1.035.017

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Francia diplomáciai iratok a Kárpát-medence történetéről 1919-1920

Trianon

Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 345 oldal
Sorozatcím: Francia diplomáciai iratok a Kárpát-medence történetéről
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-058-011-x
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kötet a Kárpát-medence történetére vonatkozó eredeti francia levéltári forrásokat tartalmaz. A közölt dokumentumok a Tanácsköztársaság bukásától a trianoni béke aláírásáig terjedő időszakra... Tovább

Előszó

A kötet a Kárpát-medence történetére vonatkozó eredeti francia levéltári forrásokat tartalmaz. A közölt dokumentumok a Tanácsköztársaság bukásától a trianoni béke aláírásáig terjedő időszakra vonatkoznak.
Az okmányok francia levéltárakból származnak: az Archives Diplomatiques (Diplomáciai Levéltár), a Service Historiques de L'Armée de Terre (Szárazföldi Hadsereg Történelmi Szolgálata) hadügyi levéltár állományából, valamint a nanterre-i Bibliothéque de Decumentation Internationale Contemporaine Mantoux-dossziéiból. Az utóbbiból eredő jegyzőkönyveket Litván György a Trianon felé ( MTA Történettudományi Intézete, 1998) című kötetben külön is publikálta.
Az iratko arról az időszakról tájékoztatnak, amikor a Szövetséges Hatalmak erőfeszítéseket tettek arra, hogy megakadályozzanak egy újabb fegyveres összeütközést és az 1919 júniusában kijelölt határokat az érdekelt felekkel elfogadtassák, valamint hogy olyan magyar kormányt segítsenek hatalomra, amely meghívható a békekonferenciára a készen álló békefeltételek aláírására.
Az iratanyagból kitűnik, hogy a győztes nagyhatalmak mennyire ellentétesen ítélték meg a térség problémáit; bemutatják az angol és az olasz kormány törekvéseit, hogy a kijelölt, de még alá nem írt határokat Magyarország javára revideálják, s nyomon követik azt a hónapokig tartó diplomáciai tevékenységet is, amellyel a másik oldalról nyomást gyakoroltak Magyarországra a békeszerződés aláírása érdekében. Vissza

Fülszöveg

A francia diplomáciai és katonai iratok Kárpát-medencére vonatkozó állományaiból immár a második magyar nyelvű válogatást tartja kezében az olvasó. Az 1918-1919-es évek folytatásaként jelen kötet 1919-1920-ból származó iratokat tartalmaz. Ezek a Tanácsköztársaság bukását követő magyarországi román megszállásra, a politikai konszolidálás első lépéseire és a készülő békeszerződés véglegesítésére vonatkoznak.
A kötetben megtalálhatók a Szövetséges és Társult Hatalmak vezetőinek tanácskozásairól felvett jegyzőkönyvek és döntések, az általuk kiküldött bizottságok, illetve személyek - így a politikai megoldással megbízott George Clerk - beszámolói és a magyar kormány nyilatkozatai. Nyomon követhető a román megszállás által kiváltott súlyos helyzet megoldására irányuló nagyhatalmi lépéssorozat, valamint a térségben tevékenykedő diplomaták és szakértők, továbbá az érintett (cseh-szlovák, román délszláv) kormányok képviselőinek a térségben kialakult helyzetre vonatkozó álláspontja és... Tovább

Fülszöveg

A francia diplomáciai és katonai iratok Kárpát-medencére vonatkozó állományaiból immár a második magyar nyelvű válogatást tartja kezében az olvasó. Az 1918-1919-es évek folytatásaként jelen kötet 1919-1920-ból származó iratokat tartalmaz. Ezek a Tanácsköztársaság bukását követő magyarországi román megszállásra, a politikai konszolidálás első lépéseire és a készülő békeszerződés véglegesítésére vonatkoznak.
A kötetben megtalálhatók a Szövetséges és Társult Hatalmak vezetőinek tanácskozásairól felvett jegyzőkönyvek és döntések, az általuk kiküldött bizottságok, illetve személyek - így a politikai megoldással megbízott George Clerk - beszámolói és a magyar kormány nyilatkozatai. Nyomon követhető a román megszállás által kiváltott súlyos helyzet megoldására irányuló nagyhatalmi lépéssorozat, valamint a térségben tevékenykedő diplomaták és szakértők, továbbá az érintett (cseh-szlovák, román délszláv) kormányok képviselőinek a térségben kialakult helyzetre vonatkozó álláspontja és tevékenysége.
A közölt forrásanyag érinti az Apponyi Albert vezette magyar békedelegáció tevékenységét, és bemutatja az 1920. márciusi londoni szövetséges tanácskozást, amelynek egyik központi témája a Magyarország számára kidolgozott békeszerződés szövegének módosítása volt, amit azonban végül a hatalmak elvetettek. Másfelől helyet kaptak olyan iratok, amelyek a francia külügyminisztériumban lezajlott vezetőváltást követően néhány hónapig a francia-magyar, illetve a lengyel-magyar-román együttműködés megalapozásával kapcsolatban keletkeztek.
A kötet középpontjában a magyarkérdés áll. Mivel azonban a kötetben szereplő iratok a korszakban meghatározó jelentőséggel rendelkekző nagyhatalmak és az érintett szomszédos államok képviselőinek álláspontját is tükrözik, egyúttal nemzetközi jelentőséggel bírnak. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv