1.031.456

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Egy magyar szentember

Orosz István önéletrajza

Szerző

Kiadó: Budapesti Egyetem Magyarságtudományi Intézete-Franklin-Társulat Magyar Irodalmi Intézet és Könyvnyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 210 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Orosz István arcképével és kezeírásával illusztrált. Nyomtatta a Franklin-Társulat nyomdája.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar vallásos népélet iránt az utóbbi években örvendetesen megélénkült mind a tudományos, mind a művészi, mind pedig az egyházi érdeklődés. Bizonyára széleskörű figyelemre számíthat ennélfogva... Tovább

Előszó

A magyar vallásos népélet iránt az utóbbi években örvendetesen megélénkült mind a tudományos, mind a művészi, mind pedig az egyházi érdeklődés. Bizonyára széleskörű figyelemre számíthat ennélfogva egy paraszti énekköltőnek és nagyhírű búcsúsvezérnek, népiesen szentembernek, Orosz Istvánnak (1888-1922) önéletrajza, amelyet ő maga is kiadásra szánt, de a világháború miatt nem jelenhetett meg.
Amikor a népi vallásosság kérdéseivel behatóbban kezdtem foglalkozni, mind sűrűbben találkoztam Orosz István nevével. Szülőfalujában, Jászladányon érdeklődtem utána, ahol még mindenkinek kegyeletes emlékezetében él. Kutatásomat váratlan siker koronázta, mert Katalin leányának birtokában megtaláltam a fönt jelzett önéletrajzot. Itt is hálásan köszönöm jóságos megértését, amellyel a kéziratot rendelkezésemre bocsátotta és fölidézte előttem édesapjának különös alakját.
Orosz István neve a kutatás előtt meglehetősen ismeretlen. Szinnyei József (Magyar írók IX. 1987.) pár soros adalékában katolikus papnak tartja és alig egy-két művét ismeri. Annál nagyobb népszerűségnek és személyes tekintélynek örvendett azonban valamikor a magyar katolikus nép körében országszerte. Kéziratának kiadásával nemzeti kötelességet vélek teljesíteni, hiszen a magyar néplélekről való ismereteinket jellemző adatokkal, újszerű vonásokkal, finom szálakkal gazdagítja. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv