| Az őszibarack-termesztés nemzetközi és hazai helyzete | 5 |
| A világ őszibarack-termesztése | 5 |
| Változatok a fajtaszerkezetben | 10 |
| Az őszibarack-termesztés Magyaroszágon | 11 |
| A termelés alakulása | 12 |
| A termés felhasználása | 17 |
| Az őszibarack-termelés ökonómiai mutatói | 18 |
| Az őszibarack növénytani leírása | 20 |
| Rendszertani besorolás | 20 |
| Az őszibarack morfológiai leírása | 22 |
| Az őszibarack öröklődő tulajdonságai | 27 |
| Az őszibarack eredete és földrajzi elterjedése | 32 |
| Kína, az őshaza | 32 |
| Az őszibarack útja Európába | 35 |
| Az őszibarack elterjedése a világban | 40 |
| Az őszibarack magyar földön | 41 |
| Az őszibarack ökológiai igényei | 44 |
| Az őszibarack ökológiai igényeinek paraméterei | 48 |
| Az őszibarack talajigénye | 52 |
| Az őszibarack termőhely-kijelölésének néhány kérdése Magyaroszágon | 53 |
| Az őszibarack-termesztésre elsősorban alkalmas tájak Magyaroszágon | 54 |
| Termőhelyi alkalmasság elbírálása telepítés előtt | 57 |
| Az őszibarack művelési rendszerei | 60 |
| Az őszibarack-termesztésben alkalmazott koronaformák | 60 |
| Az őszibarack ismertebb koronaformáinak jellemzői | 63 |
| Nyitott koronák | 63 |
| Sövényszerű koronák | 67 |
| Néhány különleges művelési rendszer | 71 |
| Az őszibarackos telepítési rendszerei | 73 |
| Telepítés | 75 |
| A terület előkészítése | 75 |
| Alaptrágyázás | 76 |
| Forgatás | 76 |
| Kitűzés | 78 |
| Az ültetés | 79 |
| Az ültetés ideje | 79 |
| Az ültetés módja | 80 |
| Talajárnyékolás | 84 |
| Az újratelepítés problémái | 84 |
| Az őszibarack alanyai | 85 |
| Magonc alanyok | 86 |
| Klón anyagok, őszibarack saját gyökerén | 88 |
| Az őszibarack fajtái (Timon Béla - Szabó Zoltán) | 90 |
| A fajtahasználat szempontjai az őszibarack-termesztésben | 91 |
| A fajták minőségével kapcsolatos követelmények | 92 |
| Fajtaismertetés | 92 |
| Sárga húsú fajták | 98 |
| Fehér húsú fajták | 102 |
| Nektarinok | 104 |
| Ipari fajták | 107 |
| Köztermesztésben levő, kisebb jelentőségű és régi fajták | 109 |
| Ígéretes új fajtajelöltek | 111 |
| Genetikailag gyenge növekedésű fajták | 111 |
| Az őszibarackfák éves biológiai ciklusa | 112 |
| Fenológia | 114 |
| A fenológiai fázisok mint élettani és technológiai szakaszok | 114 |
| A lombhullástól a rügyfakadásig terjedő szakasz | 115 |
| A rügyfakadástól a teljes virágzásig terjedő szakas | 118 |
| A virágzástól a növekedés első fázisa végéig | 122 |
| A hajtásnövekedés első fázisának végétől a termésérésig, illetve a lombhullásig terjedő szakasz | 125 |
| Az őszibarack termőrügyképződése és embrionális fejlődése (Bubán Tamás) | 125 |
| A virágrügyképződés | 128 |
| Az embrio és az endospermium fejlődése | 128 |
| A virágzásbiológiai megfigyelések termesztéstechnológiai tanulságai | 130 |
| A metszés | 130 |
| A metszés célja | 131 |
| Az őszibarackfa részei - a metszés alapfogalmai | 131 |
| A korona tartóelemei | 131 |
| Éves vesszők | 135 |
| A metszés fiziológiája | 146 |
| Metszési reakciók | 146 |
| A metszés és a terméshozam összefüggései | 151 |
| Hajtás-termés kompetició (versengés) | 153 |
| A metszés által a fát ért veszteségek | 154 |
| A metszés eltérő hatása az őszibarackfa egyes életkori szakaszaiban | 156 |
| A metszés időpontja | 157 |
| A fásmetszés optimális ideje | 158 |
| Zöldmetszés | 159 |
| Koronaalakító metszés | 165 |
| A katlankorona alakító metszése | 165 |
| A vázakorona alakító metszése | 171 |
| A karcsú orsó korona alakító metszése | 183 |
| A termő fák metszésének szabályai | 196 |
| Metszési rendszerek | 202 |
| A metszés erőssége | 204 |
| A metszés tervezése | 205 |
| Ifjítás | 208 |
| Átoltás | 208 |
| Gyümölcsritkítás | 208 |
| Elméleti alapjai | 211 |
| Mértékének megállapítása | 214 |
| Időpontja | 215 |
| Kiviteli lehetőségei | 216 |
| Trágyázás és talajművelés | 216 |
| Az őszibarackfák által a talajból kivont tápanyagok | 217 |
| A főbb tápelemek szerepe | 223 |
| Mikroelemek | 225 |
| Az őszibarack jelentősebb tápelemeinek hiánytünetei | 229 |
| A talaj szerepe az őszibarack tápanyagellátásban | 235 |
| Az őszibarack gyökérrendszere | 239 |
| A főbb tápelemekkel való ellátottság megítélése | 241 |
| Szempontok a levélanalízis értékeléséhez | 246 |
| A trágyázás technológiája | 246 |
| A feltöltő trágyázás tápanyagszükséglete | 248 |
| A feltöltő tárgyázás agrotechnikája | 249 |
| Termőkorú ültetvények fenntartó trágyázása | 250 |
| A főbb tápelemek kijuttatásának időpontja | 251 |
| A trágyaszerek elosztása és talajba juttatása | 254 |
| Az őszibarack talajművelési rendszere | 257 |
| A gyomirtás | 258 |
| Az őszibarack vízgazdálkodása és az öntözés | 259 |
| A vízgazdálkodás főbb kérdései | 259 |
| A transzspiráció | 260 |
| Az őszibarack vízforgalmának napi és évi menete | 264 |
| A vízforgalom szabályozásának lehetőségei | 264 |
| A vízgazdálkodás talajtani vonatkozásai | 267 |
| Az őszibarack öntözése | 270 |
| Az őszibarack öntözésének módszerei | 272 |
| Betakarítás, áruvá készítés, forgalom | 272 |
| A gyümölcs fejlődése, és érése | 276 |
| A szedési érettség meghatározása | 277 |
| Az érés időpontjának előrejelzése | 277 |
| A szedési érettség objektív meghatározásának módjai | 278 |
| Az őszibarack szüretelése | 280 |
| Az őszibarack áruminőségének meghatározása | 283 |
| Kézi és gépi áruvá készítés | 288 |
| Szállítás | 289 |
| Tárolás | 292 |
| Növényvédelem (Bernáth Kálmán) | 292 |
| Főbb kártevő szervezetek | 292 |
| Kórokozók | 295 |
| Kártevők | 298 |
| Gyomnövények - gyomírtás | 299 |
| Éves növényvédelmi keretprogram üzemi és házikerti használatra | 299 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom | 303 |