| Előszó | 13 |
| Bevezető rész | |
| A mikrobiológia tárgya és feladata | 15 |
| A betegségeket okozó mikroorganizmusok megjelenése és elterjedése az evolúció folyamán | 16 |
| A mikrobiológia története | 19 |
| A mikroorganizmusok jelentősége a természetben, a mezőgazdaságban és az iparban | 28 |
| A mikroorganizmusok helye az élővilágban és a mikroorganizmusok osztályozása | 30 |
| Általános bakteriologia | |
| A baktériumok jellemzése és felosztása | 32 |
| A baktériumok alaktana | 34 |
| A mikroszkóp alkalmazása a mikrobiológiában | 34 |
| A baktériumok alaktani tulajdonságainak vizsgálata | 37 |
| A baktériumok mérete és alakja | 41 |
| A baktériumsejt szerkezete | 43 |
| A baktériumok szaporodása | 54 |
| A baktériumok tenyésztésére szolgáló eljárások elve és technikája | 54 |
| A baktériumok növekedése és szaporodása | 61 |
| A baktériumok anyagcseréje | 68 |
| A baktériumok táplálkozása | 68 |
| A baktériumok táplálkozásának típusai | 69 |
| Az aminosavak és vitaminok mikrobiológiai értékmérése | 75 |
| A baktériumok energiaforgalma | 76 |
| Az energia nyerésének típusai | 76 |
| A baktériumok enzymtevékenysége | 81 |
| A baktériumok enzymtevékenységének vizsgálata, annak elméleti és gyakorlati jelentősége | 81 |
| A baktériumok enzymtevékenységének jellemzése egyes fontosabb anyagcsere-termékeik alapján | 82 |
| A baktériumok ellenállása fizikai és vegyi hatásokkal szemben | 87 |
| A baktériumok károsodásának módja és mértéke | 87 |
| A fizikális behatások következményei | 91 |
| Vegyi anyagok hatása a baktériumokra | 97 |
| Chemotherapia | 100 |
| Antibiotikumok | 108 |
| Az antibiosis jelensége és az antibioticumok | 108 |
| Az antibioticumok hatásának vizsgálata | 110 |
| A gyakorlatban alkalmazott néhány fontos antibioticum | 112 |
| A bakteriocinek | 116 |
| A növények antibakterialis hatású anyagai | 117 |
| A baktériumok változékonysága és genetikája | 117 |
| A környezet hatására létrejövő változások | 120 |
| A baktérium-genetika alapfogalmai és módszertana | 126 |
| A mutatio természete és a mutagen agensek | 128 |
| A baktériumok mutatójának néhány fontosabb példája | 130 |
| A baktériumok parasexualis szaporodása | 136 |
| Pathogenitás és infekcio | |
| Saprophyta és pathogen mikroorganizmusok | 142 |
| A virulentia | 143 |
| A pathogenitás mechanismusa | 144 |
| A virulentia befolyásolása | 150 |
| A fertőző betegségek keletkezését irányító tényezők | 152 |
| A szervezet nem fajlagos védekezőképessége | 156 |
| Immunitástan | |
| Bevezetés | 159 |
| Antigenek | 160 |
| Általános jellemzés | 161 |
| Fehérje antigenek | 161 |
| A fehérje antigenek fajlagosságát irányító tényezők | 162 |
| Polysaccharida és a polysaccharida összetetőit tartalmazó antigenek | 166 |
| A baktérium antigenek fajlagosságát meghatározó ténye4zők | 168 |
| Ellenanyagok | 172 |
| Antigen-ellenanyag reakciók | 180 |
| Antigen-ellenanyag reakciók mechanizmusa | 182 |
| Szerológiai reakciók | 184 |
| Szervezetben lejátszódó reakciók | 198 |
| A szervezet immun-állapota | 202 |
| Az immunitás osztályozása | 205 |
| Aktív és passzív immunizálás alkalmazása | 200 |
| Túlérzékenység | |
| Anaphylaxia | 214 |
| Az ember túlérzékenysége (Allergia) | 218 |
| Allergiás jelenségek fertőző betegségekben | 224 |
| Autoimmunizálás | 227 |
| Vércsoportok | 228 |
| Részletes bakteriológia | |
| A baktériumok rendszertana | 232 |
| A baktériumok elnevezése | 236 |
| Staphylococcus | 237 |
| Gaffkya tetragena | 240 |
| Sarcina | 240 |
| Streptococcus | 241 |
| Diplococcus pneumonine | 250 |
| Neisseria | 253 |
| Bélbaktériumok | 258 |
| Általános jellemzés | 258 |
| Escherichia-csoport | 262 |
| Klebsiella-csoport | 267 |
| Salmonella-csoport | 270 |
| Corynebacterium | 292 |
| Mycobacterium | 301 |
| Haemophilus | 315 |
| Brucella | 321 |
| Pasteurella | 325 |
| Actinobacillus mallei | 330 |
| Bacteroidaceae-család | 332 |
| Actinomyoctacene-család | 335 |
| Vibrio | 338 |
| Spirillum | 341 |
| Lactobacillus | 341 |
| Pseudomonas | 342 |
| Serratia | 343 |
| Alcaligenes faecalis | 344 |
| Bacillus | 344 |
| Clostridium | 348 |
| Spirochaeták | 362 |
| Pleuropneumonia csoport | 376 |
| Bartonella csoport | 378 |
| Általános virologia | |
| A vírusok jellemzése | 379 |
| A vyírusok kimutatása és mennyiségük meghatározása | 380 |
| A vírusok tenyésztése | 381 |
| A vírusfertőzések kórtani sajátságai | 384 |
| A vírusok morfológiája | 387 |
| A vírusok biokémiája | 389 |
| A vírusok ellenállása külső tényezőkkel szemben | 391 |
| A vírusok haemagglutináló képessége | 392 |
| A vírusok antigenszerkezete | 365 |
| A vírusimmunitás és mechanizmusa | 396 |
| A vírusok szaporodása | 399 |
| Vírusinterferentia | 406 |
| Vírus-chemotherapia | 407 |
| A vírusbetegségek laboratóriumi diagnózisának elvi kérdései | 408 |
| A vírusok rendszertanának és a vírusbetegségek osztályozásának kérdése | 409 |
| Részletes virologia | |
| A trachoma vírusa | 411 |
| A zárványos kötőhártyagyulladás vírusa | 412 |
| A macska karmolásától eredő betegség vírusa | 414 |
| A herpes vírusa | 417 |
| A sárgaláz vírusa | 433 |
| A dengue-láz vírusa | 435 |
| A kullancs-encephalitisek vírusai | 435 |
| Egyéb, ízeltlábúak által terjesztett vírusbetegségek kórokozói | 438 |
| A morbilli v írusa | 440 |
| A rubeola vírusa | 442 |
| Influenza-vírusok | 443 |
| Adenovírusok | 450 |
| A nátha vírusa | 452 |
| A veszettség vírusa | 454 |
| A fertőzéses hepatitisek vírusai | 457 |
| A száj- és körömfájás vírusa | 459 |
| Bakteriophagok | |
| A bakteriophagok felfedezése és általános jellemzésük | 460 |
| A phagok tanulmányozásának módszertana | 461 |
| A phagok fontosabb morfológiai és biológiai sajátságai | 463 |
| A phagok antigen tulajdonsága | 465 |
| A lysogen jelenség | 465 |
| Virulens és temperált phagok | 469 |
| Lysogen conversio és trancductio | 470 |
| A phagok változékonysága és a phag-tipizálás | 472 |
| Rickettsiák | |
| A rickettsiák jellemzése | 474 |
| A rickettsiák alaki és biokémiai sajátságai | 474 |
| A rickettsiák kóroktani sajátságai | 475 |
| A rickettsiák antigenszerkezete | 477 |
| A foltos lázak okozói | 481 |
| Q-láz rickettsiája | 482 |
| A lövészárok betegség okozója | 482 |
| Mycologia | |
| A gombák rendszerezése | 484 |
| A gombák általános tulajdonságai | 486 |
| Morfológia | 486 |
| Szaporodás | 487 |
| Biológiai tulajdonságok | 489 |
| A gombák pathogenitása | 490 |
| A gombás betegségek diagnosztikája | 492 |
| Tenyésztés | 492 |
| Mikroszkópos vizsgálat | 493 |
| Szerológiai diagnosztika | 493 |
| Allergiás bőrpróbák | 494 |
| Állatoltás | 494 |
| A gombás betegségek therapiája | 494 |
| Emberi mycosisok | 494 |
| Systemás mycosisok | 494 |
| Dermatomycosisok | 502 |
| Protozoologia | |
| A protozoonok rendszerezése | 505 |
| A protozoonok morfológiája | 506 |
| Biológiai tulajdonságok | 507 |
| Protozoonok által okozott betegségek terjedési módja | 508 |
| A protozoonok pathogen hatása | 509 |
| Protozoonok elleni immunitás | 509 |
| A protozoonos betegségek diagnosztikája | 510 |
| Az egyes protozoonok ismertetése | 511 |
| Bélprotozoonok | 512 |
| Egyéb testüregben élősködő protozoonok | 515 |
| Vérben és szövetekben előforduló protozoonok | 516 |
| Név és tárgymutató | 527 |