| Rövidítések és mennyiségek magyarázata | 4 |
| Előszó | 11 |
| OROSZORSZÁG (Hartmut Moreike, Alekszej Koszlacskov) | 12 |
| Bevezetés | 14 |
| A hagyományos orosz kemence | 16 |
| A pirog | 18 |
| Zakuszka az asztalon | 20 |
| - Orosz étkezések és étkezési szokások | 20 |
| Az ezerarcú zakuszka | 22 |
| Zakuszkák (receptek) | 26 |
| A vodka | 28 |
| - Vodka: sokoldalú csodaszer a háztartásban | 29 |
| A tokhal | 30 |
| - A halnyelv | 31 |
| Kaviár: az előételek cárja | 32 |
| - Kaviárfajták | 22 |
| - A friss kaviár ismertetőjegyei | 34 |
| A kaviár élvezete | 35 |
| Hotel Metropol | 35 |
| Élet a piacon | 36 |
| - A torma | 37 |
| Zöldségfajták | 38 |
| Zöldségkonyha | 40 |
| A káposzta | 42 |
| - A savanyú káposzta | 42 |
| - A kapor - nem csak fűszer | 43 |
| Pillantás a leveses fazékba | 44 |
| A dácsa | 46 |
| Éelem télre | 48 |
| - A tartósítás módszerei | 49 |
| Nemzeti sport: a gombagyűjtés | 50 |
| A pelmenyi | 52 |
| A kása | 54 |
| - A hajdina | 54 |
| - A malacsült | 55 |
| A blini | 56 |
| A maszlenyica | 58 |
| A böjtök ideje | 59 |
| - Kolostorok reneszánsza | 59 |
| Az orosz húsvét | 60 |
| - Húsvéti tojások | 61 |
| Húsvéti nyalánkságok | 62 |
| Puskin és a kulináris költészet | 64 |
| - Az orosz bor | 64 |
| - Az első konyhai bibliák | 65 |
| A cárok konyhája | 66 |
| - A porcelánmanufaktúra | 66 |
| A Romanovok menüje | 68 |
| Szárnyasok a konyhában | 70 |
| Húsételek | 72 |
| - Honnan kapta nevét a Sztroganov-bélszín? | 72 |
| Belsőségételek | 74 |
| Élelmiszer-ellátás az idők sodrában | 76 |
| A kenyér tradíciója | 78 |
| - Kenyér és só | 79 |
| A kvász | 80 |
| A sör | 82 |
| - A csuvasföldi komló | 83 |
| Az orosz tél | 84 |
| - A gőzfürdő | 84 |
| Lazacfogás | 86 |
| - A lazac és az egészség | 87 |
| A hering | 88 |
| Tengeri halak | 89 |
| Egy kis pecázás | 90 |
| - Mikor friss a hal? | 90 |
| - Horgásztechnikák | 91 |
| Uhá, a halleves | 92 |
| Édes- és sós vízi halakból | 94 |
| Népek konyhája a Volga mentén | 96 |
| A tatárok élete | 98 |
| - A cukor ünnepe | 98 |
| Látogatóban a kalmüköknél | 100 |
| - Az egészséges kancatej | 100 |
| - A buddhizmus Oroszországban | 101 |
| A transzszibériai vasút: étkezés a vonaton | 102 |
| A Bajkál-tó kincsei | 104 |
| Vlagyivosztok, a halászkikötő | 106 |
| - A tengeri uborka | 107 |
| Tengeri konyha a Távol-Keleten | 108 |
| Kamcsatkai rákok | 109 |
| Az északi tájakon élő népcsoportok | 110 |
| Alhalalalaj - az itelmek rituális ünnepe | 112 |
| - Sámánizmus Szibériában | 113 |
| A jakutok | 114 |
| - Jakut különlegességek | 115 |
| A vadászat | 116 |
| A vadászok fazekában | 118 |
| Szeszes italok az erdőből | 120 |
| - A nyírfa leve | 120 |
| - Likőr-é és vodkareceptek | 120 |
| Gyümölcsfélék | 121 |
| - A morsz | 121 |
| Gyümölcsdesszertek és lekvárok | 122 |
| A tej | 124 |
| - Tejtermékek | 125 |
| Túróval készített finomságok | 126 |
| - Jéghideg örömök | 127 |
| A szamovárban készülő tea | 128 |
| Kis orosz teatörténelem | 129 |
| - Teafajták | 129 |
| Így készül a mézeskalács | 130 |
| Cukrászdák kínálatából | 132 |
| Az orosz csokoládé | 134 |
| - Csokoládéfajták | 135 |
| UKRAJNA (Beate Blaha) | 136 |
| Bevezetés | 138 |
| Piaci körséta | 140 |
| - A piaci komputer | 1440 |
| Legkedveltebb zöldség: a cékla | 142 |
| A borscs | 144 |
| Sokszínű zöldségkonyha | 146 |
| - Zöldségtermesztés | 147 |
| A sokoldalú burgonya | 148 |
| Az élet Gogol krában | 150 |
| - A mák | 151 |
| A tök és társai | 152 |
| Ukrán előételek | 154 |
| Ivan Kupalo | 156 |
| Ukrajna - a magtár | 158 |
| A kenyér | 160 |
| - A karavaj | 160 |
| A halotti tor | 162 |
| Tojásos és lisztes ételek | 164 |
| A vareniki | 166 |
| Hidegen sajtolt napraforgó a konyhában | 168 |
| A mustár | 170 |
| - A mustár mint gyógyszer | 170 |
| - Az ecet | 171 |
| Remekművek aszpikban | 172 |
| Az ukrán karácsony | 174 |
| A csuka | 176 |
| Édesvízi halak | 177 |
| Odessza, a kikötőváros | 178 |
| Ukrán halételek | 180 |
| A stetl világa | 182 |
| A Kárpátok konyhája | 184 |
| Hús- és szárnyashúsételek | 186 |
| Szalo, a szalonna | 188 |
| Ukrán kolbászféleségek | 190 |
| - A kozákok kultúrája | 191 |
| Száz százalékig házi pálinka: a szamohon | 192 |
| - Gyógyító erő | 193 |
| Gyümölcsfajták | 194 |
| - Erős bogyócskák | 194 |
| - Csernobil és következményei | 195 |
| Pompás gyümölcsök | 196 |
| - Szpasz - hálaadás aratás idején | 196 |
| Egy kis méhészet | 198 |
| - A mézbor | 199 |
| - A méz mint gyógyszer | 199 |
| Híres pezsgő: a Krimszkoje | 200 |
| - A készítés módszerei | 200 |
| - Pezsgőtípusok | 201 |
| Masszandra - a cár borászata | 202 |
| A szőlőtermesztés | 204 |
| Ami megédesíti az életet | 206 |
| - Ukrajna és a Monarchia | 206 |
| - A cukorrépa | 207 |
| Édes finomságok | 208 |
| A dohány | 210 |
| - Davidoff - egy férfi, egy szivar | 211 |
| GRÚZIA (Isabel és Marek Kielian) | 212 |
| Bevezetés | 214 |
| Piac Kelet és Nyugat között | 216 |
| - Tartósított finomságok | 217 |
| Zöldségfélék | 218 |
| Levesek és egytálételek | 220 |
| Sokféle nép, sokféle konyha | 222 |
| - A grúz újév | 222 |
| Hacsapuri, a nemzeti eledel | 224 |
| A hinkali | 226 |
| - Örök vitatéma: ki találta fel a tésztát? | 227 |
| A grúz konyha igazi meghatározói: a mártások | 228 |
| - Hmeli szuneli - a grúz ízlés | 228 |
| A dió | 120 |
| - Sáfránypótlékok | 231 |
| Egy este a tamadával | 232 |
| Alapvető élelmiszer: a kukorica | 234 |
| A szulguni | 236 |
| A folyók és a tenger ajándéka | 238 |
| A százévesek konyhája | 240 |
| - Médeia fortélya | 240 |
| - A maconi | 241 |
| Házi- és vadszárnyas-ételek | 242 |
| - Hogyan született Tbiliszi? | 242 |
| Laktató húsételek | 244 |
| A hús konzerválása | 246 |
| - Birka a saját bőrében | 246 |
| - A grúz sör | 247 |
| Az alaverdoba | 248 |
| A Kaukázuson túl: a bor bölcsője | 250 |
| Szőlőtermesztés Grúziában | 251 |
| - Kanci, az ivókürt | 251 |
| Borvidékek | 252 |
| A borok | 254 |
| - Cinandali | 255 |
| Szőlő a fazékban | 256 |
| - Főzés agyagedényben | 256 |
| Citrusfélék | 258 |
| - A citrom | 259 |
| A gyümölcsök édenkertje | 260 |
| A szeder | 261 |
| Édes nyalánkságok | 262 |
| - A grúz tea | 263 |
| A borzsomi ásványvíz | 264 |
| - Fehér és vörös cárok üdülőhelye | 264 |
| ÖRMÉNYORSZÁG (Marcus Würmli) | 266 |
| Bevezetés | 268 |
| Az örmény konyha belföldön és külföldön | 270 |
| - Mechitar, a lélek vigasza | 270 |
| - Kulináris útravaló | 271 |
| - A diaszpóra | 271 |
| Gabonakultúra | 272 |
| - Az örmény sör | 272 |
| Mindennapi kenyerünk | 274 |
| Levesek és egytálételek | 276 |
| Hüvelyesek | 278 |
| Zöldségfélék | 280 |
| - Az okra | 280 |
| - A kaukázusi csodagumó | 281 |
| Tolma: töltött tekercsek | 282 |
| Vadon termő és kerti gyógynövények | 284 |
| - Gombák | 285 |
| Halgazdaság | 286 |
| Sajtok a piacon | 288 |
| Hegyi legelők | 290 |
| - A jazidek | 290 |
| Állattartás | 291 |
| - Matag - az állatáldozat | 291 |
| Nyársonsültek | 292 |
| Nemes termékek marhahúsból | 293 |
| Húsok és szárnyasok | 294 |
| - Az ünnepek | 295 |
| A bor | 296 |
| Szőlőfajták | 297 |
| A konyak | 298 |
| - Gyümölcspálinkák | 299 |
| Gyümölcsök a hegyen | 300 |
| - A rózsafélék | 300 |
| Szárított gyümölcsök | 302 |
| - Édes levesek | 302 |
| Édes örömök | 304 |
| A kávé | 306 |
| - Jövendőmondás kávézaccból | 306 |
| AZERBAJDZSÁN (Elnara Ismailova) | 308 |
| Bevezetés | 310 |
| A rizs | 312 |
| Az ünnepi plov | 314 |
| - A szent rizs | 314 |
| A novrusz ünnepe | 316 |
| Nyári zöldségek a konyhában | 318 |
| - A padlizsán | 319 |
| A szelídgesztenye | 320 |
| - Az azerbajdzsáni olajbogyó | 321 |
| A sáfrány | 322 |
| - Fűszerek | 322 |
| - A finom szálak kezelése | 323 |
| Zöldfűszerek | 324 |
| Remekül laktató vagy könnyű: különleges levesek, egytálak | 326 |
| A Selyemút | 328 |
| - A szőnyegművészet | 329 |
| A Kaszpi-tenger kincsei | 330 |
| - Az azerbajdzsáni kaviár | 330 |
| Édesvízi és tengeri halakból | 332 |
| A bárány | 334 |
| - Az igazság a fejben van | 334 |
| Bárány- és marhahúsos specialitások | 336 |
| Vadmadarak és vízi szárnyasok | 338 |
| Borászok és borok | 339 |
| A gránátalma | 340 |
| - Mítos és mágia | 341 |
| A füge és a kákiszilva | 342 |
| A tűz földje | 344 |
| A särbät | 344 |
| - Rózsás lakomák | 345 |
| Keleti édességek | 346 |
| Teakultúra | 348 |
| - A teaceremónia | 349 |
| FÜGGELÉK | 350 |
| Oroszország: Történelem és a nyelv | 350 |
| Ukrajna: Történelem és a nyelv | 352 |
| Grúzia: Történelem és a nyelv | 353 |
| Örményország: Történelem és a nyelv | 354 |
| Azerbajdzsán: Történele és a nyelv | 355 |
| A szerzők | 356 |
| Köszönetnyilvánítás | 356 |
| Bibliográfia | 358 |
| Képjegyzék | 360 |
| Szövegjegyzék | 360 |
| Receptek jegyzéke | 361 |
| Tárgymutató | 366 |