1.034.759

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tanulásmódszertan

Tanácsok, módszerek, gyakorlatok a tanulási képesség fejlesztéséhez középiskolásoknak

Szerző

Kiadó: Metódus-Tan Betéti Társaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 287 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-216-623-X
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Franklin Benjámin szerint a zsenialitás 1% tehetségből és 99% szorgalomból jön létre. Valószínűleg van egy kis túlzás ebben az állításban, mégis jól kifejezi a szándék, az erőfeszítés és az akarat... Tovább

Előszó

Franklin Benjámin szerint a zsenialitás 1% tehetségből és 99% szorgalomból jön létre. Valószínűleg van egy kis túlzás ebben az állításban, mégis jól kifejezi a szándék, az erőfeszítés és az akarat jelentőségét szellemi képességeink kibontakozásában. Ahogy haladsz előre a különböző iskolafokokon, egyre inkább érvényes ez a megállapítás, mert növekszik a tananyag, és egyre kevesebb a gyakorlásra szánt idő. A tanulásban szinte magadra maradsz, ezért nem közömbös, hogy milyen módszerrel tanulsz, és mennyi időt töltesz elmélyült tanulással.
A tanulás megtanulása halaszthatatlan feladatod, amikor belépsz a középiskola kapuján. Könyvünk ezt a feladatot kívánja segíteni. Tanáraid is sokat segíthetnek, azonban mégis arra biztatunk, hogy magad láss hozzá a könyv feldolgozásához. A tanulásban ugyanis a legnagyobb jelentősége az aktivitásnak, a kedvvel végzett munkának van - ha a tanulás számodra kényszerrel, a helyzet passzív elszenvedésével jár, kevés maradandó tudásra számíthatsz. A tanulás nem öncél, és nem is az érvényesülésért vívott küzdelem eszköze, hanem lehetőség arra, hogy az emberlét teljességét megélhesd, és ezáltal emberségre, az idő haladásával pedig megtartó bölcsességre juss.
Ebből a bölcsességből a memoriterek egy része is ízelítőt ad, más részük viszont szépségével gyönyörködtet és érzelmekben gazdagít, ugyanakkor mindkettő próbára teszi akaratodat is. Értelem, érzelem és akarat, a három együtt adja lényed harmóniáját.
Talán meglepő számodra, hogy egy tanulással foglalkozó könyv énekekkel kezdődik. Ha megtanulsz a hangokra, bármilyen hangra figyelni, nem lesz kérdés számodra, miért életreszóló ajándék minél több dal ismerete és a dalos kedv.
Figyelem nélkül semmit nem tudhatsz meg a világról. Ezért találsz sok figyelmi gyakorlatot a könyvben - ha kitartóan végzed őket, az elmélyülés, a valamibe való belemerülés képességét erősíted magadban. A szép beszéd és a pontos fogalmazás lehetővé teszi, hogy másokkal kedvedre való kapcsolatokat építs ki. Gondolataidat szavakkal tudod a legárnyaltabban kifejezni, beszédedben nyilvánul meg legelevenebben, hogy ki vagy és mire törekszel.
A beszédhez a szavakat olvasással gyűjtheted a legeredményesebben. Az élőbeszéd a hatalmas magyar szókészlethez képest kevés szót használ ha csak erre hagyatkozol, nem leszel jó szövegértő. Pedig az írott szöveg hordozza legteljesebben az emberiség kultúráját, ezért ha nem válik kincseddé a könyv, nemcsak a tanulásban lesznek nehézségeid, hanem szellemi fejlődésed is belefullad a hétköznapiságba.
Az emlékezet segít abban, hogy amit már tudsz, eszedbe is jusson. A bevésési és felidézési módszerek használata jelenti a legnagyobb segítséget a mindennapi iskolai munkában. Ha ezeket a módszereket jól begyakorolod és használatukat napi szokásoddá teszed, a számodra oly fontos sikerek sem maradnak el.
Önmagadban csak akkor jutsz előbbre, ha időnként tükörbe nézel, hogy lásd magad. A tanulással kapcsolatos önismerethez segítenek hozzá az önvizsgálat kérdőívei. Tekintsd ezeket saját magad felfedezéséhez fontos eszközöknek.
Ezekkel a gondolatokkal kíván a szerző sok örömöt és előrehaladást a tanulásban. Vissza

Tartalom

KEDVÉBRESZTŐ SZAVAK 5
NAPKEZDŐ ÉS ÓRAKEZDŐ ÉNEKEK 6
MEMORITEREK 24
TANULÁSI TANÁCSOK ÉS MÓDSZEREK 42
A TANULÁSRA ALKALMAS ÁLLAPOT ELŐKÉSZÍTÉSE 43
MEMORITEREK TANULÁSA 48
A TANULÁSHOZ VALÓ VISZONYULÁS FORMÁLÁSA 51
HELYES TANULÁSI SZOKÁSOK KIALAKÍTÁSA 54
FIGYELMI KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSE 60
A TISZTA ÉS HELYES BESZÉD ELSAJÁTÍTÁSA 62
A SZÓKINCS GYARAPÍTÁSA 63
AZ ÉLŐBESZÉD GÖRDÜLÉKENNYÉ TÉTELE 64
A FELOLVASÁS GYAKORLÁSA 66
A SZÖVEGÉRTÉS FEJLESZTÉSE 68
AZ EMLÉKEZET ERŐSÍTÉSE 74
A GONDOLKODÁS MŰVELÉSE 81
GYAKORLATOK 86
PIHENÉS, REKREÁCIÓ 87
FIGYELEMFEJLESZTÉS 99
BESZÉDTECHNIKA 126
SZÓKINCSG YARAPÍTÁS 135
ÉLŐBESZÉD 153
FELOLVASÁS 161
SZÖVEGÉRTÉS 177
EMLÉKEZETFEJLESZTÉS 189
GONDOLKODÁS 194
SZÖVEGGYŰJTEMÉNY 206
MEGOLDÁSI MINTÁK 249
ÖNVIZSGÁLATOK 270
FÜGGELÉK 284

Oroszlány Péter

Oroszlány Péter műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Oroszlány Péter könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv