1.034.162

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar népköltészet

Kézirat

Szerző

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 312 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. 435 példányban jelent meg. Tankönyvi szám: J 2-618.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Ráth Mátyás által szerkesztett pozsonyi Magyar Hírmondó 1782. évi januári számában a többi között a következőket olvashatta az érdeklődő hazafi vagy honleány:
"Tudva vagyon, minémű nagy... Tovább

Előszó

A Ráth Mátyás által szerkesztett pozsonyi Magyar Hírmondó 1782. évi januári számában a többi között a következőket olvashatta az érdeklődő hazafi vagy honleány:
"Tudva vagyon, minémű nagy szorgalmatossággal gyűjtögetik az Anglusok és a Francziák, nem tsak az önnön magok eleiknek régi verseiket s énekjeiket, hanem a távoly lakozó népekéit is. Az olaszoknak hasonló igyekezetek sem kevésbé esméretes. Hát a Németeket avagy szükség-e előhoznom? holott mindenek, valakik ezeknek nevezetesebb könyveiket olvasták, gyakorta észrevehették, minémű nagy betsben légyenek nálok a régi Német históriás, mesés s több afféle énekek. Ki nem tudja, mint kapnak ők a köz népnek szájában forogni szokott régi versekemi, mellyeknek Volkslieder a nevezetek. Ezeket pedig, leginkább attól az időtől fogva kezdették előkeresni s haszonra fordítani, mióta az ő saját nyelveket, s azonn az ékes tudományokat láttatosan gyakorolják." (Magyar Hírmondó, 1782: 33-34.)
Így kezdődik a nemzeti nyelv, a régi irodalmi alkotások dicséretével egybefogva a magyar népköltészeti gyűjtésre buzditó, első országos felhívás. Néhány, több-kevesebb tudatosságra valló előzmény, mintegy "öntudatlan" gyűjtögetés, kéziratos gyűjtemények róvogatása után ez a felhivás a nemzeti nyelv kutatását, a nemzeti irodalmat és a nép költészetét egymástól elválaszthatatlan egységnek tekinti. Nagynevü nyelvtudósunké, Révai Miklósé az érdem: Bécsben is élt s ott figyelte a népköltészet felfedezésének nyugateurópai mozzanatait. Révai terve egy nagy magyar költészeti gyűjtemény volt, amelyben a régi költői alkotások, énekes kézirati gyűjtemények anyaga és a különböző tájszólások sajátos vonásait megőrző népköltészet együtt szerepel s e gyűjtemény a magyar nyelv tanulmányozásának is jó eszköze lenne. Ráth pártolja ezt a felhívást s utal a népköltészet európai felfedezésére, gyűjtésre buzdit. Vissza

Tartalom

A magyar népköltészeti kutatás története
(Ortutay Gyula - Katona Imre) 3
A népköltészet általános problémái (Katona Imre) 21
Hősepika (Voigt Vilmos) 41
Ballada (Katona Imre) 57
Mese (Voigt Vilmos) 95
Monda (Dömötör Tekla) 119
Egyéb epikus műfajok (Voigt Vilmos) 141
Lira (Katona Imre) 155
A szokások költészete - népi színjátszás, dramatikus
szövegek (Dömötör Tekla) 211
Példatár 227
ballada 228
monda 250
mesék és rövid prózai műfajok 260
rejtvények 294
a szokások költészete 297
Tartalomjegyzék 312
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv