| I. kötet | |
| Bevezetés | 5 |
| Súlymérés | 13 |
| Térfogatos analysis (Titrimetria) | 20 |
| Kolorimetria | 58 |
| A mikroszkóp használata | 63 |
| A nyál vizsgálata | 66 |
| A gyomortartalom vizsgálata | 68 |
| A duodenális bélnedv vizsgálata | 79 |
| A bélsár vizsgálata | 81 |
| A vér vizsgálata | 92 |
| Vizeletvizsgálat | 157 |
| Folyadékgyülemek, tömlők tartalmának vizsgálata | 195 |
| A liquor cerebrospinalis vizsgálata | 199 |
| Köpetvizsgálat | 219 |
| Vitaminvizsgálat | 224 |
| Hormonvizsgálat | 233 |
| Ondóvizsgálat | 241 |
| A májműködés vizsgálata | 243 |
| A veseműködés vizsgálata | 248 |
| Az alapanyagcsere meghatározása | 256 |
| Vegyi vizsgálatok módszerei | 261 |
| Statisztikai számítások alapelemei | 345 |
| Táblázatok | 369 |
| Betűrendes név- és tárgymutató | 372 |
| II. kötet | |
| Bakteriológiai technika | 11 |
| Óvatosság bakteriológiai laboratóriumban | 11 |
| Bakteriológiai vizsgálómódszerek | 15 |
| Mikroszkópos vizsgálat | 16 |
| Festetlen készítmény vizsgálata | 18 |
| Egyszerű tárgylemez-készítmény | 18 |
| Vizsgálat sötét látótérben | 20 |
| Festett készítmény vizsgálata | 22 |
| Vitalis festés | 22 |
| Elölt baktériumok negatív festése | 23 |
| Bakteriumfestési módszerek | 26 |
| Egyszerű festés | 27 |
| Festéktörzsoldatok | 27 |
| Methylenkék-oldat | 27 |
| Löffler-féle methylenkékoldat | 27 |
| Boraxos methylenkékoldat | 28 |
| Fuchsinoldat | 28 |
| Ziehl-féle karbolfuchsinoldat | 28 |
| Anilinvizes gentianaibolyaoldat | 28 |
| Karbolos gentianaibolyaoldat | 28 |
| Összetett festés | 29 |
| Gram-festés | 29 |
| Gram-pozitív és -negatív bakteriumok | 30 |
| Ziehl-Neelsen-festés | 30 |
| Neisser-féle diphtheris-festés | 31 |
| Gonococcus-festés Pappenheim szerint | 32 |
| Tokfestés | 32 |
| Spórafestés | 33 |
| Csillófestés | 34 |
| Bakteriumtenyésztés | 36 |
| Bakteriumtelepek vizsgálata | 38 |
| Alak, nagyság, szerkezet, felület | 38 |
| consistentia, átlátszóság | 39 |
| Táptalajfolyósítás, szín | 40 |
| Haemolysis, indolképzés | 41 |
| Redukciós folyamatok, erjesztés, savtermelés | 42 |
| Bakteriumtenyésztés technikája | 44 |
| Táptalajbeoltás | 45 |
| Szélesztés | 45 |
| Bakteriumok izolálása hígítással | 49 |
| Bakteriumszám megállapítása | 49 |
| Anaerob bakteriumok tenyésztése | 50 |
| Táptalajok | 52 |
| Táptalajok készítése | 53 |
| Táptalajok sterilizálása | 55 |
| Táptalajok szűrése és derítése | 58 |
| Táptalajok vegyhatása | 59 |
| Leghasználtabb táptalajok összetétele | 63 |
| Húslé, élesztőlé, húsleves | 63 |
| Szőlőcukros bouillon | 64 |
| Glycerines bouillon | 64 |
| Ascites- vagy vérsavó-bouillon | 64 |
| Máj-bouillon | 65 |
| Peptonvíz | 65 |
| Gelatina | 65 |
| Agar | 66 |
| Asciles vagy serumagar | 67 |
| Véragar | 67 |
| Szőlőcukros agar | 67 |
| Endo-féle tejcukros fuchsinagar | 68 |
| Conradi-Drigalski-féle tejcukros lakmuszagar | 68 |
| Löffler-féle vérsavós táptalaj | 68 |
| Epetáptalaj | 69 |
| Tejtáptalaj | 69 |
| Lingelsheim-féle agar | 69 |
| Clauberg-féle tellurostáptalaj | 70 |
| Plaut-agar | 70 |
| Dieudonné-agar | 70 |
| Dorset-féle tojástáptalaj | 70 |
| Glycerines burgonyatáptalaj | 71 |
| Serológiai vizsgálatok és állatkísérletek bakteriumok felismerésére | 71 |
| Serológiai vizsgálómódszerek | 74 |
| Praecipitatiós reakció | 74 |
| Agglutinációs reakció | 75 |
| Lysin-reakció | 78 |
| Komplementkötési reakció | 78 |
| Állatkísérletek | 81 |
| Pathogen bakteriumok | 85 |
| Coccusok | 85 |
| Staphylococcus pyogenes | 85 |
| Micrococcus tetragenus | 86 |
| Sarcina tetragena | 86 |
| Streptococcus-csoport | 87 |
| Pneumococcus | 90 |
| Gonococcus | 93 |
| Meningococcus | 96 |
| Micrococcus xcalarrhalis | 98 |
| Diplococcus crassus | 98 |
| Bacillusok | 100 |
| Bacillus tuberculosis hominis | 100 |
| Tejsavbacillusok | 113 |
| Bacillus anthracis | 114 |
| Gázoedema-bacillusok | 121 |
| Bacillus mallei | 124 |
| Paratyphus bacillusok | 140 |
| Bacillus coli | 143 |
| Dysenteria bacillusok | 145 |
| Pneumobacillus Friedländer | 146 |
| Bacillus rhinoscleromatis | 149 |
| Brucella-bacillusok | 154 |
| Bacillus influenzae | 161 |
| Streptobacillus ulceris mollis | 165 |
| Vibriók és spirillumok | 166 |
| Egyéb kórokozó mikroorganizmusok | 171 |
| Kötelező vizsgálatok fertőző betegségek esetén | 189 |
| Anyagvétel bakteriológiai vizsgálatra és a vizsgálatok leggyakoribb iránya | 191 |
| Vizsgálatok gombás megbetegedések esetén | 195 |
| Sarjadzó gombák | 200 |
| Penész- vagy fonalgombák | 202 |
| Soor-gomba | 205 |
| Vizsgálatok protozoonok kimutatására | 217 |
| A belekben élősködő állati véglények | 218 |
| A vérben élősködő protozoonok | 224 |
| Vizsgálatok az emberben élősködő férgek kimutatására | 236 |
| Az emberben leggyakrabban található férgek | 239 |
| Serológiai technika | 258 |
| Biológiai eljárások Iues kimutatására | 258 |
| Wassermann-féle komplementkötési reakció | 259 |
| Wassermann-rekació végzése vérsavóval | 268 |
| Beszárított vércseppel végzett reakció | 278 |
| Serológiai vizsgálatok különböző betegségek felismerésére | 287 |
| Komplementkötési vizsgálat echinococcus megbetegedésnél | 287 |
| Komplementkötési reakció gonorrhea vizsgálatára | 288 |
| Diagnosztikus praecipitinreakciók | 198 |
| Serológiai vizsgálatok daganatok felismerésére | 301 |
| Autovaccina készítése | 311 |
| Betűrendes név- és tárgymutató | 313 |