| Előszó | 9 |
| Az őszibarack-termesztés nemzetközi és hazai helyzete | 11 |
| A világ őszibarack-termesztése | 11 |
| Őszibarack-termesztésünk helyzete és kilátásai | 15 |
| Az őszibarack eredete és földrajzi elterjedése | 24 |
| Kína, az őshaza | 24 |
| Az őszibarack útja Európába | 25 |
| Az őszibarack magyar földön | 29 |
| Az őszibarack növénytani leírása | 32 |
| Rendszertani besorolás | 32 |
| Az őszibarack morfológiai leírása | 34 |
| Az őszibarack genetikai bázisa, a fajták származása | 42 |
| Az őszibarack öröklődő tulajdonságai | 48 |
| A fenológiai fázisok mint élettani és technológiai szakaszok | 52 |
| Az őszibarackok ökológiai igényei | 63 |
| Őszibarack éghajlati és talajigénye | 63 |
| Őszibarack-termesztésre alkalmas tájak Magyarországon | 69 |
| A termőhelyi alkalmasság elbírálása telepítés előtt | 71 |
| Telepítés | 74 |
| A terület előkészítése | 74 |
| Alaptrágyázás | 74 |
| Talaj-előkészítés | 74 |
| Kitűzés | 76 |
| Az ültetés | 77 |
| Az ültetés ideje | 77 |
| Az ültetés módja | 78 |
| Talajárnyékolás | 79 |
| Az újratelepítés problémái | 80 |
| Az őszibarack fajtái (Szabó Zoltán - Timon Béla) | 81 |
| A fajtahasználat szempontjai | 81 |
| Fajtaismertetés | 83 |
| Sárga húsú fajták | 83 |
| Fehér húsú fajták | 89 |
| Nektarinok | 92 |
| Ipari fajták | 96 |
| Köztermesztésben lévő, kisebb jelentőségű és régi fajták | 98 |
| Ígéretes új fajtajelöltek | 100 |
| Az őszibarack alanyai | 105 |
| Magonc alanyok | 105 |
| Klón alanyok, őszibarack saját gyökerén | 106 |
| Az őszibarack művelési rendszerei | 108 |
| Az őszibarack-termesztésben alkalmazott koronaformák | 108 |
| Az őszibarack ismertebb koronaformáinak jellemzői | 113 |
| Nyitott koronák | 113 |
| Sövényszerű koronák | 116 |
| Az őszibarackos telepítési rendszerei | 118 |
| A metszés | 121 |
| A metszés célja | 121 |
| Az őszibarackfa részei - a metszés alapfogalmai | 122 |
| A korona tartóelemei | 122 |
| Az őszibarack rügyei | 125 |
| A metszés fiziológiája | 131 |
| Metszési reakciók | 131 |
| Visszametszés, lemetszés (ritkítás) | 133 |
| Felső rügyes metszés | 135 |
| Hajtás-termés kompetíció (versengés) | 135 |
| A metszés által a fát ért veszteségek | 137 |
| A metszés időpontja | 138 |
| A fásmetszés optimális ideje | 138 |
| Zöldmetszés | 139 |
| Koronaalakító metszés | 143 |
| Egyensúlyi szabályok | 143 |
| A katlankorona alakító metszése | 146 |
| A vázakorona (tölcsér) alakító metszése | 148 |
| A karcsú orsó korona alakító metszése | 156 |
| A termő fák metszésének szabályai | 164 |
| Metszési rendszerek | 164 |
| A teméshozam szabályozása metszéssel | 168 |
| Ifjítás | 172 |
| Átoltás | 172 |
| Gyümölcsritkítás | 173 |
| Elméleti alapjai | 173 |
| A gyümölcsritkítás mértékének megállapítása | 175 |
| A ritkítás időpontjai | 176 |
| A ritkítás módszerei | 178 |
| Trágyázás és talajművelés | 180 |
| A főbb tápelemek | 180 |
| Mikroelemek | 182 |
| A talaj szerepe az őszibarack tápanyag-ellátásban | 184 |
| A talaj fizikai tulajdonságai | 185 |
| A talajszerkezet | 186 |
| A talaj kémhatása és mésztartalma | 187 |
| Az őszibarack gyökérrendszere | 188 |
| A trágyázás technológiája | 190 |
| A feltöltő trágyázás tápanyag-szükséglete | 190 |
| A feltöltő trágyázás agrotechnikája | 192 |
| Termőkorú ültetvények tápanyag-szükséglete | 193 |
| Termőkorú ültetvények fenntartó trágyázása | 196 |
| Az őszibarack vízgazdálkodása és az öntözés | 204 |
| Az öntözés szükségességének megítélése | 204 |
| Az őszibarack vízforgalma | 206 |
| A vízgazdálkodás talajtani vonatkozásai | 208 |
| Az öntözéssel kapcsolatos döntések megalapozása | 209 |
| Az öntözés várható eredményessége, gazdaságossága | 209 |
| Öntözési módok | 211 |
| A vízigény meghatározása | 212 |
| Az öntözés időpontja | 215 |
| Betakarítás, áruvá készítés, forgalom | 216 |
| A gyümölcs fejlődése és érése | 216 |
| A szedési érettség meghatározása | 219 |
| Az őszibarack szüretelése | 221 |
| Az őszibarack áruminőségének meghatározása | 223 |
| Kézi és gépi áruvá készítés | 226 |
| Tárolás | 230 |
| Növényvédelem (Bernáth Kálmán) | 232 |
| Kórokozók | 232 |
| Kártevők | 235 |
| Gyomnövények - gyomirtás | 238 |
| Ökológiai szemléletű termelés | 240 |
| Irányzatai | 241 |
| Az őszibarack-termesztésre vonatkozó irányelvek | 242 |
| Ellenőrzése | 246 |
| Gyakorlati tanácsok | 247 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom | 256 |