1.034.869

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Levelek a Lipták-házba

Örkény István levelei Lipták Gábornak

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Balatonfüred Városért Közalapítvány
Kiadás helye: Balatonfüred
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 103 oldal
Sorozatcím: Tempevölgy könyvek
Kötetszám: 11
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-9990-20-3
Megjegyzés: Egy fekete-fehér fotóval illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Balatonfüred legendássá váló "intézménye" volt a 20. század közepén a Lipták ház. Igaz, a homlokzatán a villa megjelölés díszeleg, de mindenki csak házként ismeri, hiszen ez a fogalom otthonosabban... Tovább

Előszó

Balatonfüred legendássá váló "intézménye" volt a 20. század közepén a Lipták ház. Igaz, a homlokzatán a villa megjelölés díszeleg, de mindenki csak házként ismeri, hiszen ez a fogalom otthonosabban csendül. "Otthont teremtette kora legnagyobb szellemeinek" - áll az emléktábláján a füredi panteonban. S így volt: az 1940-es évek végétől, amikor Lipták Gábor ide költözött, ez lett a kortárs magyar irodalom és művészet füredi otthona. Nem kell erről sokat mesélni. Minden irodalmi topográfiai mű kiemeli ezt, Minden jelentősebb visszaemlékezésben szerepel ez a tény. S ott van az alapkönyv, a tulajdonos szép című összegzése: Nyitott kapu.
Ezen a nyitott kapun lépett be Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Németh László, Déry Tibor, Bernáth Aurél, Borsos Miklós - és Örkény István.
Érdekes módon 2012 mindkettőjük születésének centenáriuma volt. A fürediek megemlékeztek Lipták Gáborról is. Régi barátok, ház egykori vendégei szóltak, gyűltek össze a ma fordítóházként működő épület udvarán, sétáltak el a sírhoz és az emléktáblához. Örkény Istvánról pedig egy éven át s még utána remélhetően sok éven át szól a fáma. Így lett természetes az is, hogy ők ketten életükben is találkoztak. Vagyis Örkény lett a Lipták ház vendége, alighanem az ötvenes évek közepétől kezdve. Ennek a kapcsolatnak a kezdetét, eredőjét nem tudjuk pontosan, csak az első levele tanúskodik a kezdetről: 1957, áll a fejlécén. Vissza

Tartalom

Levelek 5
Függelék 83
Ars poetica 85
A Sátán Füreden 97
Utószó (Praznovszky Mihály) 101
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv