A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar Szemle 1938. november

XXXIV. kötet 3. (135.) szám

Szerző

Kiadó: Magyar Szemle Társaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 95 oldal
Sorozatcím: Magyar Szemle
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Rt., Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Húsz évi küzdelem, szenvedés, kétség s remény után küszöbön áll a felvidéki magyarság visszacsatolásának ünnepi eseménye.
A várakozás és készülődés e napjaiban folyóiratunk nem az elmúlt két... Tovább

Előszó

Húsz évi küzdelem, szenvedés, kétség s remény után küszöbön áll a felvidéki magyarság visszacsatolásának ünnepi eseménye.
A várakozás és készülődés e napjaiban folyóiratunk nem az elmúlt két évtized megpróbáltatásait idézi föl, hanem inkább azokat a problémákat és feladatokat körvonalazza, amelyek a bekövetkező új helyzetben elsősorban fogják a magyarság kötelező magatartását meghatározni.
Hosszú utat tett meg a Magyar Szemle, amíg most, ebben a számában már a jövőbeli fejlődés útjára nyithat kitekintést. Folyóiratunknak - megindulása óta - alig van száma, amely ne mérlegelte volna a felvidéki magyar sors kérdéseit s a csehszlovák államképződmény minden közérdeklődésre számító s a magyarság szempontjából jelentős megnyilatkozását kimerítő részletességgel, pontosan és tárgyilagosan, a legkitűnőbb szakemberek tollából ne ismertette volna. Nincs magyar folyóirat, amely csak megközelítően is annyit és oly sok szempontból foglalkozott volna az elszakított országrészek magyarságának ügyeivel, mint éppen a Magyar Szemle, amely kezdettől egyik legfőbb feladatának tekinti a határon innen és túl élő magyarok kapcsolatainak állandó és rendszeres gondozását. E törekvésünknek megfelelően évfolyamainkban teljes hossz- és keresztmetszetében bontakozik ki a Felvidék politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális mozgalmainak képe. Tisztán, világosan áll tehát a Magyar Szemle olvasótábora előtt a csehszlovákiai magyar kisebbségnek és vele együtt a szlovák és ruszin népközösségnek is minden jelentősebb problémája.
Eddigi 134 számunkban mintegy 100 felvidéki közleményt hoztunk, vagyis alig van olyan számunk, amelyben felvidéki problémákkal ne foglalkoztunk volna. Midőn rámutatunk arra a szerepre, amelyet a Magyar Szemle az elszakított Felvidék megismerése érdekében kifejtett, egyben utalunk a helyes eligazodás e megbízható forrásaira. Ebben a számban már a további tennivalókat tárjuk a magyar értelmiség elé. Azokra az elhatározóan fontos kérdésekre kívánunk megfelelni, hogy mik lesznek a visszacsatolás kapcsán előálló új helyzet várható eredményei, lehetőségei s mik a magyar jövő kialakításának legközelebbi feladatai.
Budapest, 1938 november 1.
MAGYAR SZEMLE TÁRSASÁG Vissza

Tartalom

Weis István: A Felvidék lelke 201
Gogolák Lajos: A Felvidék: a táj és a történelem 208
Moravek Endre: Magyar-szlovák-ruszin sorsközösség 220
Ölvedi János: Mit hoz a felvidéki magyarság? 230
Szász Zsombor: A szudétanémet kérdés tanulságai 237
Borsody István: A csehek és az autonómia 243
Darás Gábor: A félszázados ruszin nacionalizmus 254
Prokopy Imre: Jugoszlávia új választások küszöbén 262
Ortutay Gyula: Népmese, népdal - néprajzi hanglemez 271
Kézai Béla: A kiegyezési korszak újabb feldolgozásai 282
Kilián Zoltán: Ifjúság és rádió 291
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv