1.034.975

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kártya, lóverseny, kávéház

Palásthy Marcell szerencsejátékos hírlapíró cikksorozatai az 1920-as évekből

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Balassi Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 196 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-456-036-4
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg


Gyűlölte az írói munkát, amely számára mindig keserves robotot jelentett. Játszani szeretett: lóversenyezett és kártyázott. Gyakran mondogatott ilyesféléket: „Csak néhány hónapos nyugalmat nyerjek meg, aztán majd elvonulok vidékre, megírom a nagy regényt, lássák a nagyképű fickók, mi is az írás." Ám a nagyképű fickók várhatták azt a bizonyos folytonosan ígért regényt, mert ha Palásthy nyert, azonnal és végérvényesen szakított az írással. Hacsak a legkisebb bankjegy is ott szerénykedett a mellényzsebében, már arra sem méltatta a szerkesztőket, hogy fogadja a köszönésüket. Olyankor csak játszott. Egyik, sűrűn megismétlődő letört korszakában a barátságos pincérek hetekig elnéző-egyetértő mosollyal szolgáltak fel neki az Otthon Körben három tojásból rántottát, kávét és vajaskenyeret, valamint igen gyakori időközökben feketekávét, minthogy a klub vendéglőse és személyzete is hozzáhasonult a bohém tagokhoz, nem jegyezték fel pontosan, hogy a pincérek mit visznek ki a konyhából. Palásthy... Tovább

Fülszöveg


Gyűlölte az írói munkát, amely számára mindig keserves robotot jelentett. Játszani szeretett: lóversenyezett és kártyázott. Gyakran mondogatott ilyesféléket: „Csak néhány hónapos nyugalmat nyerjek meg, aztán majd elvonulok vidékre, megírom a nagy regényt, lássák a nagyképű fickók, mi is az írás." Ám a nagyképű fickók várhatták azt a bizonyos folytonosan ígért regényt, mert ha Palásthy nyert, azonnal és végérvényesen szakított az írással. Hacsak a legkisebb bankjegy is ott szerénykedett a mellényzsebében, már arra sem méltatta a szerkesztőket, hogy fogadja a köszönésüket. Olyankor csak játszott. Egyik, sűrűn megismétlődő letört korszakában a barátságos pincérek hetekig elnéző-egyetértő mosollyal szolgáltak fel neki az Otthon Körben három tojásból rántottát, kávét és vajaskenyeret, valamint igen gyakori időközökben feketekávét, minthogy a klub vendéglőse és személyzete is hozzáhasonult a bohém tagokhoz, nem jegyezték fel pontosan, hogy a pincérek mit visznek ki a konyhából. Palásthy egy ideig vígan élt a szolidáris pincérek kegyességéből, addig, amíg egy napon fel nem állították a hallban a National-kasszát. Megszűnt az ingyen fogyasztás. Éppen éhes volt, és borúsan járt a kassza előtt, utálattal méregetve az ellenséges alkotmányt. Valaki megkérdezte, mi a baja? „Szörnyű - felelte -, a gép megöli a kisipart."
Amikor a kor két nagy humoristája, Molnár Ferenc és Heltai Jenő irodalmi kabarét alapított, a Modern Színpadot, szellemes embert kerestek konferansziénak, és habozás nélkül Palásthyt szerződtették. Hat estén lépett fel. A hetediken egyszerűen nem jelentkezett, a parányi nézőtér zsúfolásig megtelt az előadás megkezdését egyre türelmetlenebbül követelő közönséggel, csak a konferanszié hiányzott. Helyette levél érkezett Molnár Ferenchez. Kedves Feri - írta Palásthy -, tegnap bakkarán négyezer koronát nyertem. Beláthatod, hogy ezek után nem konferálok. Ne várjatok. Üdvözöl, Marcell. Molnár a levél olvasásakor, szokása szerint, becsíptette monokliját - de csak egy pillanatig bosszankodott, aztán mosolygott: Az tetszik nekem, hogy azt írja: „beláthatod."
Kellér Andor Vissza
Fülszöveg Kép

Tartalom


Vissza

Palásthy Marcell

Palásthy Marcell műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Palásthy Marcell könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv