |
| Diphenyl és származékaik | 394 |
| Diphenylmethan és származékaik | 395 |
| Triphenylmethan és festékek | 397 |
| Fuchsin | 399 |
| Carbinol-bázis, festék-só, leukobázis | 399 |
| Phtaleinek | 401 |
| Feladatok | 401 |
| A napthalin és származékai | 402 |
| Naphtalin képlete és jellege | 402 |
| Substitutioja | 402 |
| Szerkezeti felderítés | 404 |
| Reducito | 404 |
| Oxydatio | 406 |
| Synthesis | 406 |
| Naphtalin | 407 |
| Származékok | 407 |
| Halogen-származékok | 408 |
| Naphtolok és naphtochinonok | 409 |
| Sulfosavak | 410 |
| Nitrovegyületek | 410 |
| Naphtylaminok | 411 |
| Kevert származékok | 411 |
| Naphtalin-származékok előállításának áttekintése | 411 |
| Feladatok | 411 |
| Vegyületek 3 és több condensált benzol-gyűrűvel | 412 |
| Anthracen és származékai | 412 |
| Anthracen | 413 |
| Anthrachinon | 413 |
| Sulfosavak | 414 |
| Alizarin | 415 |
| Egyéb oxy-anthrachinonok | 417 |
| Terméseztes antrachinon-származékok | 417 |
| Anthrachinon-festékek | 417 |
| Indanthren | 418 |
| Phenanthren | 418 |
| Phenanthren-chinon | 419 |
| Pyren, picen, perilen, chrysen, fluoren, acenaphten | 419 |
| Feladatok | 420 |
| Általános tudnivalók szerves festékekről | 420 |
| Kátrányfestékek | 420 |
| Szín fogalma | 420 |
| Szín és vegyi szerkezet közti összefüggés | 421 |
| Festési folyamat lényege | 423 |
| Különleges festési eljárások | 424 |
| Pácolás | 425 |
| Fejlesztett festékek, csáva-festékek | 425 |
| Festés megítélése | 426 |
| Organikus festékek systematikája | 426 |
| Kénfestékek | 427 |
| Feladatok | 427 |
| Indicatorok | 427 |
| Ostwald indicator-elmélete | 428 |
| Szerkezeti változás a szín átcsapásánál | 428 |
| Savanyú és lúgos kémhatás lényege | 430 |
| A reactio-skála | 431 |
| Indicatorok átcsapási zónája | 432 |
| A hydrogen-exponens meghatározása | 433 |
| Ütköző oldatok | 433 |
| Feladatok | 434 |
| Hydroaromás vegyületek I. Terpenek és kámforok | 434 |
| Alicyclikus vegyület fogalma | 435 |
| Hexahydrobenzol | 435 |
| Inosit | 436 |
| Stereoisomeria | 436 |
| Cyclohexen | 437 |
| Jononok | 438 |
| Cymol-származékok, terpenek | 438 |
| Menthol | 439 |
| Részlegesen hydrált cymolok | 439 |
| Limonen | 440 |
| Összefüggések az isoprennel | 441 |
| Bicyclikus terpenek | 443 |
| Pinan és pinenek | 443 |
| Camphan és származékai | 445 |
| Kámfor | 445 |
| Sesquiterpenek | 448 |
| Aetheres olajok | 448 |
| Feladatok | 449 |
| Hydroaromás vegyületek II. Kaucsuk, Sterinek | 450 |
| Kaucsuk | 450 |
| Termelés, gyártás | 450 |
| Tulajdonságok, vulkanizálás | 451 |
| Szerkezet | 451 |
| Synthetikus kaucsuk | 453 |
| Guttapercha, balata | 454 |
| Condensált hydroaromás gyűrűket tartalmazó anyagok | 454 |
| Sterinek | 454 |
| Phytosterinek | 455 |
| Cholesterin | 455 |
| Epesavak | 455 |
| Növényi gyanták | 455 |
| Feladatok | 456 |
| Heterocyclikus vegyületek | |
| Hattagú heterocyclikus rendszerek | 459 |
| Áttekintés | 459 |
| Pyronok | 459 |
| Oxonium-sók | 460 |
| Chromon, flavon, xanthon | 461 |
| Pyridin és származékaik | 461 |
| Szerkezet | 462 |
| Chemiai jelleg | 463 |
| Pyridin-származékok | 464 |
| Piperidin és származékai | 465 |
| Kimerítő methylálás módszere | 465 |
| Bemzolmaggal condensált pyridin-gyűrűk | 466 |
| Chinolin | 467 |
| Isochinolin és acridin | 468 |
| Hattagú rendszerek több heteroatommal: pyridazin, pyrimidin, pyrazin, piperazin | 468 |
| Feladatok | 469 |
| Öttagú hetrocyclikus rendszerek I. | 469 |
| Áttekintés | 469 |
| Furan és származékai | 471 |
| Furfurol | 471 |
| Pyronyálkasav | 472 |
| Cumaron és származékai | 473 |
| Thiophen | 473 |
| Thionaphten | 474 |
| Pyrrol és származékai | 475 |
| Chemiai viselkedés | 475 |
| A gyűrű hasítása és zárása | 476 |
| Furan, thiophen és pyrrol összehasonlítása | 477 |
| Pyrrolidin, prolin, oxyprolin, hygrinsav, stachydrin | 477 |
| Vegyületek több, nem sondensált pyrrol-gyűrűvel | 478 |
| Haemin | 478 |
| Synthesise | 479 |
| Bilirubin és bilirubinsav | 480 |
| Pyrazol és származékai (pyrazolon, antipyrin, pyramidon) | 480 |
| Imidazol, histidin, histamin | 481 |
| Feladatok | 482 |
| Öttagú heterocyclikus rendszerek II. Indol és indigo | 483 |
| Indol | 483 |
| Oxygen-tartalmú származékaik | 484 |
| Indican | 485 |
| Indigo | 486 |
| Természetes indigo | 486 |
| Mesterséges indigo | 486 |
| Laboratoriumi synthesisek | 487 |
| Gyártás nagyban | 488 |
| Tulajdonságok és reactiok | 489 |
| Indigofehér, dehydro-indigo | 489 |
| Indigo-festészet | 490 |
| Indigo-származékok, bíbor | 490 |
| Indigoid festékek | 490 |
| Feladatok | 490 |
| Részben felderített természetes anyagok | |
| Alkaloid I. Általános ismeretek | 491 |
| Definitio | 492 |
| Előfordulás | 492 |
| Fő- és mellékalkaloidok | 492 |
| Képződés a növényben | 493 |
| Kimutatás | 494 |
| Általános alkaliod-kémszerek | 494 |
| Előállítás | 495 |
| Tulajdonságok | 495 |
| A szerkezet felderítésének módszerei | 496 |
| Feladatok | 498 |
| Alkaloidok II. Speciális ismeretek | 498 |
| Nem condensált (hydrált) pyridin- és pyrrol-gyűrűt tartalmazó alkaloidok | 498 |
| Coniin, arecolin, hygrin | 499 |
| Nicotin | 499 |
| Piperin | 501 |
| Condensált pyrolidin- és piperidin-gyűrűt tartalmaó alkaloidok (cycloheptan-származékok) | 501 |
| Atropin | 502 |
| Tropeinek | 504 |
| Hyoscyamin, scopolamin | 504 |
| Cocain | 506 |
| Mellékalkaloidjai | 506 |
| Cocaint pótló műtermékek | 506 |
| Cyclooctan-származékok | 507 |
| Chinolin-chinuclidin-bázisok (china-alkaloidok) | 507 |
| Chinin | 509 |
| Cinchonin | 509 |
| Pótszerek | 509 |
| Opium-alkaloidok | 510 |
| Opium | 511 |
| Morphin | 511 |
| Származékok | 512 |
| Codein és egyéb mellékalkaloidok | 512 |
| Ismeretlen szerkezetű alkaloidok | 512 |
| Strychnos-alkaloidok: strychnin és brucin | 512 |
| Egyéb alkaloidok | 513 |
| Feladatok | 513 |
| Növényi festékek | 514 |
| Bevezetés | 514 |
| Chlorophyll: összetétel, vegyi jelleg, lebontás | 514 |
| Carotinoidok: Polyen-szerkezet, képződés isoprenből, szerkezet | 516 |
| Festék-viaszok | 518 |
| Anthocyanok: glucosidok és cukor-mentes festékek, oxonium-szerkezet és indicator-jelleg, methoxyl-tartalmú anthocyanok, összehasonlítás carotinoidokkal, lebontás és synthesis | 519 |
| Flavon-festékek: szerkezet, rokonság anthocyanokkal | 522 |
| Feladatok | 522 |
| Enzymek | 523 |
| Enzymekről általában | 523 |
| Enzym-reactiok lényege és specificitása | 524 |
| Enzym-működést befolyásoló tényezők | 525 |
| Aktivitás és gátlás | 526 |
| Előállítás | 527 |
| Tisztítás | 528 |
| Esterasok | 529 |
| Enzymek áttekintése | 530 |
| Carbohydrasok | 531 |
| Proteasok | 533 |
| Amino-acylasok | 534 |
| Kataladok | 534 |
| Peroxydasok, oxydasok és biológiai oxydatiok | 534 |
| Erjesztő enzymek | 536 |
| Vitaminok | 537 |
| Hormonok | 538 |
| Feladatok | 538 |
| Függelék | |
| A szerves chemia története és irodalma | 539 |
| Első vizsgálatok | 539 |
| Korai nézetek | 540 |
| Typus-elmélet | 541 |
| Struktur-elmélet | 542 |
| Synthesis | 542 |
| Benzol-elmélet | 543 |
| Új irányok | 545 |
| Évszámok | 545 |
| Irodalom | 548 |
| Idegen nyelvű- és speciális gyógyszer-nomenklatura | 549 |
| Fontosabb vegyületek és fogalmak német, angol és francia nyelven | 549 |
| Speciális gyógyszer-elnevezések | 555 |
| Tárgymutató | 561 |
| Igazítások | |