A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Répacukorgyártás

Szerző
Fordító

Kiadó: Élelmezési Minisztériumi Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 432 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákat és 4 db mellékletet tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés3
Előszó4
A Szovjetunió cukoripara5
Nyersanyagok9
Cukornád9
Felépítés9
Termelési feltételek10
Összetétel10
A nádcukorgyártás üzemi vázlata11
Cukornád termelése a Szovjetunióban12
Cukorjuhar13
Édescirok13
Cukorrépa14
A cukorrépa származása14
A répagyök szerkezete16
Gyök és levélzet fejlődése17
A szacharóz képződése17
A répa külalakja21
Répatermesztési övezetek21
Fejlődései feltételek21
A szükséges trágyázás22
Trágyázási módszerek22
A füves földművelés és vetésforgó rendszere a répatermő területeken23
Talaj megművelése26
A vetés ideje27
A répaföld gondozása a répa fejlődése időszakában27
A cukorrépa érésének ideje27
Szedés27
A cukorrépa nemesítése és magtermesztése28
A répaföldek kártevői30
A cukorrépa összetétele33
A répasejt33
A cukor eloszlása a répában35
A cukorrépa összetétele37
A rost összetétele39
A cellulóz39
Hemicellulóz39
Pentozánok és hekszozánok39
Arabánok39
Arabinsav40
Metaarabin40
Galaktánok40
Galaktoarabán40
Pektinek40
1-Arabinóz42
d-Galaktóz43
d-Galakturónsav43
Lignin43
Koniferin43
Ásványi anyagok43
A répalé összetétele43
Szénhidrátok43
Szacharóz43
Szacharóz erjedése45
A szacharóz bomlása melegítés közben46
A magas hőmérsékletek hatása az oldatban lévő cukorra47
A cukor inverziója47
A szacharóz vegyületei50
Alkáli földfémszacharátok50
Kálciumszacharát50
A szacharóz színreakciói52
Raffinóz52
Invertcukor53
d-glükóz53
d-fruktóz53
Szerves savak54
Zsírok55
Színes anyagok55
A cukorrépalé nitrogéntartalmú anyagai55
Fehérje bomlástermékek56
Leucin, izoleucin, tirozin, aszparaginsav57
Aszparagin58
Glutaminsav58
Növényi bázisok58
Enzimek és fermentumok59
Szervetlen nemcukor60
A cukorrépa értékelése60
Egy cukorgyár típusgyártási menete61
A répa tárolása69
A cukorrépa tartós tárolásának problémái69
A cukorrépa tárolása alatt lejátszódó folyamatok69
A cukorrépa megbetegedése a tárolás folyamán és harc ezekkel szemben73
Cukorveszteségek a prizmálásnál77
A cukorrépa átvétele78
Prizmázó sztahanovisták tapasztalatai a cukorrépa tárolásnál83
A cukorrépa prizmálása mezőkön és kolhozokban85
A répa tárolása fagyasztott állapotban85
A cukorrépa tárolása prizmákban és pincékben88
A rakodómunkák gépesítése89
A cukorrépa mosása, aprítása és a lényerés92
Az úsztatók92
Gazfogók93
Gereblyék94
Gépesített gazfogó94
Alablyev-féle gazfogó94
Baranov-féle közfogó96
Raude-féle kőfogó96
A csiga97
A répaemelő kerék97
Mammutszivattyú98
Mosógépek99
Dobrovolszkij-rendszerű mosó100
Pusztinszkij-féle mosógép101
Lemoine-féle mosógép102
Farokfogók104
Répafelvonó104
Önműködő mérlegek104
Répavágógépek105
Késtartó keretek109
A kések109
A szelet minősége111
Transzportőr112
Diffúziós-telep113
A diffúzőr114
Kalorizátorok117
A diffúziós telep118
A diffúziós telep üzembehelyezése119
A diffúziós telep rendes üzemmenete121
A lé lehúzása122
Törmelékfogók123
A Szokolov-féle törmelékfogó124
Mérőedény126
Nyerslé mérlegek126
A diffúzióstelep munkájának automatizálása126
Gázok a diffúziós telepen127
Diffúziós veszteségek128
Sztahanovista munkamódszer129
Gyáron kívül elhelyezett diffúzióstelepek130
Folyamatos diffúziós berendezések130
Guzenko-féle forgó diffúzió133
A diffúzió elmélete134
Fick-törvény135
A diffúziós egyenletek stacioner munkafeltételek esetére137
Gyakorlati következtetések a diffúziós egyenletből139
A tisztítási hatásfok a diffúzión143
A diffúziós lé jellemző tulajdonságai147
A kilúgozott szelet és a diffúziós víz eltávolítása148
A lé tisztítása és bepárlása151
A nyerslé tisztításának szükségessége151
Derítés és szaturálás152
A derítés152
A mész hatása a nyerslé egyes alkotórészeire153
Kolloidok kisózása157
Előderítés160
Fokozatos előderítés161
A lé előmelegítése165
Az előmelegítők tisztítása szaturációs lével166
Főderítés167
Szaturáció167
CO2 hatása a derített lére168
A szaturáció gyakorlati megvalósítása172
Gázelosztónélküli szaturáló edény174
Nogacsevszkij-féle szaturáló fazék174
Gyors derítés és szaturálás176
Munkaviszonyok az I. szaturációnál176
Második szaturáció gyakorlati kivitele181
A szaturációs levek lúgossága182
Természetes és optimális lúgosság183
A lé lúgosságának meghatározása pH-értékben183
A cukor bomlása a derítésnél és szaturálásnál185
A lé melegítése185
Száraz derítés186
Sztahanovista munkamódszerek186
Ioncserélők187
Kénezés189
A kénezés vegyi folyamatai190
Kénezés alkalmazása191
Kénkemencék191
Folyékony kéndioxid alkalmazása193
A kéndioxid elnyelésének sebessége194
Mész és szénsav194
Mészkő értékének megállapítása194
A CaCO3 disszociációja195
Mészkemencék196
Generátorkemence196
Trubosztroj-féle mészkemence198
Isserlis-rendszerű kemence198
Mészkemence Lojko-rendszerű központos ürítéssel200
Mészkemence aláfúvással200
Mészkemence üzembehelyezése és működése201
Rendellenességek a mészkemence működésében és ezeknek kiküszöbölése203
Sztahanovista munkamódszerek204
Felvonó204
A mészkemence gázának hűtése és tisztítása205
Szélkazán206
A mésztej előállítása206
Az apró mészkő kihasználása207
Szénsavszivattyú208
Szűrés208
Általános fejtegetések208
Szűrőberendezések210
Rámás szűrősajtók210
Ábrahám-rendszerű szűrősajtó211
Sztahanovista munkamódszerek a szűrősajtókon213
Lemezes szűrők216
Kelly-Szveetland rendszerű szűrők216
Folytonos szűrők217
A vákuumdobszűrő217
Bolsevik gyártmányú vákuumszűrő218
Ülepítők220
A szűrőkendők mosása221
Proks rendszerű zsákszűrő222
Spektor-féle zsákszűrő224
A mésziszap összetétele225
A lé nehéz szűrhetőségének okai225
Bepárlás226
Bepárlókészülékek228
Álló készülékek230
Gyorsáramú hosszúcsöves készülékek232
Különálló sütőkamrás készülék233
Fekvő készülékek235
Hidraulikus kondenzvízelvezetés236
Úszós kondenzedény237
Kolomic-féle önműködő berendezés237
Gázelvezetés. Bepárlóállomás238
Cukorgyárakban alkalmazott bepárlómódszerek239
Bepárlóállomás kezelése241
A bepárlóállomás ellenőrzése242
A bepárlás kémiája244
A kalitás változása244
Inkrusztáció (lerakódás) keletkezése245
A bepárlóállomás tisztítása246
A bepárlóállomás kifőzése menet közben247
Bepárlás tervezése248
Az egyes testek fűtőfelületeinek meghatározása249
Fűtőfelület számítása ötfokozatú 0-test nélküli bepárlóállomásnál (példa)251
Egyes testek légsűrűsége253
Párák áramlása255
Aktív szén258
A cukoriparban alkalmazott aktív szenek260
Norit260
Az aktív szén adagolása261
A norit regenerálása264
Főzés, kristályosítás és röppentyűzés266
A kristályosítás elmélete266
A felületek párhuzamos eltolódási törvénye és az átfedések elve266
A kristályok keletkezése267
Kristályok növekedése269
L-törvény271
A kristályok mérete272
A kristályosítás kivitele273
Kristályszem képzésének módszere273
Túltelítettség273
A főzet elkészítése274
Az I. termék főzése és feldolgozása275
Sztahanovista módszer275
Kristálygombócok előzetes képzése Sumilov professzor módszere szerint277
Nehézfőzés278
A töltőanyag összetétele279
Főzőkészülékek280
Röppentyűzés és fehérítés285
Nagysebességű röppentyűk289
A röppentyűzés feltételei289
A lefolyók elválasztása289
Röppentyűzés sztahanovista módszere291
A cukor szárítása, tárolása291
Martinov-Szeregin készüléke293
Elektromágneses elválasztó294
Homokkristály tulajdonságai295
Raktár296
Ömlesztett cukortárolás296
A tartályok méretei296
A II. termék feldolgozása297
A II. termék főzése Jarov sztahanovista eljárása szerint301
II. termék kristályosítása303
Szakaszos működésű kavarók304
Folytonos működéseű kristályosítók305
Zsvirblyanszkij-rendszerű hűtőkavaró306
Korongos hűtőfelületű kristályosító307
II. termék keverése308
II. termék röppentyűzése309
Nyerscukor feldolgozása310
Fehér lefolyók feldolgozása311
Háromtermékes munka311
Cukorkristályosítás nomogrammja313
A feldolgozás folyamán keletkezett cukorveszteség316
Cukorgyári termékek habzása318
A főzés ellenőrzése320
Elektromos műszer321
Malikov-féle vagométer322
Túltelítettségmérő berendezés322
Melaszképződés325
Melléktermék feldolgozása328
Szelet328
A diffúzió melléktermékei328
A szelet tárolása328
Préselés328
Szárítás329
Dobszárító329
Tornyos kemencék330
Szárított szelet331
Melaszos szelet331
Pektinanyagok kinyerése a szeletből332
A savanyúvizek hasznosítása333
Diffúziós víz333
Mésziszap hasznosítása333
A mésziszap mészregenárálása334
Melasz334
Melasz összetétele334
Melasz hasznosítása336
Ozmózis337
Csapadékos eljárás338
Báriumos eljárás338
Stronciumos eljárás340
Meszes eljárás341
Ecetsavas eljárás345
Erjesztés346
Glicerin előállítása melaszból erjesztéssel347
A melasz nem cukorainak kinyerése348
A cukorrépafeldolgozási idény meghosszabbításának kérdése349
A nyersanyag előzetes feldolgozása Fremel mérnök szerint349
A répa előfeldolgozásának technológiai menete349
A levek konzerválása351
A répa szárítása351
CINSZ-2 szárító352
A szárított szelet brikettezése353
Száraz szelet tárolás354
Szárított édesszelet feldolgozásának menete354
A cukorrépa nap- és légszárítása356
Cukorrépa szárítása fogyasztással357
Vízgazdálkodás358
A kondenzátor358
Légszivattyú360
A cukorgyár vízszükséglete360
A vizek felosztása és felhasználása362
Szennyvizek tisztítása363
A cukorgyárak hőszükséglete367
A cukorgyár energiaszükséglete372
Hozamszámítás375
Hozamszámításhoz szükséges adatok375
Mellékletek. Táblázatok403
Irodalom421

P. V. Golovin

P. V. Golovin műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: P. V. Golovin könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv